8 mars. Internationella kvinnodagen. Jag blev inspirerad av Josefine Larsson, fd ordförande i Scouterna och listad som en av Sveriges framtida kvinnliga ledare förra året. Hon gjorde ett ärligt och starkt inlägg på sin FB idag om vad hon tänker på denna kvinnodag. Jag la till några egna i listan.

Idag tänker jag på

– Män som ska förklara hur världen fungerar
– Barn som inte får vara barn för att de har ett kön
– Utseendefixering och ätstörningar
– Smärta som inte tas på allvar (t ex fibromyalgi)
– Det finns behandling för beroende men inte medberoende
– Att män skriver våldtäktslagstiftning
– Mitt hem är byggt för en högfungerande man
– Att tvingas föda barn mot sin vilja
– Att män benämns med efternamn och kvinnor med förnamn
– Obetalt arbete
– Ojämställda styrelser
– Oviljan att arbeta med jämställdhet i organisationer
– Att det inte verkar hjälpa att kvinnor har mer utbildning
– Köttindustrin
– Våldtäkter som krigföring
– Alkoholnormen som förstärker patriarkatet
– Kvinnor som inte kan lämna sina förhållanden för att de inte har råd
– Näthatet
– Idiotin i att folk bara går att dela upp i kvinnor respektive män och att det kommer med givna egenskaper
– Att det är män som slår och våldtar
– Prostitution, människan som handlingsvara
– Män som ska berätta hur jobbigt det är att vara man i jämförelse med kvinna
– Varför barn inte får ha fler föräldrar än två
– Idéer som inte räknas förrän en man tar dem och gör till sina
– Vilka som tjänar mest och äger mest
– Vilka som tar ut mest föräldraledighet och vab
– Rätten till sin egen kropp

Jag avslutar med Josefines egna ord:

“Och så tänker jag på alla som för kampen. De som fört den före oss och de som kommer efter. Då blir det i alla fall lite bättre”.

Vad tänker du på idag?

avtryck

 1. Bra lista!

  Dock känns det lite självmotsägelsefullt med dessa två punkter som kommer direkt efter varandra:

  – Idiotin i att folk bara går att dela upp i kvinnor respektive män och att det kommer med givna egenskaper
  – Att det är män som slår och våldtar

  Det finns ju också kvinnor som slår och även våldtar?

  • reaktionista Svara

   Det är min lista på vad jag tänker på idag och att tänka på olika perspektiv och olika saker kan jag aldrig se som motsägelsefullt. Jag tänker även på att kvinnor slår och våldtar, men inte som grupp i statistiken kring ämnet. För mig är det viktigt att synliggöra det och det utesluter inte att uppdelningen är galen. Men om vi slutar dela upp i grupper försvinner ändå inte mansrollen, den syns bara inte. Jag tänkte inte på kvinnor som våldtar och slår idag idag men det betyder inte att jag inte tänker på det andra dagar. Precis som att jag inte tänker på jämställda styrelser eller nätkärlek idag. Det finns andra dagar för det. För mig var dessa perspektiv nära idag.

 2. Pingback: 2015 | januari, februari, mars. | REAKTIONISTA

Kommentera