Den här veckan har jag bestämt mig för att delta i Four Fit Challenge, en kampanj av SYSAV. Egentligen slutar utmaningen idag, men det här är ju något som vi behöver tänka på mycket mer under alla årets veckor. På hemsidan går det att läsa:

“Vi svenskar slänger ca 8 kg textilier per person och år. Kläder och annat som påverkat miljön negativt både när det producerats och kasserats. Så kan vi inte ha det. Utmana dig själv att tänka mer hållbart kring mode i höst. Återanvänd det du redan har och tänk igenom dina inköp. Shoppa och klä dig mer klimatsmart helt enkelt!”

Den kommande veckan kommer min garderob att endast bestå av dessa fyra klädesplagg:

Untitled

Jag som annars är rätt dålig på att lägga till accessoarer får en extra utmaning i detta. jag har valt neutrala plagg som grund för att sedan kunna lägga till mer färggranna accessoarer. Undantag är underkläder (inkl. strumpbyxor) träningskläder och ytterplagg. Även arbetsuniform undantas för den som använder det. För mig undantas alltså one-piecen jag använder när jag skriver bok och jobbar på att vara sjukskriven.

Jag ska också ta fasta på tipset att vädra kläderna. Det är jag inte så duktig på eftersom jag har alldeles för mycket kläder. Det är okej att tvätta under veckan, men så länge kläderna luktar okej så tänker jag försöka undvika det också. Hållbart mode har jag ett ganska bra grepp om, tycker jag. Jag handlar sällan nya kläder, hänger på alla klädbytardagar och second hand-affärer jag kan hitta. Det är faktiskt så att tre av mina fyra plagg är second hand. Det är bara favoritbyxorna, mina culottes, som är nyinköpta.

Jag slänger aldrig kläder. Jag skänker bort dem eller försöker sälja dem på Tradera. Det är ju också roligare om det jag har tröttnat på kommet till användning hos någon annan. Samtidigt finns det alltid nya saker att lära sig och nu var det ett tag sedan jag rensade min garderob på kläder som bara hänger där för att de “någon gång kanske kommer till användning”. Vem vet, jag kanske får många nya perspektiv under veckan?

Följ mig på instagram (reaktionista) där jag varje dag lägger upp dagens outfit. För att se andra fourfitters, kolla in #fourfitchallenge. I slutet av veckan kommer jag att berätta mer om hur veckan har varit och vilka nya tankar som jag har fått om hållbart mode och shopping. Hur gör du för att agera mer hållbart kring kläder och mode? Ge mig dina bästa tips!

8 kommentarer

 1. Bra grej! Jag kan ha på mig precis samma sak två-tre dagar i rad ibland, pallar inte leta fram nya kombinationer. Särskilt sant nu på vintern när jag tycker det är som tråkigast att klä sig, blir oftast byxor, t-shirt/linne och en varm tröja ovanpå. Brukar heller aldrig slänga kläder, undantaget från när vi hade pälsängrar som hade bitit sönder alla mina favoritklänningar, de gick inte att rädda 🙁

  • Nej usch, hemskt med såna kryp som bara förstör 🙂 Klänningar är min guilty pleasure så det hade jag nog knappt överlevt, hehe.
   Så intressant att höra hur du gör med kläder, det är ju så olika. För mig är det en utmaning att inte byta dag för dag, för jag tycker också att det är så kul att matcha nya grejer och skapa nytt. Men det här är minst lika kul.

   • Klänningar är mitt favvoplagg också och okej överdrev kanske lite, det var tre av mina favoriter som fick gå i soporna och annat jag inte höll lika kärt, men ändå! Jag tycker egentligen också att det är kul, jag vet inte men har bara prioriterar bort det jättemycket det senaste åren… Vilket är rätt kul för att jag i gymnasiet hade en modeblogg och postade dagens outfits jämt 😛

   • Gud så många fel i texten ovan, nåväl så går det när man skriver det man tänker på direkt. Efter lite eftertanke så tycker jag nog inte det är lika kul längre med kläder för att jag trivs allt sämre med min kropp och tycker inte att någonting sitter bra längre, det är nog där förändringen ligger.

    • Tycker om att du skrev det som du tänkte det. Och att få följa hela tankegången. Tack! Så fin bild jag fick när du skrev om att tonårs-du postade dagens outfits! Tråkigt dock att du känner så med din kropp, hoppas att ni blir bättre vänner framöver. <3

 2. Pingback: Stjärnögonblick v 49: Idolfinal, frukoststunder och te. | REAKTIONISTA

 3. Pingback: Hållbart mode. | REAKTIONISTA

 4. Pingback: 2015 | oktober, november, december. | REAKTIONISTA

Kommentera