Månadens tema för Monthly Makers har presenterats hos Jessica. Temat är SAGA.

Det rusar idéer på mina tankebanor. Detta är definitivt en månad då jag vill passa på att väcka mitt inre barn till liv. Allt från att måla ett sagodjur till att sy en prinsessklänning till att utforska mitt barndoms sagoland Narnia. Några andra favoritsagor är H.C Andersens Flickan med svavelstickorna, A.A. Milnes Nalle Puh, Elsa Beskows alla berättelser och av farmor fick jag flera jular sagoboken Bland tomtar och troll med teckningar av John Bauer. Vilken är din favoritsaga eller berättelse?

Nalle Puh originalutgåva

Jag har sedan jag var riktigt liten skapat berättelser och levt mig in i sagor och böcker.
Denna månad vill jag inspirera till att skriva en egen saga.

Först av allt: jag tänker att regler bara finns för att underlätta för oss, så i denna skrivövning vill jag att du känner dig fullständigt fri att gå utanför instruktionen och skapa din text som du vill ha den. Låt dig inspireras!

Sagor innehåller ofta

– troll, tomtar
– häxor, trollkarlar
– kungligheter/slott
– magiska djur som t ex enhörningar och drakar
– talet 3 och 7
– ont och gott

Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin

Nu kör vi!

 1. Ta fram penna och papper eller ett tomt dokument i datorn.
 2. Säg till din inre kritiker att den får ta semester nu. Se till att den verkligen har åkt iväg innan du bjuder in barnasinnet och fantasin.
 3. BÖRJA: “Det var en gång…”
 4. HITTA PÅ EN PLATS: Dröm dig bort till en plats långt långt borta. Hur ser det ut? Hur doftar det? Hur låter det? Vad gör folk där? Finns det folk? Finns det djur? Låt platsen bli magisk. Ge den minst en magisk förmåga, som t ex att gräset kan sjunga eller marken kan ändra färg.
 5. PRESENTERA HUVUDPERSONEN: Hur ser personen ut och vad gör den? Är det ett djur? Hur bor den? Vad tycker den om? Vad tycker den inte om? Ge den ett drag, en egenskap eller ett märkligt beteende, som t ex en hatt att sova i, superlångt hår eller ett ständigt muttrande.
 6. SKAPA ETT PROBLEM: Huvudpersonen råkar ut för något eller ser någon annan råka ut för fara. Vad? Vad finns det för faror på platsen? Är det någon som behöver hjälp? Beskriv faran, som t ex en elak häxa, en eldsprutande drake eller en trollformel.
 7. LÖS PROBLEMET: Nu måste du rädda situationen. Vad är lösningen på problemet? Är det en annan person? Ett sagodjur? Kärlek eller mod? Berätta hur du löser problemet och räddar sagovärlden.
 8. AVSLUTA: Hur gick det sen när faran var över? Vad lärde sig huvudpersonen (och läsaren) av sagan?
 9. SÄTT PUNKT: Se till att du har fått med minst tre magiska saker. Avsluta som du själv önskar eller med den klassiska frasen… så levde de/den lycklig(a) i alla sina dagar.
 10. BONUS: Illustrera sagan.

16 kommentarer

 1. Jag skriver ALDRIG, men tänkte på sagor jag skrev när jag var liten och blev faktiskt sugen på att försöka skriva någonting kanske. Jag skrev en om en riddare som hette Röda Rosen som som fick hjälp av en trollkarl och skulle döda en drake för att rädda en prinsessa. Ganska basic story (och skulle nog skriva något annat än en prinsessa som ska räddas idag) men den var full av fina detaljer minns jag!

  • Wilda Svara

   Åh vilken fin! Du kanske skulle testa att teckna lite till den? Eller skriva helt nytt? Fint att du blev inspirerad.

 2. Åh nu vart jag väldigt sugen på att sätta mig ner och skriva en saga. Jag som älskar att skriva. Min son har många gånger frågat om jag inte kan skriva en bok till honom och de kanske är dags för de nu. Kram

  • Wilda Svara

   Åh vad roligt! Så fint att ge sitt barn en berättelse! Kram

 3. Jag började nyss på ett projekt där jag målar och skriver en barnbok till min lillasyster – det är verkligen otroligt roligt! 😊

 4. En så himla praktisk och påhittig guide! Tack! Jag går och funderar på att göra någon maträtt på sagotemat – men hittills är det tomt på idéer 🙂

  • Wilda Svara

   Tack! Du kunde göra något med äpplen utifrån snövit-berättelsen t ex! Eller inspireras av Ruths kakor!

 5. Det här är så himmmmmmla bra, fint, inbjudande och inspirerande Wilda! Vilken sjudundrans sagoworkshop du skulle kunna hålla i! Jag var inspirerad till tusen innan, och nu fick jag lust att på riktigt sätta på pränt alla de historier om Andreas alter-ego (en lättstött igelkott) jag tänkt ut och ibland berättat allteftersom när vi ska sova eller han bara beter sig igelkottigt och jag liverefererar.

  Vill också säga att dina kommentarer gör mig så ruskigt glad. Jag ligger sjukt efter i bloggläsningen men har precis gått igenom och svarat på alla kommentarer inne i min egen vrå som inte fått den återkoppling de förtjänat under semestern. Dina ord kravlar sig in i mitt hjärta och slår rot där, sen börjar det blomma och dofta och plötsligt växer där körsbär! Fattar inte hur du gör, men dina responser är alltid magiska och så själfullt glädjande. Så tack, tack för att du finns i mitt liv!

  • Wilda Svara

   Haha alltså vet du hur fantastisk du är? Blir helt rörd och lycklig och fylld av kärlek till dig av dina kommentarer.
   Så fint att du känner likadant! Längtar efter att spendera mer tid med dig! Jag skriver bara från hjärtat och jag antar att det är precis det du gör också. Och ja på sommaren försvinner all bloggtid fast jag alltid tror att jag ska ha mer tid då.

 6. Pingback: Monthly Makers SAGA | Ljushållare drakägg | REAKTIONISTA

 7. Pingback: DIY | Inspiration LEKSAKER | REAKTIONISTA

Kommentera