Januari har haft många fokus: Monthly Makers nystart, ACT-behandling, matteplugg inför högskoleprov, skrivkurs och bokprojekt, bloggens utveckling och så förberedelser inför mars månads partikongress. Livet är ett äventyr och även om jag ser att jag behöver ha bättre rutiner för återhämtning så är jag väldigt glad över att jag orkar så mycket som jag gör ändå.

I år vill jag testa att utvärdera månaderna fritt under några rubriker, och dela med mig av det som känns viktigast och mest relevant för er. Är det något ni vill läsa mer om så säg gärna till så gör jag ett inlägg om det! I grunden av dessa reflektioner finns årets mål och min bloggstrategi

Wilda - reaktionista.se

Kroppen

» Att träna regelbundet, utan stora ambitioner, fungerar verkligen. Cykling, promenader och styrketräning avlöser mer spontan dans och hoppsasteg i skogen.
» ICA:s hälsoapp sporrar mig att gå ut och gå när jag vill stanna inne.
» Jag avslutar snart 10 veckors ACT-behandling. Mitt mål var att bli mer tolerant mot tröttheten. Med fibromyalgi tar det tid att träna upp uthållighet. Jag har mer acceptans och tolerans, och är tröttare – eftersom jag är ovan vid att exponera mig för tröttheten. Jag tränar på att göra saker i fler steg utan vila emellan – t ex diska efter att jag har lagat mat och ätit.
» Helt omedvetet har jag mediterat mer än varannan dag och ibland 7-8 dagar i följd i januari! Jag behöver meditera ofta för att komma närmare mig själv och ha närvaron.
» Jag har börjat på Kundalini yoga igen och ska testa hur kroppen klarar Hatha yoga. Jag gör ofta solhälsningar eller andra yogaövningar under dagen som stretch.
» Utmattningen är lätt triggad och jag behöver ha inbokad återhämtningstid varje dag för att hålla hela dagen. Det har inte fungerat så bra hittills.

Strömbrons fåglar - reaktionista.se

Själen

» Jag känner mig grundad i mig och känner hur jag slår rot i dagens jag alltmer.
» Min ilska kommer ofta hand i hand med ångest och just nu jobbar jag på att våga använda ilskan och hantera ångesten den medför. Jag behöver lita mer på min intuition och magkänsla.
» Det finns ännu mycket sorg som dyker upp i olika situationer och jag låter den få vara där och tar hand om den.
» I det stora hela mår jag väldigt bra och kanske är det just det som är lite ovant och skrämmande.
» Jag känner mycket mer än jag tänker idag och då jag har varit en inbiten tankenarkoman sen barnsben räcker det knappt att benämna det som ett mirakel.
» Det finns tydliga trygga punkter i min omgivning som jag kan vända mig till utifrån olika behov. Jag har många vänner och ibland är det svårt att hinna med alla som jag vill träffa. Jag har också en önskan om att våga släppa in någon mer vän ännu lite närmare min kärna.
» Jag har genomgått en stor förändring de senaste åren. Ibland tänker jag att det kanske mest har handlat om att sluta vara till för andra och bli Wilda. Och om att läka. Jag är inte trasig längre. Och stora delar av min bekantskapskrets har jag format när jag var trasig. Nu försöker jag bygga om eller bygga upp något som är helt och friskt. Genuint och ärligt. Den biten kommer få form på ett annat sätt när jag börjar mina studier, det är jag övertygad om.

Stjärnögonblick - reaktionista.se

Vardagen

» Jag har slarvat med mina sovrutiner. Så nu är jag en benhård förälder till mig själv med sikte på att den här ungen ska sova kl 23 varje kväll. Jag vet hur mycket bättre jag mår av det och jag ska inte ens ha datorn på efter 21 om jag ska kunna varva ner i tid till läggdags.
» Ett fokus om dagen fungerar bra de veckor då jag har fem dagar hemma. Annars blir det halvdagar, då det är väldigt många fokus just nu. Det håller nu. Efter mars vill jag bara ha blogg och bok att jobba med.
» Lärdom: aktiviteter kvällstid är påfrestande och jag behöver komma hem i tid så att jag inte tar slut på mig.
» Att planera i min Bullet Journal på kvällen gör att jag kan släppa allt till nästa dag.
» Söndagarna är underbara när jag kopplar bort sociala medier och bara ägnar mig åt hemmet, utvärderar senaste veckan och planerar nästa. Jag behöver hålla kvar i det.
» Jag blir trött av att göra två saker i följd, t ex att städa undan direkt efter en aktivitet och behöver träna upp den förmågan.
» Det går trögt med läsandet. Det är kämpigt att inte orka som jag önskar. Jag kämpar vidare och lite i taget så går det ju trots allt framåt. Jag läser en väldigt intressant bok nu om kreativitet som jag hoppas kunna berätta mer om i februari.
» Ekonomiskt har januari gått över förväntan. Jag har levt snålt, inte köpt något nytt (förutom växter förstås) och känt att jag använder det jag har på ett sunt sätt. En extra kul utmaning var att försöka laga mat enbart utifrån extrapriserna i butiken. Tips för dig med liten budget!

Den magiska gnistan - reaktionista.se

Kreativiteten

» Min kreativitet har i stort sett handlat om skrivande och foto den här månaden.
» Bokskrivandet går framåt även om jag varje dag önskar att jag inte hade något annat för mig så att jag bara kunde skriva hela dagarna.
» Jag har haft en dipp i självförtroende kopplat till mitt skapande. Jag behöver hitta mina uttryck igen, och sluta jämföra mig med andra.
» En del idéer har börjat ta form om hur jag vill göra om hemma, när den tiden finns.
» Häftigt att få fakturera för ett foto redan första månaden på året! Ett mål uppnått och så stolt!
» Besöket på Fotografiska var ett bra val av kulturintryck för januari.
» Jag har börjat samlat på mig fröer och satt årets första frön i jord – paprika och chili.
» Jag har tagit hem en ny växtkompis – en makalöst vacker Calathea, sagt farväl till en deprimerad murgröna och har nu 50 växter på mina 69 kvadratmeter. En avokadokärna och ett ekollon gror och några tonårs-sticklingar har fått flytta hemifrån.
» En lista med idéer/teman för texter och krönikor har påbörjats och det är en god start. Nu behöver jag bara modet att skriva och skicka iväg dem.

Winter of Sweden - Strömsholm - reaktionista.se

Bloggen

» Mitt populäraste inlägg i januari var också det som kändes mest för mig att skriva: Jag vill bli socionom TROTS min egen erfarenhet
» Jag anar en ökning av trafik (svårt att avgöra efter bara fem månader här) och märker också att allt fler läsare kommenterar och engagerar sig. Det gör mig så glad!
» De inlägg som kräver ett större fokus och känslomässig ork behöver jag låta mogna fram och ta den tid det behövs, med god framförhållning till tidpunkter då det är bäst att publicera.
» Jag har börjat arbetet med att uppdatera kategorier och SEO-optimera alla inlägg. Det behöver jag lägga mer tid på så att det blir klart så snart som möjligt.
» Realtidsbloggande är kul och gör att jag känner mig mer nära er, och det blir en annan känsla här som jag känner kan vara bra som variation till inlägg med mer djupgående innehåll.
» Jag har hittat min nisch och mina sökord, jag känner mig bara inte helt hundra på hur jag ska synka ihop bloggens känsla och bra SEO.

Into the woods - reaktionista.se

Planer och mål för februari

» Förberedelser inför partikongressen.
» Skriva en krönika.
» Hålla fast vid mina sovtider, se till att somna senast 23.
» Försöka ha helgerna fria från “jobb” såsom kongress, blogg och skrivande om det inte utgår från lust eller är absolut nödvändigt.
» Framöver kommer jag att försöka blogga mer fritt, minska prestationen och försöka hämta motivation ur en känsla av lust. Tidigare har det inte fungerat eftersom min lust var så begravd under rädsla. Nu ser det annorlunda ut.
» Utifrån ovanstående kommer det inte längre komma inlägg efter ett rullande schema utan istället när jag är redo att publicera det, och mer anpassat efter tider då det når fler.
» Hitta en bloggkollega.
» Besöka museum med vänner.
» Läsa ut årets första bok.

Hur har januari varit för dig? Vad ser du fram emot i februari?

14 kommentarer

 1. Så fint inlägg Wilda. Gillar verkligen dina sammanfattningar, blandningen mellan högt och lågt. Kanske för att jag aldrig gör det själv men skulle verkligen behöva. Det finns alltid ett par tre punkter jag känner igen mig i, det är fint. Personligen tycker jag om blandningen med realtidsbloggandet, det är något jag saknar generellt i bloggvärlden nu förtiden. Spännande med SEO, har också haft som ambition att SEO optimera mina inlägg, men ah, vilket hästjobb. Och mellan heltidsjobb och försöka skapa nya inlägg på bloggen, puh, så har det fått prioriterats bort. Mitt mål är också att läsa ut en bok i februari. Kram <3

  • Wilda Svara

   Åh tack Christin. Det här värmer så mycket. Ibland känns det så dumt att skicka iväg inlägg med så mycket innehåll. När jag får en enda kommentar som din blir det liksom värt det, att publicera. För min del är det mitt absolut bästa verktyg för att förstå mig själv bättre och vara här och nu så på så sätt är det alltid värt det. Vad fint att du känner så med realtidsinlägg. Du är ju väldigt bra på det själv tycker jag! Och ja, hästjobb är bara förnamnet men sen älskar jag sånt där organisationsjobb och att göra lite samma grej om och om igen (haha folk tror inte sina öron) så jag längtar verkligen efter de stunder jag har tid över för det. Det blir som meditation för mig. Lite i taget tror jag är framgångskonceptet där! Så är jag ju iofs inte heltidsarbetande förälder så visst fattar jag att det är mer hästjobb för dig. Kram!

 2. Jag har länge varit nyfiken på act och har själv velat gå. Vad tycker du om det. Kände du att det hjälpte dig? Jag räcker upp handen om du vill ha en bloggkollega på distans. Känner själv att jag saknar en sådan. Kram

  • Wilda Svara

   Ja, jag har gått ACT i två olika omgångar på två väldigt olika sätt, en under lång tid med kurator på smärtmottagning och en på 10 veckor nu via nätet (en forskningsstudie). Boken “ACT”- att leva med smärta” är nog det som hjälpt mig mest. 10 veckor på distans blev nog mest prestation för mig och visst satte det fingret på några viktiga saker men om jag inte hade gått den förut så hade jag nog mått sämre av den tror jag. Det är svårt att få känslomässigt stöd genom nätet och på så kort tid. Det kräver mycket av en själv. Men i det stora hela så är det ett väldigt bra perspektiv som jag gillar. Jag mailar dig om detta i helgen så styr vi upp något, så klart! Kram!

 3. Du är så oerhört insiktsfull, en ren fröjd att få ta del av dina tankar <3 Tror verkligen att det är nyttigt att reflektera så som du gör, att sätta ord på saker och ting.

  • Wilda Svara

   Tack för din värme Stina! Och tack för att du vid bloggflytten sa något om att det kanske inte behövde vara så bestämt, att jag kunde göra lite som jag ville. Jag hade med mig det nu när jag bestämde mig för att utgå från lust och vilja istället för disciplin som har varit min drivkraft tidigare. Det hjälper mig mycket att reflektera så här och ännu roligare är det ju att någon annan gillar att läsa det <3

 4. Önskar jag hade ens hälften av din reflekterande sida, det skulle göra mig gott. Tycker om att läsa sådana här inlägg och tankar. Mitt januari hade både höga berg och djupa dalar kan man säga, i februari vill jag bara må bra.

  • Wilda Svara

   Tack Mikaela! Vad fint att du uppskattar det. Det är så otroligt värdefullt att få veta! Speciellt eftersom jag ofta känner att dessa inlägg blir så fullmatade och det är inte lätt att avgöra vad som är intressant för andra. Vilka segrar du har vunnit i januari! Hoppas att februari ger dig ro att njuta av dem.

 5. Så fin sammanfattning Wilda! Tänker mycket på det där med att faktiskt må bra och det läskiga i det , jag känner att jag inte vet vem friska Emilia är, vad pratar hon om? Vad utmärker henne om inte hennes sjukdom? Tack för att du delar med dig om dina tankar kring ämnet! Jag har helt klart trott att jag varit ensam om att känna mig vilse i friheten

  • Wilda Svara

   Tack för att du berättar det, Emilia! Och jag tror att det är många som känner så. Jag har ibland skämts för att känna så. Det finns så klart en trygghet i att vara sjuk när jag inte vet vem jag är annars. Idag vet jag mer och mer vem jag är. Men att må bra länge, känna mig stark och vara den mest stabila punkten i mitt liv är verkligen något obekant och ovanligt. Jag hoppas att du med tiden hittar mer balans i det friska livet och att du stegvis bygger upp en annan identitet. Jag försöker lära mig att ha tålamod. Egentligen behöver jag ju inte veta hur jag är, jag behöver ju bara vara jag.

 6. Tycker så mycket om att glida in på din blogg och få läsa dina sammanfattningar om litet och stort: det är så vilsamt. Mitt januari har varit omtumlande, händelserikt och ovan. Samtidigt också så inspirerande och rolig så jag ser fram emot februari med tillförsikt. Skön känsla!

  • Wilda Svara

   Vilken underbar kommentar, Clara. Vilken härlig känsla att gå in i februari med. Så imponerad över ditt driv!

 7. Pingback: On Instagram | Januari 2017 - DISCOVERING THE PLANET

Kommentera