Visst vill vi väl alla ha gratis kläder? Idag när det är “black friday”, löning och hela landet går in i konsumtionstrans vill jag ge ett alternativ. Behöver du  verkligen den där extra tröjan? Vad har den egentligen för kostnad på människor och miljö? Varför är den bättre än en tröja från second hand-butiken eller köp- och säljsidorna på nätet? Kommer den hålla lika länge som en hållbart producerad tröja?

Klädbyte – gratis kläder för en bättre miljö

Jag var på Naturskyddsföreningens klädbytardag i lördags. Det går till så att du tar med dig fem hela och rena plagg som du har tröttnat på i din egen garderob och som du sen får byta till fem plagg som någon annan har lämnat in. Genialiskt, inte sant?

Klädbyte mönstrad blus - reaktionista.se

Jag var där med Sarah som väldigt snabbt slängde fram den här ↑ fantastiska blusen till mig. “Den är så du!” och ja, VERKLIGEN! Tack Sarah!

Klädbyte - reaktionista.se

Det mest otippade var att jag skulle komma hem med ett par orangea byxor. Men det gjorde jag! Och jag älskar dem. Det blir snäppet för mycket till min gröna vinterjacka men tack och lov har jag ju min svarta kappa som fungerar utmärkt då!

Klädbyte - reaktionista.se

Jag blev också blixtförälskad i en blå långärmad blus med spetsdetaljer. Den är precis i samma stil som den bolero jag sydde ihop inför bröllopet i augusti.

Klädbyte jeans - reaktionista.se

Något jag behövde och hittade (yey!) var ett par jeans. Mina befintliga jeans har alla stora hål för knäna. Det håller inte för vintern. Dessa snygga var lagom mjuka, rymliga och hade den perfekta slitna jeansfärgen.

Klädbyte långkjol - reaktionista.se

En halvtimme innan dagen var slut såg jag en kvinna gå till provrummet med en kjol i ett oemotståndligt mönster. Jag cirkulerade runt henne en stund innan jag vågade mig fram. “Ursäkta, om den där kjolen inte passar dig så vill jag hemskt gärna prova den”. Varpå hon svarade “men ta den du! Jag tror inte den passar mig, men det var ett så himla fint mönster”. Och så fick jag den.

Jag äger knappt några kjolar så jag var förvånad över mig själv. Men kolla på den! Den har liksom allt.  Kurbitsliknande mönster, längd, vackert fall, hög midja, knappar fram som ger en rymlig känsla… Favoritplagg direkt!

Vill du läsa mer om hållbart mode rekommenderar jag:

Johannas guide till Slow Fashion
Sandras serie Upcycle your wardrobe

20 kommentarer

 1. Åh så fint! Byxorna sitter som en smäck – vilka härliga färger. Och en bra idé. Håller helt med gällande konsumtionhetsen. Det är så galet.

 2. Gillar detta så mycket! Du passar så himla bra i den mönstrade toppen med de orangea byxorna. Herregud så fint!

  • Wilda Svara

   Tack Siri! Green friday verkar ju vara ett underbart koncept! Speciellt med sakbyte sådär <3 Tack för hoppet!

 3. Håller med dig till 100%, fick frågan idag om jag inte skulle köpa något. Det råkade hoppa en snabb groda ur munnen “att jag absolut inte köper något jag inte måste ha” haha! Vi borde uppmärksamma eftertänksamt köpande lite mer 🙂 De orangea byxorna är verkligen coola, vet inte om du syr, men de kan nog lätt bli en supernygg knälång kjol om du tröttnar på byxor 😀 Den blå blusen är också ursnygg!

  • Wilda Svara

   Åh jag får lära mig att sy så jag kan göra en kjol av dem sen! Är så himla nöjd. Så himla bra att du sa ifrån. Viktigt att tänka efter.

 4. Gud så mycket fint! Den enda klädbytardagen jag var på hade bara jättedåliga kläder, men det här var ju fantastiska fynd! Jag har köpt en ny mixer på rea idag, men det behövdes verkligen då den förra gått sönder och ej går att laga!

  • Wilda Svara

   Så himla tråkigt att det är så, men det verkar vara lite så i storstäderna som jag har uppfattat det… Sånt där är ju ändå bra, att passa på att köpa något när det ändå behövs. Det är ju ett fynd på riktigt! <3

 5. Vilken bra idé och vilka fynd (!) du har gjort! Sæg till om det blir klædbytar-dag igen och du bestæmmer dig før att byta ut den blommiga blusen från Sarah 🙂

  • Wilda Svara

   Tack! Jag kommer nog behålla den 😉 Annars meddelar jag dig 😉 Jättehärligt koncept!

 6. Åh, jag önskar att jag kunde gå på sådana bytarevenemang (inte för att man stöter på dem så ofta tyvärr), men det finns sällan större storlekar känner jag.. Vilket känns så himla tråkigt när man masat sig dit och så.
  Har ändå köpt relativt mycket kläder på secondhand den senaste tiden, förvånansvärt nog!

  Annars köper jag inte kläder så ofta ändå (det blir mest leggings isf), försöker laga, eller använder det tills det verkligen inte går längre!

  Så fint med spetsdetaljer för övrigt! Och så himla kul när man lyckas fynda sådär secondhand. 🙂

  • Wilda Svara

   Åh vad tråkigt att det är så. Önskar att det inte fanns värderingar kring kroppar alls så att alla kan vara med och känna sig bekväma. Hoppas att det förändras med den aktivism som ändå pågår. Jag är ju liten själv så jag tänkte inte så mycket på det, men det var mycket i alla storlekar i år tycker jag. I och för sig är de så himla bra här hos mig på klädbytardagar och har många års rutin. Vad fint att du handlar på second hand och lagar. Heja!

 7. Ett så himla bra alternativ till black friday! Och vilken köphetsande butik kan egentligen slå en gratis uppdatering av garderoben?
  Väldigt fina fynd du gjort också, trodde faktiskt aldrig jag skulle gilla orangea byxor men de var riktigt häftiga!

  • Wilda Svara

   Tack Jenny! Ja jag var lika förvånad jag när jag kom hem med orangea byxor.

Kommentera