Snart går barnen på jullov. De flesta barn gör det med förhoppningar om julklappar, snölek, mysig tid med familjen och gott att äta. De flesta barn längtar till jullovet.

Det finns också barn som känner något helt annat inför jul och ledighet. Barn som oroar sig för att de vuxna ska dricka alkohol och bli konstiga och annorlunda. Barn som oroar sig för att de inte ska kunna äta sig mätta och som redan nu kommer på historier om hur fantastiskt jullovet var – för att ha något att berätta i januari. Barn vars föräldrar inte förmår, vill eller orkar ge det barnen behöver. Bild2

Annika Hedås Falk skriver om klumpen i magen inför jullovet: “Jag tror inte folk vet hur många barn i Sverige idag som faktiskt upplever våld, fattigdom, missbruk, psykisk sjukdom eller omvårdnadsbrist.”

IOGT-NTO-rörelsen genomför för åttonde året i rad kampanjen “Vit jul”. Den uppmanar vuxna att skippa alkoholen under julhelgen. Idag finns det många bra alkoholfria varianter på systembolaget. Det är viktigt att komma ihåg att barn känner av alkoholpåverkan långt innan de vuxna gör det. Barn behöver trygga vuxna som är konsekventa och förutsägbara. Låt inte alkoholen komma före det. Julen är barnens högtid. Låt den vara det.

Jag läser bland berättelserna som skickas in till Vit Jul. Jag påminns om hur den där oron inte försvinner ens när tiden går och det lilla jaget har blivit stort. Det är inte bara barn och unga som känner oro. Barn och unga blir äldre men minnena finns kvar:

Min pappa är död nu. Han drack tills han dog. Vi lyckades aldrig fira en enda jul med honom nykter, fast han lovade varje år. Trots att han varit död i 10 år nu, så känner jag faktiskt fortfarande den där malande oron i magen när julen närmar sig.

Skriv under för Vit Jul här och visa att du tar ställning för barnen. 

Ambassadörer i år är bland annat Sarah Dawn Finer, Börje Salming och Clara Lidström.

Vill du dela med dig av din berättelse eller läsa andras? Gör det här.

UNF, Junis och IOGT-NTO ordnar grymma aktiviteter runt om i landet för familjer, barn och unga. En av de häftigaste sakerna som händer är att föreningen Vildvuxen i Stockholm anordnar ett öppet julfirande för alla på självaste julafton.

10325531_10152931173256654_2158678755655429671_n

 

Kommentera