Juli 2019 har varit en balansbräda mellan arbetsliv och sommarliv. Långa arbetspass med nya kunskaper och erfarenheter som integrerats i de tidigare och formats till trygghet med stöd i kollegor. Däremellan trötta vilodagar som ibland har övergått i ny kraft, utflykter och skapande. Jag startade månaden i vacker natur med en orolig kropp som varvade ner. Dag för dag har sommarens närvaro fått utrymme mellan arbetade timmar.


2019 är mitt ledord “hämta hem din själ”. Åtta konkreta mål vägleder mig vidare i självmedkänsla, hälsa, sinnesro och personlig utveckling med självkännedom.

Sommarbukett - reaktionista.se

Så har jag “hämtat hem min själ i juli

 • Stått i skogsbrynet i gyllene timmen och andats.
 • Tagit powernaps på jobbet.
 • Skrivit av mig känslor.
 • Cyklat iväg och badat om kvällarna.
 • Ventilerat med vänner.
 • Lyssnat på Sommar i P1 och fått nya perspektiv.
 • Sagt ifrån.
 • Tagit depressionstecknen på allvar.
 • Sovit ut när jag har haft chansen.
 • Utövat yoga.
 • Låtit mig vila från prestation.
 • Bett om hjälp på jobbet när jag inte har förstått.
 • Kunnat vila i att hjärnan inte fungerar när det händer.
Linnebyxor - reaktionista.se

Fysisk hälsa | arbete och rörelse

Det tar på mig att arbeta de långa passen på 10-13 timmar. Det tar ofta ett dygn för mig att känna mig okej efter de långa passen. Tack och lov har jag börjat sova lite bättre nu under juli, och det gör skillnad. Även powernaps under arbetsdagen har gjort gott, speciellt när det var kallt och smärtan ökade. Jag märker att jag verkligen inte är gjord för att arbeta så här mycket och så långa skift. Det vet jag ju egentligen, samtidigt är det bara för nu och då går det.

Hjärntröttheten har blivit mer påtaglig på vissa sätt. När jag jobbar mycket kan jag inte landa fullständigt i mig själv. Det gör det svårt att planera, lägga ihop ett och ett och att hantera uppgifter hemma som kräver mer än ett steg. På arbetet går det utmärkt, men det är som om min hjärna inte förmår att hantera komplexa ting både på jobbet och hemma vissa dagar. Inte förrän jag har fått vila ett dygn. Då går det utmärkt igen.

Sedan jag lyssnade på Anders Hansens sommarprat, och började lyssna på boken Hjärnstark har jag börjat röra på mig mer (som säkert de flesta som lyssnat till det). Fler promenader, och framöver ska jag försöka få upp pulsen något mer. Det är en balansgång det där med en kropp som är inställd på att pulshöjning är lika med fara. Det behövs en stor lyhördhet. Jag tror att jag är redo för det nu.

Även yoga och styrketräning har jag tagit nya tag med under juli. Och så cyklar jag fram och tillbaka till jobbet vilket är en härlig vardagsträning. Att ta cykeln till en brygga varma kvällar är en frihet som inte liknar något annat. Många simtag i ån har det blivit i år.

Wilda - reaktionista.se

Själslig hälsa | frigörelse och självtvivel

Juli blev början på något nytt, en stegvis frigörelse. Den depression, eller kanske snarare utmattningsdepression, som jag har dragits med under många månader började släppa taget när jag fick sommarlov. Jag började vila mig frisk. Det var inte lika lätt när jobbschemat startade men jag hade en startenergi att börja med. Några gånger i veckan dyker den depressiva skuggan upp och lägger som en tomhet i bröstet. Jag försöker låta den vara där, utan att göra något åt den. Jag har fortfarande ett stort behov av vila. I några veckor har jag försökt få tag på vårdcentralens kurator men det verkar omöjligt att komma fram dit, så kanske behöver jag gå en annan väg.

Den största delen av tiden följer jag med dit livet tar mig och försöker ta vara på det. Jag mår som allra bäst i skogen under gyllene timmen, med Asla nära eller omsluten av vatten. Självkänslan har fått sig en törn av depressionen och andra händelser i livet. Jag är ofta rädd för att jag tar för mycket plats, att jag inte är en tillräckligt bra vän eller att jag är jobbig på olika sätt. Jag har svårt för den balansen i mig just nu.

På arbetet växer jag lite mer för varje dag, mycket tack vare kollegor som delar med sig av sin erfarenhet och som speglar mig i att jag har kompetensen för arbetet. Att känna mig uppskattad och få förtroenden, samtidigt som jag blir respekterad i mitt behov av vila är mer än jag hade kunnat hoppas på. Det är svindlande att tänka på att jag som betraktades som kroniskt psykiskt sjuk idag arbetar med den målgruppen. Det är stort.

Fryksås Dalarna - reaktionista.se

Relationer| kollegor och separation

Juli började med en resa med stjärnmamman till Dalarna. Det var en fantastisk resa med skratt från magen och samtal på djupaste allvar. En sån resa som sitter kvar och växer vidare. Att sen få spendera flera dagar i hennes familjs sällskap med vandring, goda middagar och sagolik natur var grädde på moset.

I juli har relationerna på jobbet varit i fokus. Jag har lärt känna roliga, kompetenta och inspirerande kollegor som har gjort arbetspassen kortare. Att ha ett socialt arbete gör att jag som introvert har ett begränsat utrymme för socialt umgänge när jag är ledig. Jag har behövt mycket egentid i naturen, på yogamattan och i soffan i juli. Då är det fint att kunna ha enkel kommunikation med vänner via sociala medier. Med lite extra vila har jag orkat ge mig ut på mindre äventyr med vänner såsom som blåbärsplockning, sjöbad och en hojtur till Malma marknad. Mysiga dagar!

Att vara mitt i en separation skaver i själen, även om jag vet att det är rätt. Jag omfördelar min energi, planerar för en höst i eget boende och sörjer det som inte blev. På samma gång är det en frigörelse som märks i att jag får en ökad klarhet i vem jag är och vad jag behöver.

En julidag - reaktionista.se

Kreativitet | sömnad och akvarell

Mellan arbetspassen finns det ibland utrymme för att följa vad jag har lust med. Måla lite akvarell, laga kläder på symaskinen, sy några återanvändbara bomullsrondeller för sminkborttagning, ta med mig kameran ut till skogen eller förändra något i inredningen. Jag har också skrivit lite poesi för mig själv och börjat planerna på det nya bokprojektet. För några veckor sedan skickade jag in mitt manus till ett förlag, och nu väntar jag med hjärtat i halsgropen. Jag hoppas verkligen att det ska falla dem i smaken.

Bloggen i juli

Det finns många utmaningar i bloggandet. Två av mina är att jag har svårt att organisera och namnge kategorier samt att jag inte har tiden som behövs för underhåll. Så det arbetet har jag satt igång nu i juli. Jag fick jättebra feedback på kategorier när jag träffade Influencers of Swedens Sörmlandsgrupp. Jag har gått igenom hälften av bloggens inlägg nu, alltså är det en förändring på gång nu. Jag har också fått hjälp att hitta varför bloggen är så långsam i laddningen och börjat åtgärda det lite i taget. Märker du någon skillnad hos dig? Säg gärna till om det är något som inte funkar, så kan jag förbättra din upplevelse.

Den generella tröttheten i livet känns också här. Kanske kommer jag att ta lite ledigt från bloggen i augusti så att jag kan lägga fokus på att skriva mer matiga inlägg inför hösten. Jag kommer att ta krafttag till hösten med självhjälpsinläggen och traumafokuset kommer att bli tydligare. Det känns rätt.

De populäraste inläggen från juli

Fryksås dimma - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Dimman som vandrade längs grusvägen ↑

Mål och planer för augusti

 • Jobba 13 pass på boendet.
 • Bada så mycket jag kan.
 • Ev. åka till en stuga med Asla och vila en vecka.
 • Plocka blåbär.
 • Tända ljus för saknade vänner.
 • Bli klar med bloggkategorierna.
 • Skapa en trivsam rutin för höstveckorna.
 • Tvätta fönster.
 • Inreda hemmet på nytt.

Vad tar du med dig från juli? Vad väntar i augusti?

Kommentera