Sommaren springer iväg och jag kan knappt tro att det snart är två månader sedan jag och min kumpan Sofia rivstartade sommarutflykterna med en tur till Hjälmare Sund. Idag ska ni få följa med tillbaka till denna otroligt vackra plats.

Hjälmare SundHjälmare Sund

Vid Hjälmare sund låg vattnet stilla i ett soligt dis. Vi vandrade in på en liten udde där det fanns både grillplats och rofyllda vikar.

Hjälmare Sund

På andra sidan vägen var det än mer disigt. Ett tag undrade jag om det verkligen var juni och inte november. Så häftigt att fotografera i gråskala mitt i sommaren när allt runt om är i starkaste grönt.

Hjälmare sundFlower in fogHjälmare sund

Efter en obligatorisk glasspaus bestämde vi oss för att åka vidare. Vi skulle besöka slottet Stora Sundby inte långt därifrån.

Stora SundbyStora Sundby

Där var sommaren i sitt esse. Vi njöt av svensk natur när den överträffar allt annat. Betande hästar i hagen, solvärme med lätta vindar, träd och blommor i full blom och glittrande vatten.

Stora SundbyStora Sundby

Stora Sundby är ett väldigt speciellt slott. Vår första känsla var att det kändes katolskt, gotiskt och orientaliskt på samma gång. Arkitekten är faktiskt från Skottland så det var nog bara det där sista som inte stämde helt.

Stora SundbyStora Sundby

Slottet är byggt utifrån kalenders siffror. Det har fyra stora torn som symboliserar årstiderna, tolv mindre torn för årets månader, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för kalenderns alla dagar.

Stora SundbyStora SundbyStora Sundby

Med utsikt över Hjälmaren fick vi en berättelse om slottet av en chaufför som var där med ett gäng pensionärer på resa. En fin plats att besöka som jag verkligen rekommenderar om du är ute och åker i Södermanland. Läs mer här.

Stora Sundby

avtryck

 1. Håller med om att det känts som höst ett tag… kom på mig själv härom dagen att sitta och fantisera om vad jag ska göra till hösten 🙂 Vilket häftigt slott, ambitiöst upplägg av de som byggde detta 🙂

  • Wilda Svara

   Ja, min höstlängtan är helt klart väckt. Och så häftigt slott.

 2. Så himla häftigt slott! Att det finns sådana platser här är ju rätt fantastiskt faktiskt!

  • Wilda Svara

   Vi åkte bil så då var det lätt. Det finns en busshållplats, Alberga, en bit bort, så det ska nog gå bra det också om man orkar gå en liten bit.

Kommentera