Julen 2018 firades flera gånger om under december. Redan innan första advent hade jag den mysiga julkänslan i kroppen. Idag ska ni få följa med mig genom julfiranden i Västerås, Kvicksund, hemma i Eskilstuna och i Björsund. 

Julen 2018 - reaktionista.se

Rödbetspajen värms i ugnen när vi kliver in i hallen och möts av kramar. Vi dricker glögg och äter pepparkakor, förundras och ler när vi följer barnet i dess första jul. Sju par händer hjälps åt att skala ägg, värma Janssons frestelse och duka bordet. När matkoman infaller är de stora barnen ivriga på julklapparna och vi utser en tomte som delar ut det som samlats under granen. I ett paket ligger glöggkoppar från Höganäs, loppisfyndade och fyllda med omtanke. När vi skiljs åt möts blickar och kärleksfulla ord. 

Julen 2018 - reaktionista.se

Jag och älsklingen klär granen med hans halmhjärtan och mina garntomtar. Det är några dagar innan julafton. Vi dricker glögg och äter pepparkakspraliner medan han omsorgsfullt ser efter om Janssons är som han vill ha den. För att täcka upp tomrummet efter en riktig gran klipper jag av några grankvistar och ställer i en vas. 

Jul 2018 - reaktionista.se

Halkan får oss att ta tåget till stjärnföräldrarna på andra sidan bron. Vi är två trötta studenter som pausar paragraferna med att dricka glögg och äta ännu lite mer julmat i mysigt sällskap. I bakgrunden hör vi den svenska och finska julmusiken blandas. Jag får klä granen som traditionen säger och stjärnmamman masserar min stela rygg och nacke innan vi beger oss hem med nytt ljus i ögonen.

Julen 2018 - reaktionista.se

På julaftons morgon väntar vi spänt på julkalenderns sista avsnitt tills vi inser att vi tagit fel på tid och klickar igång det på SVT play istället. Sen byter vi personliga julklappar och förbereder det sista inför gästerna. Kvällen innan har jag konstaterat att märket efter fästingen i oktober utan tvekan är borrelia. Mellan julkulan och sista städtagen ringer jag sjukvårdsupplysningen. Jag lämnar Daniel till att ta emot gästerna medan jag får penicillin utskrivet och uthämtat. När jag kommer in från vinterkylan fylls jag av värme, dricker glögg i farten medan maten plockas fram. En mysig eftermiddag fylls med skratt, matkoma och givande samtal tills Bertil har lärt sig vissla och en barnkör har gett oss hjärtsnörp. När vi stänger dörren efter gästerna faller vi ihop i sängen ett tag innan vi spelar kort för att hålla oss vakna tills klockan blir läggdags.

Jul i Björsund - reaktionista.se
Julen i Björsund - reaktionista.se

I Björsund samlas vi i det omsorgsfullt inredda hemmet med Daniels familj på juldagen. Hundar, syskon och syskonbarn. Alla har en plats och lugnet sänker sig över oss. På matsalsbordet spårar SJ ur med tomten som lokförare och skämten avlöser varandra. Vi äter, skrattar och samtalar i en varm gemenskap. Julklappsbytet är nytt för i år och hemligheten om vem paketet är ifrån blir en extra spänning. Jag får personliga omtänksamma julklappar som jag ska njuta av länge. Vi spelar spel tills kvällen blir sen och alla halvligger i soffan i stilla andetag. 

Jul i Björsund - reaktionista.se
Jul i Björsund - reaktionista.se

Vi vaknar till en vacker vintermorgon och det behövs inte mycket för att övertala Daniel om en promenad ner till sjön. Vildsvinen har bökat sönder stigen, men jag ser bara den vackra isen och färgerna längs horisonten. 

Efter en kopp kaffe tar vi med oss sparkar och tefat till isbacken. Daniels kusin har preparerat på morgonen med lekande-barn-skylt och varningsskylt. Både stora och små åker nerför igen och igen. Jag hjälper till att ge fart nerför backen. Vi glömmer bort tiden i mysiga samtal medan solen tar sig fram i guld bakom molnen.

Julen i Björsund - reaktionista.se
Jul i Björsund - reaktionista.se

Innan vi åker hem till stan klappar vi några extra gånger på hundarna och äter sista portionen julmat. Jag vill aldrig åka ifrån denna idyll, men hemma väntar en katt som stryker sig mot mig när vi kliver in genom dörren. 

Jul i Björsund - reaktionista.se

Tack till alla som gjorde julen 2018 så fin. Nu ska jag tillfriskna från borrelian och studera juridik tills jag rabblar lagrum i sömnen. Innan året är slut vill jag berätta om de insikter och lärdomar 2018 gav mig och sätta mål för 2019. Jag trivs ju som bäst i dagarna emellan, där det finns andrum för en nystart. 

Hur var din jul? Hur har du det i mellandagarna?

4 kommentarer

  1. Detta låter så fantastiskt, och som jag unnar dig allt fantastiskt! Borrelian kunde du ju fått vara utan men så skönt att du insåg det och är på bättringsvägen! Min jul har också varit så fin och mild i år. Det har jag behövt och det njuter jag av. Imorse tänkte jag att jag börjar bli sugen på att jobba igen – men först en vecka till av totalt mys. Gott nytt år, min vän!

    • Tack för din omsorg min vän! Ja det var verkligen tur att jag förstod vad det var. Skönt att borrelia-märket är så tydligt och säreget. Så glad att du har kunnat vila i din jul och att du längtat till jobbet. Hoppas att det blir en bättre vår än du befarade med alla besparingar. Du finns i mina tankar. God fortsättning! <3

  2. Låter som en fantastiskt mysig jul ju, minus borrelian, hoppas den ger sig iväg illa kvickt!

Kommentera