Merry Christmas

Igår satt jag uppe och spelade Bingolotto medan jag slog in julklappar, klädde granen och plastade in julgodiset. Idag reser jag till kvinnan som adopterade mig känslomässigt för några år sedan och som jag idag kallar mamma. Vi ska fira jul med lillebror och hans kärlek. Jag längtar mest efter Janssons frestelse och soffhäng. Det är en lyx med så mycket tid att umgås och minnas, byta framtidstankar och kramas. Tid för varandra.

Trots att jag den här dagen har nästan allt jag kan önska mig så finns det en sorg i mig som jag behöver ta hand om. Jag får inte ignorera den, för den är på riktigt. Jag har så länge jag kan minnas alltid försökt tvinga mig till glädje och tacksamhet under julen. Jag kan inte det längre. Jag förstår att det är först när jag tar mig igenom sorgen som jag kan hitta glädjen.

Det finns så många minnen av förluster som hänger ihop med jul och gemenskap. Jag är så oändligt tacksam för den kärlek som finns i mitt liv idag, och samtidigt påminns jag om de människor som jag inte kan ha en relation till längre. De som bär mina blodsband och gener. Vänner och sammanhang som har gått förlorade, delar av mitt liv som är utraderade.

Jag är inte den enda som drabbas av sorgen, och ensamheten, under julen. Därför vill jag påminna om att ta hand om varandra. Allt behöver inte vara trevligt och glatt hela tiden, speciellt om det inte känns så på insidan. Var rädd om dig och våga vara ledsen, hysteriskt fnittrig, trött eller vad du än känner. Det är så det blir en jul värd att minnas. Våga fråga om den där tröstande kramen eller ta en promenad för att få en paus. Vet om att det är okej. Du är okej, precis som du är. Det någon älskar i dig är det som gör dig mänsklig. Våga visa varandra det, våga vara nära, ni som kan.

Och till dig som är ensam och önskar att du inte var det: gör det bästa du kan för att vara rädd om dig, ge dig trygghet och kärlek. Du är värdefull.

Jag och Asla önskar er alla en riktigt god jul!

 

6 kommentarer

    • tack, vicky. du är med mig i hjärtat, alltid. e hälsar nog som vanligt tillbaka med mycket kärlek. <3 god jul!

  1. Så fint skrivet! Hoppas du får en riktigt fin jul med mer glädje än sorg även om jag håller jag med om att det är viktigt att låta den få plats också. God jul!

  2. Ingela Jinnevång Svara

    Det va precis det man behövde höra för att inte bryta ihop helt. Har nog liknande upplevelser inför Julen som du min fina vän har/haft. Ta hand om dig riktigt väl nu. Julkramar önskar jag till Dig🎅🏻

Kommentera