Odlingen fann jag när jag fann mig själv, kan man säga. Vi växte tillsammans de små fröna och jag. I frustration, sårbarhet och med många liter vatten lärde jag mig vad växterna behövde, vad jag behövde. Näring, vatten, omsorg. Tålamod.

Jag får ofta höra att jag har gröna fingrar som om det vore något medfött. Jag brukar svara att det är mitt köksfönster som är hjälten i den gröna sagan, men jo visst finns det gröna fingrar hos mig ändå. De mognade fram där i processen när jag lärde mig att ta hand om mig själv, och växterna.

Hemmaodling - reaktionista.se

I år är hemmaodlingen småskalig jämfört med tidigare års överflöd. Det blir kanske inte 450 körsbärstomater i år eller en spirande örtagård i en av trälådorna. Jag har lärt mig av misstagen (vill jag tro) och börjat närma mig den berömda balansen.

Men visst blir det tomater.

Hemmaodling tomat - reaktionista.se

Tomater

Femton plantor av olika sorter (Tomatillo, Vilma, Indigo blue berries och Tiny Tim) trängs på köksbordet där solen värmer hela förmiddagen. Jag omskolade dem från drivhus och vindruvskartonger i förra veckan.

Hemmaodling tomat - reaktionista.se

Och som ni såg i söndagens inlägg har en av dem ju redan fått blommor! Jag anar att det var de varma dagarna på balkongen som gjorde sitt, och att några humlor hittade dit. De verkar vara många i vår.

Hemmaodling tomat - reaktionista.se

Bladgrönsaker

Jag bredsår sallad och mangold i gamla vindruvsaskar som proffset Hanna Wendelbo. Imorse tittade ett skott från mangolden upp i mini-växthuset.

Portlak odling - reaktionista.se

Portlak är en bladgrönsak som jag är jättesugen på, och den verkar också sugen på att växa! Den fick liv under en glasburk i mycket fukt och nu har den fått komma ut och växa vidare i en större kruka. Sara Bäckmo har skrivit mer om portlak.

Portlak odling - reaktionista.se

Kryddväxter

Jag nöjer mig med basilika och citronmeliss (nedan) i kryddväg i år. Eller ja, av det nysådda. Jag har ju lyxen att ha mynta som övervintrar i en egenbyggd trälåda på balkongen!

Hemmaodling citronmeliss - reaktionista.se

För första gången har jag satt små söta smultronfrön, alldeles rödgula och vackra. En solros växer sig hög i köksfönstrets värme och en hel bunt andra solrosfrön gömmer sig ännu i jorden. Och aklejan har redan fått små gulliga blad. En del andra blommor som nejlika, dahlia och sommarblomster har jag nyss sått. Eh, jag kanske får ta tillbaka det där med småskaligt.

*

Odlar du något hemma i år?

6 kommentarer

 1. Åh va roligt att läsa om vad du odlar. Jag och min sambo odlade tomater här på vår balkong förra året, och året innan det. I år fortsätter vi med tomater men ska också testa rosmarin, spetspaprika och chili. Och så blir det några mini-solrosor också 🙂

 2. Tomater är något som jag så gärna skulle odla, men på min balkong skulle de inte trivas. Har en Cola-planta för andra året i rad. Försökte göra egen cola men det smakade mest bränt socker 😀 kanske gör ett nytt försök i år.
  Portlak är gott, hoppas den växer så det knakar.

  • Ja det behövs ju vissa förutsättningar så klart. Mina står fortfarande på köksbordet i förmiddagssolen och längtar ut till vinden på balkongen.
   Spännande med Cola ju! Hoppas du får bättre lycka i år om du testar! Ja jag blev så nyfiken på det och än så länge växer det även om den skulle behöva omplanteras för mer utrymme. Det kräver dock att det går att ställa ut. Hoppas på värme snart!

 3. Åh, så mysigt att läsa om ditt odlingsprojekt! Jag debuterar som odlare i år och ville börja mjukt med saker som växer i kruka och inte så många exemplar. Men ja, de fyller numera halva tornrummet så det gick sådär 😅 otroligt roligt iaf och jag lär mig hur mycket som helst på vägen 😃

  • Haha åh hög igenkänning! Det är svårt att förstå att ett så litet frö kommer att bli en stor planta! Men ja, att lära sig på vägen är nog hela grejen. Precis så har jag gjort och åh vad fin den processen är. <3

Kommentera