Bomullsrondeller - reaktionista.se

Hur fina är inte dessa bomullsrondeller? Mycket roligare än de i bomull som används en gång och bara slösar på resurser. Det finns en uppsjö av tips på saker du kan göra för att spara på både pengar och miljö samtidigt och här är ett. Dessa bomullspads/rondeller gjorde jag själv i somras och de blev klara på några minuter.

Återbruka tygbitar och ge dem nytt liv

Jag blev så glad när jag såg tipset lite varstans över nätet: Att återanvända ett trasigt/använt lakan eller en sliten gammal handduk för att göra bomullsrondeller. Till exempel hos Illiana. Återbruk är min favoritgren i skapandet!

När du vill ha något snällt och mjukt rekommenderar jag använda lakan, och vill du hellre ha något mer grovt och som suger åt sig mer vätska rekommenderar jag att använda en frottéhandduk. Jag använde delar av ett gammal lakan som jag hade kvar från när jag gjorde min kaftan förra sommaren.

Bomullsrondeller - reaktionista.se

Bomullsrondeller DIY

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 15 min
DU BEHÖVER | spillbitar av tyg (t ex handduk eller lakan som gått sönder eller är slitet), en bomullsrondell / något runt i lämplig storlek, tygsax, textilpenna eller annan penna, synålar, symaskin eller nål och tråd, (ev. papper om du inte ritar direkt på tyget).

Så syr du egna bomullsrondeller

 1. Använd en engångsrondell som mall, eller något annat i samma storlek. Räkna med lite sömsmån. Jag använde en liten glasburk som var något större än en rondell och målade ut en mall direkt på tyget. Går så klart också att göra på frihand om du känner för det, eller göra en pappersmall först.
 2. Klipp ut och fäst mallen med synålar på tyget.
 3. Rita runt med en textilpenna eller annan penna. Upprepa tills du har så många runda bitar du vill ha. Gör dubbelt så många bitar (två bitar blir en rondell).
 4. Klipp ut bitarna med tygsax.
 5. Fäst ihop två och två med synålar med avigsidorna inåt (om du inte vill vända dem, vilket inte är nödvändigt). Det räcker med fyra synålar per rondell, som pekar med spetsen inåt mot mitten.
 6. Sicksacka runt kanterna med symaskin (eller sy för hand om du saknar en sådan). Backa i början och slutet för att fästa tråden ordentligt.
 7. Klipp av lösa trådar och den överblivna kanten (efter egen smak).
 8. Redo att användas!
Bomullsrondeller - reaktionista.se

Sen är det bara att applicera vatten eller sminkborttagning/ansiktsvatten, (ev. skölja av under kranen och krama ur) och slänga med i tvättmaskinen. Tvätta gärna i tvättpåse så att de inte försvinner likt den där andra strumpan som ständigt går upp i rök. Vill du sy egna tvättpåsar visar Illiana hur du kan göra det. Gör ett gäng rondeller så klarar du dig till nästa tvätt.

Fler återbruksidéer

Sy eget kaffefilter i tyg

Glasunderlägg av pussel

4 kommentarer

 1. Ja! Så bra grej. Jag använde en av Max avlagda flanellskjortor och sydde en uppsättning, har dem i en glasburk i badrumsskåpet. Sen sydde jag en liten förvaringspåse i samma tyg som hänger på en krok bredvid där jag lägger de använda. Hela påsen knyter jag ihop och slänger med i tvätten sen. Jag tyckte den första rondellen var lite klurig att sy, pilligt, men när man väl fått in snitsen gick det av bara farten!

  • Såg det, så himla smart återbruk! Smart att sy förvaringspåse och tvätta i den, det tipset ska jag anamma! Ja det kan verkligen vara lite klurigt ibland när man ska göra den första. Lite som att steka pannkakor 😉

 2. Vore det inte smartare att göra dem kvadratiska så blir det inget spill som måste slängas? Bara för att man köper runda rondeller behöver ju inte de man syr vara i samma form. Smart att tillverka en tvättpåse!

Kommentera