Hur har jag kommit igång med målen för 2018 under januari? Det är så lätt att köra på med allt en har i den där känslan av nystart i januari. På sätt och vis är jag glad över att jag inte har kunnat det. Eftersom min hösttermin slutade 11 januari var det som att mitt år inte heller hann börja innan dess. Efter två dagar på den nya kursen blev jag sjuk och kunde därför inte starta igång som tänkt heller. Så är ju livet, egentligen. Livet händer.

Istället har jag delat upp mina mål i delmål, skrivit upp vilken tid på året jag behöver göra vad, försökt se vad som är rimligt. Jag tänker att jag också vill testa nya sätt att utvärdera månaderna i år. Så med lite nya rubriker har jag försökt ringa in vad som egentligen hände i januari. Månaden som swischade förbi.


2018 är mitt ledord VÅGA. Tolv konkreta mål vägleder mig mot modet och styrkan. De handlar bland annat om lärande, träning, att tro på sig själv, rutiner, utveckling, hållbarhet, skrivande, vård och egenvård. 

En sån där akademiker - reaktionista.se

I januari har jag vågat…
 • ringa vårdcentralen och be om remiss till regelbundna kontroller för ärftlig cancer.
 • kollat upp vad jag har för möjligheter till tandvård och bestämt mig för att vänta lite.
 • skriva en salstenta för första gången.
 • erkänna att jag inte kan.
 • prata om saker som gör ont, är viktiga och riskerar reaktioner.
 • stå upp för vad jag tycker i känsliga ämnen.
 • tro på att det finns lösningar även när jag inte ser dem.
 • köpa en gitarr och börja tro på att jag kan spela igen.
 • vara arg.
 • skriva om sorgen efter mamma.
Fysisk hälsa

Det har varit en påfrestande period fysiskt med råplugg inför den första salstentan och en kursstart strax därefter. Influensan som följde satte en del käppar i hjulet, så att jag fick slopa träningsplanen. Å andra sidan behövde jag nog ta igen mig efter tentaperioden. Långsamt har jag trappat upp promenader och styrketräning.

Maten har inte varit så genomtänkt som jag skulle ha behövt, men när tröttheten är så överhängande är det viktigare att jag får i mig än vad. Sömnen har inte heller varit optimal. En trött månad helt enkelt.

Själslig hälsa

Det är mycket känslor i omlopp. Trygghet, kärlek och samtidigt en del ilska över hur världen ser ut och en känsla av frustration som följer mig. Kanske hör det samman. Jag vågar sätta högre krav på min omgivning nu när jag är tryggare i mitt eget värde och vem jag är. Ibland känner jag mig främmande inför mig själv, för att min egen utveckling nu skenar ifrån mig.

Något som tär en del är att jag inte hinner med mina människor som jag önskar. Det är så svårt att prioritera bland vänner när jag knappt hinner träffa Daniel. Det blev inte lättare av att jag låg sjuk i en hel vecka. Jag tror också den där känslan av skenande förändringar inuti mig gör sitt för att jag ska känna mig stressad över det.

Jag är så djupt tacksam för den närhet och ärlighet jag har i Daniel. Den tar mig längre än jag kan ta mig själv.

Vinterfönster - reaktionista.se

Medveten närvaro

I januari har jag känt mig stark i min närvaro. Jag uppskattar det jag har, ser världen omkring mig. Jag samlar stjärnögonblicken och fångar dagarnas bästa. En utveckling just nu är att jag upplever mig mer spontan. Häromdagen åkte jag och träffade delar av min stjärnfamilj en dag för att fira en födelsedag i efterskott, vilket bestämdes tre timmar i förväg.

Störst fokus får min inställning till vardagens uppgifter och hur jag tar mig an dem. Det är t ex viktigt att jag inför varje föreläsning släpper tanken om att jag ska kunna allt (jag har ju inte lärt mig än) och att jag går in i det med ett intresserat sinne. Är inte det påslaget så blir det mycket tuffare att förstå och hålla koncentrationen. Att manipulera mig själv är mitt bästa framgångsrecept, hehe. Nej, men det handlar mycket om att öppna upp mig för den stund jag har framför mig.

Vardagsrutiner

Att sänka nivån på rutiner och låta det bli mer av en “känna efter”-grej har varit nyttigt främst för att jag ser vilka rutiner jag faktiskt behöver och vilka rutiner jag gör “på rutin” (hehe). Vissa morgnar mår jag bättre av att sova så länge jag kan. Det känner jag oftast redan när jag ska sova. Likadant med om jag vill vara uppe en stund extra, eller om jag orkar handla mat den dag jag tänkt eller kan skjuta upp det. Jag blir mer flexibel och hittar min dagsform. Jag vill ha mer rutiner för bloggandet, vattning och städning.

Dagboksrutinen har inte hållit varje dag, men så gott som. Jag behöver ägna mer tid till att skriva av mig mina tankar. Jag tänker ju bäst när jag skriver och ibland blir det svårt att tänka alls om jag inte skriver ur mig. Därför är den här bloggen så viktig, för här kan jag tänka högt.

Min vinterskog - reaktionista.se

Månadens studier

Året började med intensiva tentastudier där jag kände att jag hittade en bra studiemetod och rutin. Urladdningen efter tentan var tuff. Jag tror att det gick bra men jag kan inte avgöra om jag skrev för lite eller om det räckte. Det var ju första gången så det blir alltid som ett litet test. Vi får veta resultatet vilken dag som helst.

Det har varit en ganska otydlig och osäker kursstart på Samhällsvetenskaplig metod. I den här kursen ska vi genomföra två gruppuppgifter, skriva ett PM, ha en tenta och genomföra två individuella seminarieuppgifter. Det är fantastiska föreläsare som väcker intresse och ett jätteintressant område.

Tyvärr tror jag att lärarna är överbelastade vilket gör att vi hamnar efter, får svårt att veta vad vi ska göra när etc. Det är en enorm stress för någon som behöver känna att vardagens uppgifter är hanterbara och inte har tillräckligt hög tolerans för oväntad arbetsbelastning. Det sätter prov på min acceptans och närvaro.

Månadens läsning

Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle. En ögonöppnande bok för mig. Jag har också börjat på Quiet av Susan Cain.

Annars mest kurslitteratur i form av Samhällsvetenskapliga metoder av Bryman m.fl, Statistisk verktygslåda av Djurfeldt m.fl och Vetenskapsteori för nybörjare av Torsten Thurén. Plus en hel bunt till inför tentan i förra kursen.

Och så läser jag ju en del fina bloggar när jag får en stund över. 😀 Det är verkligen lyx numer!

Winter sun - reaktionista.se

Bloggen i januari

Bloggen växer. Ni blir fler. Det gör mig otroligt glad. <3 Framför allt ger det mig kraft att fortsätta i något som just nu känns väldigt svårt att orka med. Jag har också brottats en del med vad jag vill och vad jag faktiskt mäktar med här. Det är jag inte klar med än. Det har blivit lite lättare att navigera efter era svar på bloggundersökningen. Det får mig att tänka i nya banor. Tack <3

Jag har inte den tid jag vill ha för att utveckla det jag vill. Jag planerar in tid för att blogga, men så händer det något oväntat i skolan eller på annat håll och tar bort det. Det är svårt att motivera när det inte är något som ger mig inkomst och “förväntas” på samma sätt som studierna. Samtidigt är det inte möjligt för mig att avsätta tid för att få igenom samarbeten just nu. Det kanske är så att jag behöver acceptera det.

En tanke som finns är att göra kortare enklare inlägg och det tror jag att ni också skulle uppskatta. Jag tror att veckoplaneringen kan vara en början på att sänka ambitionerna för mina inlägg. Det finns även en del inlägg på lager som är motsatsen till det och som jag längtar efter att få ge er. Först tänkte jag sätta mål för bloggen för det här året, nu när jag med hjälp av er vet lite mer vart vi kan mötas. <3

Ett frostigt Borgåsund - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Utflykten till Åsby med Daniel. Att få tid för varandra mitt i tentan, njuta av natur och växter och god mat. Att hans obstinata sida fick mig att bli ännu mer kär i honom. Att han gick ut med mig i kylan på bryggan på vägen hemåt, för att mina ögon lyste av att se frosten. Att tid och rum försvinner när vi får vara tillsammans på det sättet.

Mål för februari
 • Börja träna på gym.
 • Skriva en debattartikel/krönika.
 • Träffa minst tre vänner utanför skolan.
 • Skriva ett önskeinlägg.
 • Prioritera min sömn mer.
 • Få till en rimlig ambition med bloggen.

Hur har du haft det i januari?

SparaSpara

10 kommentarer

 1. Wow på listan i början! Bara där är det som du gjort svåra saker för ett halvår. Heja dig fina! Mitt januari har varit omtumlande och en enda stor kulturkrock. Frågan “vem är jag ens?” har jag ställt otaliga gånger, men det börjar släppa lite nu.

 2. så fin lista! mitt januari har varit så dubbelt. gått i raketfart samtidigt som det känns som att den aldrig skulle ta slut.

 3. Kände att jag hittade en sån ro i det här inlägget mitt i vardagsfrukosten <3 Kunde läsa långsamt och tänka efter. Tack! Behövde verkligen stanna upp lite. Mitt januari har också präglats av mycket känslor, både kärlek och rädsla, och stora förändringar. Känner så väl igen den där känslan av att utvecklingen skenar ifrån en! Det blir utmanande att landa i det. Jag tycker jag har hittat en bra rutin av morgonyoga/meditation som är väldigt grundande. Skulle vilja utöka med att skriva "morning pages" också, eftersom det pågår så otroligt mycket inom mig som behöver skrivas av sig. Men precis som du skriver så är det viktigt att känna efter vilka rutiner som "servar" en just den dagen. Ibland behöver man vara spontan och släppa på rutinerna för att få det man verkligen behöver.

  • Vilken underbar känsla du förmedlar <3 Så fint att jag kunde bidra till det. Du är en inspiration i dina yogarutiner. Jag tjatar om det, men att du beskriver det påminner mig om att också ge mig själv den tiden. Den där avvägningen av vad som behövs mest och när är så svår, men jag tänker att den ibland sköter sig lite av sig självt också. Tack för dina kloka tankar <3

 4. Håller med Agnes, om att man stannade upp och tänkte efter! Så fint! Mitt januari har nog varit bra, startade månaden på en paradisö så det satte stämningen även om solbrännan börjar försvinna så är känslan där ändå!

 5. Så himla bra ledord för 2018! VÅGA! Du har redan vågat mycket och det är bara en månad in på året 🙂 Grymt! Att våga stå upp för sig själv och sina åsikter är inte lätt. Att våga vara arg och visa känslor kan vara riktigt tufft men nyttigt att släppa ut allt.
  Skulle också vilja skriva en krönika men vet inte hur man gör haha! Har inte den talangen du har.
  Echard Tolle är mycket bra och skriver tankeväckande saker.

  • Tack! Så fint att du speglar mig i att jag vågat mycket. Sånt är svårt att se själv <3 Och jag kan nog inte helt skriva krönika än, men med lite träning så 😉 Och det är nog det som är grejen. Att testa och öva. Vad roligt att du läst Tolle du med! 😀

Kommentera