Jag fick en läsarfråga om det här med högkänslighet och resande:

Hur känner du inför att resa – är det något som förutom att det ger energi även kan sluka energi? Jag som högkänslig blir lätt överbelastad av intryck och kan må dåligt om jag inte får chans att skärma av mig inemellan – speciellt om jag har sällskap på resan vilket man ju i regel har. Samtidigt förstår man i efterhand att resan gav så mycket mer energi än man förstod just då. Något att minnas tillbaka till och glädjas över flera gånger om.
Hoppas ni får en lyckad resa! <3

Nu är vi på väg mot Oslo för att ikväll byta till nattåg mot Bergen. Jag kan verkligen känna igen det där att bli överbelastad. Så är det för mig också. Dessutom har jag en låg stresskänslighet och resor gör mig väldigt trött generellt. Om det har med min fibromyalgi att göra eller min högkänslighet och introversion är svårt att säga och kanske inte är så relevant. Trött blir jag.

Så, vad gör jag för att spara energi?

Högkänslighet och resor - reaktionista.se

Jag planerar med framförhållning

Jag skrev packningslistan för den här resan för tre veckor sedan. Vid sidan av skrev jag upp vad jag behövde göra för inköp och när jag skulle göra dem. Jag spred alltså ut uppgifterna för att det skulle bli hållbart med min ork. Börja i tid, helt enkelt.

Ju närmare jag kom resan desto mer planering använde jag. Igår kväll innan jag la mig för natten skrev jag ett detaljerat schema för morgonen – bakifrån. Jag började med när jag skulle gå till tåget och tänkte ut en logisk ordning av uppgifterna innan dess, hur lång tid de skulle ta (med luft) och kunde på så sätt räkna ut när jag behövde gå upp på morgonen. Det gör att jag inte behöver planera i farten och riskera att glömma något. Att tänka efter före är den bästa läxan livet lärt mig generellt.

Untitled

Jag fyller på med energi

Mat, vatten, bars, bananer och smågodis. Kollar upp var det finns kaffe och mat under resan om det skulle behövas. Att sova så gott jag kan, vila trötta fötter och tömma hjärnan med meditation är viktigt för att få ny kraft och bearbeta intryck. Det hjälper mig också att skriva av mig och att fotografera – bakom kameran finns det alltid en vila och medveten närvaro.

Högkänslighet och resor - reaktionista.se

Jag känner in mig och kommunicerar mina behov

Om jag vet vad jag behöver så blir det enklare både för mig och andra. Även om resor i sig syftar till att uppleva saker så blir det ju mycket vad man gör det till. För mig är sällan resmålet det viktigaste även om jag uppskattar att se nya platser och framför allt att vistas i naturen. Så jag lägger min ork på att umgås och när jag behöver egentid och pauser säger jag till om det.

Jag väljer resesällskap med omsorg

Jag åker med en vän som liksom jag också är bra på att kommunicera och planera, och någon jag känner mig väldigt trygg med. Med henne kan jag vara mig själv. Dessutom har vi båda några projekt med oss längs resan. Vi är båda bloggare och har jobb och studier att göra. Det blir naturliga pauser. Men vi får se hur vi klarar det. 😉

Jag ordinerar mig efter-vila

När jag kommer hem har jag en ledig dag utan krav. Då kan jag packa upp i lugn och ro, bearbeta intryck och bara ligga på soffan. Det är först efter en resa som jag verkligen kan känna vad det har gett mig, och använda den energin. Det är som om den måste bearbetas och samlas ihop först.

Hur påverkas du av resor, på gott och ont? Hur gör du för att det ska bli så bra som möjligt för dig?2 kommentarer

  1. Ett otroligt bra och viktigt inlägg tror jag! Jag har insett att jag bearbetat en resa på riktigt först när jag börjar sakna resmålet igen. Det är först då jag kan titta igenom mina bilder, fokusera på vad som hände och hur det påverkade mig. Därför har jag börjat skriva en noggrann resedagbok när jag är ute och reser, för annars glömmer jag bort alla små guldkorn redan efter någon timme. Hjärnan orkar liksom inte ta in allting och komma ihåg det, ens med bilder efteråt. Jag har också börjat rita och skissa ner små detaljer från bilder i resedagboken, för att jag ska få ännu en liten paus. Min resedagbok från Frankrike förra året är så himla fin att ha, t.ex! Men jag tror inte heller att jag har rest tillräckligt mycket för att ha med mig alla strategier än, det kommer väl med åren, hoppas jag, hehe.
    Ha nu en superfin resa, jag hänger med i stories, och det ser så fint ut än så länge! <3

  2. Så fint du delar med dig av detta! Så klokt och så väl resonerat. Jag hör också till dem som blir väldigt trött av att resa och m å s t e ha återhämtningstid efteråt. Känner ofta att alla andra är precis tvärt om och att det kan vara svårt att förklara hur jag känner. Uppskattar så mycket när du hjälper till att reda ut och formulera tankarna, och dessutom bidrar med redskap. Tack Wilda!

Kommentera