Januari är för mig en tid av nystart. Inte nödvändigtvis som en rivstart där alla förändringar ska ske snabbt. Mer som en reflekterande prövotid där jag testar nya former för livet. Jag ändrar lite i schemat, lägger till något nytt, prioriterar bort något. Så har också denna månad varit. Januaritröttheten har funnits där, samtidigt som det också har funnits en mental kraft att använda.

I januari har jag stärkt mina relationer, börjat vända mig utåt och orkat bjuda in nya människor i min inre värld. Jag har klarat av den omtalade juridiktentan, börjat en ny kurs, funderat på vad jag behöver av ett nytt år. Och störst av allt: jag har gjort min sjukgymnastik och tagit promenader i stort sett varje dag. Jag började gråta nu när jag skrev ut det, för det finns många år av kamp mot självkärlek bakom det. Hur det än går resten av året vill jag minnas att i en iskall månad med heltidsstudier kunde jag ta hand om mig precis som jag behövde det.


2019 är mitt ledord “hämta hem din själ”. Åtta konkreta mål vägleder mig vidare i självmedkänsla, hälsa, sinnesro och personlig utveckling med självkännedom.

Så har jag “hämtat hem min själ i januari:

 • Satt gränser mot sådant jag inte mår bra av.
 • Hållit kvar vid dagliga rutiner för kondition och styrka.
 • Skrivit dagbok.
 • Skrattat, pysslat, pratat och haft det bra med Marielle och Denise.
 • Långa skogspromenader utan tanke på tiden.
 • Samtal med vänner om högt och lågt i livet.
 • Prioriterat bort, även roliga saker.
 • Sått årets första frön.
 • Gråtit tills tårarna tog slut.
 • Långsamma inkännande morgnar.
 • Bjuda på mig själv och våga visa “brister”.

Kronskogen januari 2019 - reaktionista.se

Fysisk hälsa | promenader och grönkål

Jag rivstartade året med långpromenader, grönkålssmoothies och daglig sjukgymnastik. Tack vare min habit tracker har jag motiverat mig igenom motiga dagarna. Och det har funnits en del sådana dagar. Jag började året med en kur penicillin mot borrelia. Men vi ska inte underskatta kraften i nystarter!

Lika snabbt hade jag nog också tagit ut mig i allt för många sittande timmar. Tre dagar innan tentan fick jag ryggskott. Med hjälp av ett värmeplåster kunde jag uthärda tentatimmarna. Sen har jag tänkt mig för bättre kring hållning och pauser. Det var en boost att träffa min gamla smärtläkare som kommenterade min hållning med “Du är ju normal”.

Jag har börjat fasa ut en del mjölkprodukter och försöker tänka mer veganskt under mina matdagar här hemma. Grönkålsboosten på morgonen ger en skön start på dagen. Genom att lägga in bra mellanmål (bananer och solroskärnor/nötter) under dagarna orkar jag längre.

Promenerat har jag gjort som aldrig förr. Varje dag. Även om tempot och längden har varierat. Kvällspromenaderna är nu standard. Det lugnar mina restless legs och gör mig naturligt trött. Mest har jag jobbat på att bryta tröskeln att komma ut. Den tröskeln känns inte nu.

Grönkålssmoothie - reaktionista.se

Själslig hälsa | gränser och att värna sig själv

I grunden finns det en djupt kärleksfull relation till mig själv. Den vårdar jag på olika sätt varje dag, genom affirmationer i meditation och att ta hand om mig i handling. Dagboksskrivandet är ett sätt att ta hand om känslor och tankar som snurrar och grundar mig i vart jag befinner mig i relation till mig själv och andra.

Under månaden har jag insett att jag i en aspekt av mitt medberoende (och min PTSD) ännu är väldigt sårbar. Jag har svårt att förhålla mig till mina egna känslor och behov i relation till andras. Det är något jag behöver träna mycket mer på, och vara medveten om. Att sätta gränser inom mig för vad jag tar till mig och inte, och att sätta gränser utanför mig utifrån vad jag känner – och gärna direkt – är en arena där jag behöver öva.

Wilda januari 2019 - reaktionista.se

Relationer| vänskap och att be om andras perspektiv

Jag har utan att oavsiktligt börjat vända mig mer utåt den senaste tiden. Bett om råd och perspektiv från andra. Det öppnar hjärnan för andra vinklar och gör min smala värld bredare. Jag har behövt skydda mig mot andras åsikter förr, av skäl jag nämnde ovan. Nu kan jag ta till mig det och det hjälper. Jag övar mig i gränser och respekt på nya nivåer. Mitt mål om att hitta mentorer börjar infrias, på sätt jag inte kunde föreställa mig för en månad sedan.

Relationer innebär ibland svåra processer. I januari har jag behövt släppa taget om en vän som jag inte längre kunde vara ett bra stöd för. Det finns sorg i det som jag steg för steg vågar känna på. På samma gång fördjupas en relation till en av mina närmsta vänner, och jag får lära känna två nya själar i kurskamraterna Marielle och Denise. Vi har så otroligt roligt och det ger mig både mening och stimulans.

Det var svårt att hitta utrymme för nära och kära under juridikstudierna, men bästa vännen och fadderbarnen lyckades jag tack och lov få en dag hos. Besöket hos Cathrin i Köping, efter tentan, gav mersmak. Vänner är ju som balsam för själen ändå <3

Bullet Journal Volante förlag - reaktionista.se

Studier och vardagen| juridiktenta och social utsatthet

Genom att studera med mina nyfunna kompisar har studierna blivit ännu mer givande. Vi kan dela upplevelser, reflektera kring kunskapen och motivera varandra. Jag vill mest utropa “gud hör bön” när jag tänker på dessa själar. Haha, av social självbevarelsedrift gör jag inte det. 😉 Mycket tack vare våra gemensamma studietimmar blev jag godkänd på juridiktentan. Jäklar vad stolt jag är över det, efter både borrelia och ryggskott och en på många sätt hemskt kämpig höst.

Den nya kursen “Social utsatthet och ohälsa” innehåller ett projektarbete, två seminarium och en hemtenta. Projektarbetet är störst. Jag är redan exalterad över de kritiska diskussioner vi kan ha sinsemellan i min projektgrupp. Med stimulerande föreläsningar om intersektionalitet och kritiskt socialt arbete har kursen börjat riktigt bra.

Jag tränar på balansen mellan studier, återhämtning och andra saker som hänger ihop mer med “fritid”, som blogg och politik. Jag tror att det är en evig övning, men genom att testa mig fram får jag bättre koll. Fortfarande är “gör mindre än du orkar” ett bra koncept, eftersom det alltid behövs en beredskap för det oväntade.

Jag har nu skickat iväg min ansökan till CSN om lägre studietakt hösten 2019. Efter lite kamp fick jag till slut ett läkarintyg jag kunde använda. Nu väntar bara ett möte med ansvarig på skolan så har jag gjort vad jag kan göra.

Bullet Journal - reaktionista.se

Kreativitet | nyfrälst i Bullet Journal och bokprojekt

Nu när jag hittat två andra BuJo-fantaster och dessutom fick ett paket med BuJo-boken hemskickat är jag som nyfrälst. Jag vill sätta upp mål, skriva dagbok, måla rosor och lära mig brush lettering. Efter en pysselkväll med tjejerna så ville jag bara fortsätta. Vi målade akvarell också vilket jag inte gjort sen i somras. Så fint!

I januari har bokprojektet varit i mycket fokus. Tyvärr är det inte klart även om jag hade det som ambition. Under den helg då jag skulle ägna mig åt att knyta ihop slutet hände det mycket känslomässigt i mig som satte hinder i vägen. Jag behöver ha ett stort fokus för att få ihop det sista och jag söker efter den möjligheten i tiden. När jag väl har det så kommer jag att kunna sätta punkt. Det är en trygg, och frustrerande, visshet.

I övrigt har jag planerat inför odlingssäsongen, satt årets första frön och sytt egna kaffefilter. Det sistnämnda ska ni så klart få ett hederligt DIY-inlägg om.

Bloggen i januari | gruppen och att vara här

Det stora projektet i januari har varit Facebookgruppen “att växa ur trauma“. Jag och Driva Louise har startat igång gruppen och den rullar på jättefint. Jag blir berörd varje dag av den värme som förmedlas mellan medlemmarna. Det har blivit en trygg oas även för mig.

Jag har tänkt mycket på bloggens utveckling, teman jag kan identifiera och hur jag kan bli mer engagerande. Det känns annorlunda redan, även om jag inte har förstått vad det handlar om riktigt. Kanske kan du som ser det utifrån se det tydligare? Säg till i så fall. Det vore hjälpsamt. Jag tänker att det visar sig efterhand, och jag försöker verkligen vara mer närvarande i det jag gör och föreställa mig att jag sitter och pratar lite med er som hänger här. Det känns annorlunda i mig.

Och som alltid när jag släpper siffrorna så går de också bättre. För ni är fler nu, och ingenting av det som anses vara framgångskoncept har jag använt mig av. Jag försöker bara vara mer jag, mer ärlig, visa mer sårbarhet, bjuda in mer. Jag hoppas att det gör att ni ska känna det. För det är faktiskt det som spelar roll för mig.

De populäraste inläggen från januari:

Solnedgång Kronskogen vinter - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Solnedgången som var som ett stillastående norrsken i 360 grader ute på fältet vid Kronskogen ↑

Mål och planer för februari

 • Feministiskt initiativs kongress i Sundsvall 8-10 februari.
 • Skriva hemtenta.
 • Besöka relaxavdelningen på Munktellbadet igen.
 • Planera årsmöte för Feministiskt initiativ Sörmland.
 • Börja gå några fler snabba promenader.
 • Påbörja projektarbete utifrån samhällsarbete.
 • Se “A star is born” med tjejerna och gråta hjärtat ur mig.
 • Genomföra ett bloggsamarbete.

Hur var januari för dig? Vad ser du fram emot?

Kommentera