Så var det dags att presentera mitt bidrag på månadens Monthly Makers tema leksaker.

Detta är nog det svåraste temat hittills och det verkar som att det inte bara är jag som tycker det. Det gnagde av oro inom mig inför temat och inga idéer kändes speciellt lustfyllda. Jag ville först göra något av naturmaterial som pinnar och kottar, men jag fick bara ont i magen. Efter skogspromenaden insåg jag att jag hade ramlat rakt ner i min barndomssorg.

DIY kanin av garnbollar

Det har alltid bott ett så stort allvar i mig. Lek har varit prestation, eftersom det inte har styrts av lust. För mig var Monthly Makers ett sätt att våga närma mig den sårbara sidan av mig som inte vågade leka. Där hittade jag förra året en väg ut – eller kanske en väg in? Jag funderade ett tag på att skapa något symboliskt av sorgen. Sedan insåg jag att jag snarare behövde göra motsatsen – ta hand om den lilla flickan i mig och vända det till något positivt. 

Pom-pom kanin

Jag funderade på vad i mitt liv som känns lekfullt idag och förutom fadderbarnen så dök min lekkamrat Sofia upp i tanken. Jag skulle så klart göra något till våra inre barn. Sofia älskar kaniner och när jag hittade inspiration på Pinterest var det snart gjort. Genom många tårar och med mycket kärlek föddes det två kaninkompisar. Nu har den ena, Syster Yster, flyttat hem till Sofia och Lillstrumpa vilar tryggt på mitt nattduksbord och tröstar mitt lilla jag.

DIY – POM-POM KANIN

Pom pom kanin

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 1 timme
DU BEHÖVER | 2 pom-pom-former i olika storlekar, garn, gaffel, sax, filttyg eller annat tyg till öron, två pärlor till ögon, nål och limpistol/garn för att fästa pärlorna.
pom-pom-form: kartong, penna, sax, en rund form i två olika storlekar (t ex ett glas), virknål eller liknande för att dra igenom garnet.

Steg 1 | Så gör du en pom-pom-form

Pom pom form

 1. Rita två cirklar i samma storlek på en kartongbit. Markera mitten med ett kryss.
 2. Klipp ut cirklarna och gör ett runt hål mitt i den ena.
 3. Använd den som mall för att göra ett motsvarande hål på den andra. Klipp ut.

Steg 2 | Så gör du pom-poms till kropp och huvud

Pom pom tutorial

 1. Om du använder kartongformen: dela upp garnnystanet i mindre nystan. Lägg ihop de två kartongbitarna eller formerna. Vira in dem i garn.  Ta hjälp av en virknål för att dra igenom garnet i slutet. Fyll formen så att du nästan täpper igen hålet.
 2. Klipp upp längs kanten runt hela formen.
 3. Ta en längre bit garn och knyt ihop den mellan kartongbitarna. Dra åt ordentligt.
 4. Klipp bort kartongen.
 5. Klipp bort uppstickande ojämna garnbitar så att du får en jämn form.
 6. Upprepa steg 1-4 med nästa form i en annan storlek.

Steg 3 | Så gör du en mini pom-pom till svans

pom pom med gaffel

 1. Vira garnet runt gaffeln några varv. Lämna utrymme i nederdelen av gaffeleggarna.
 2. Klipp loss en längre bit garn och knyt runt i mitthålet och på motsvarande sida mellan eggarna. Dra åt.
 3. Ta bort garnet från gaffeln och dra åt en extra gång – ev. med hjälp av en extra bit garn.
 4. Klipp längs kanten och finjustera längden på garnet så att bollen blir jämn.
  Voila! En kaninsvans!

Steg 4 | Skapa en kanin av dina garnbollar

pom pom kanin

 1. Knyt ihop de två större garnbollarna och klipp av ändarna, så har du huvud och kropp klart!
 2. Sätt svansen högt upp på den stora garnbollen. Fäst den genom att med nål dra garnändarna diagonalt igenom den stora garnbollen. Knyt dem dubbelt på undersidan och klipp av ändarna så att de försvinner in bland de andra.
 3. Klipp ut två lagom stora bitar av filt eller annat tyg som föreställer kaninöron. Om du inte har samma tur som jag med dubbelsidigt tyg kan du använda två olika filttyg, t ex ett laxrosa för insidan och ett mörkare för utsidan. Jag ville ha långa hängande öron, men det går ju lika bra att göra dem uppåt och mindre.
 4. Dra igenom en bit garn så att det blir ett stygn på utsidan av öronen.
 5. Gör som med svansen: dra garnet igenom huvudet och knyt fast på undersidan. Klipp av ändarna. Upprepa med det andra örat.
 6. Då var det bara ögonen kvar! Jag fäste två svarta pärlor med hjälp av en limpistol och så tryckte jag in ögonen ordentligt i garnet. Det borde gå lika bra att fästa dem med tråd och nål.

Gör eget mjukisdjur

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. Här kan du läsa mer om hur det fungerar.

I augusti är temat LEKSAKER och Elsa är värd. Kommentera detta inlägg senast den 28 oktober med en länk till ditt bidrag för att vara med.

Den 10 november släpper vi nästa tema. Håll utkik på Facebook eller Instagram för att inte missa något. Du kan också gå med i gruppen We are Monthly Makers för att inspireras och diskutera kreativitet med andra.

Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsa,
JessicaMikaelaRuthSandraStina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

39 kommentarer

 1. Så galet söta små kaniner! Som dvärgvädurskaniner. Jag minns hur jag gjorde sådana där garnbollar när jag var liten. Men då var tålamodet lite dåligt och jag orkade inte vira så många varav med garnet. Det resulterade i glesa garnbollar som såg såg ut att ha drabbats har skabb eller håravlossning.

  Jag önskar dig en fin helg!
  Kram Sofia

  • Wilda Svara

   Tack Sofia! Känner igen den frustrationen haha. Det hade ju också varit en variant av kaniner. Tack för att du fick mig att dra på smilbanden 😀 Kram och hoppas att din vecka är fin.

 2. WILDA!!!!! Jag slits mellan starka känslor att vilja krama om dig och gosa med kaninerna samtidigt! Tack för att du delar med dig av hur du tolkade temat, det öppnade upp ögonen på mig för något jag varit helt blind för: Det är inte alltid oproblematiskt med barnrelaterade teman och alla ser inte på sin barndom med nostalgikänslor. Såklart. Det tar jag med mig. Sen vill jag också tacka dig för att du var med ändå, det tycker jag är stort. Och dessutom med råge för du gör två så himmmmla söta kaninkompisar och din tutorial ska jag minnas när vårinspirationen kommer. De där långa långa hängöronen och pepparkornsögonen får något att spricka i mig också (antagligen minnet av Micka, Milla, Mimmi och Mimosa, de fyra kaniner som bott i vår lekstuga genom åren), och det känns fint att vi båda tolkade temat i kaninmotiv. Kram på dig, käraste vän.

  • Wilda Svara

   Tack Alicia! Jag har full förståelse för om du hade valt kaninerna framför mig. De är faktiskt väldigt mjuka och gosiga 😉 Vad fint att du delade med dig av dina kanin-minnen. <3 Gillar att känna samhörighet med dig så high five på kaninerna! Och angående temat så är det verkligen välgörande att höra att jag kunde bidra med det perspektivet. Väldigt ofta känns det tungt att vara den som drar ner stämningen när allt verkar så lätt och lekfullt för andra, men det skulle bli så ensamt för mig och för många andra om inte den andra sidan av det roliga fick vara med. Tack för att du låter det få vara med.

 3. Wilda <3
  Du skriver så fint att jag får hjärtkramp om det som varit jobbigt för dig, kan inte ens föreställa mig själv. Håller med Alicia i allt hon skriver och vill bara omväxlande krama om dig och gosa med kaninerna!

  • Wilda Svara

   Tack Beatrice! Du är en så otroligt varm människa. Fortsätt alltid vara det. Kram på dig!

  • Wilda Svara

   Ja, verkligen en bra grej att göra tillsammans. Tack för dina värmande ord!

 4. Vilket fint och känslosamt bidrag. Håller med om allt Alicia skrev, hon är så bra på att uttrycka sig! Hur söta är inte kaninerna då?! Vilken fin gåva att ge till din vän!

  • Wilda Svara

   Ja, den där Alicia alltså <3 Tack fina du. Du är inte så dålig på att uttrycka dig du heller 😉 Tusen tack för dina fina ord.

 5. Åh, Wilda, de är så ulliga och gulliga och jag håller med både Alicia och Mikaela i sina kommentarer <3

 6. Den kommer nog göra sej bra på nattduksbordet, för de är ju alldeles ursöta! Påminner mej om små får av garn jag själv hade som liten, nostaligiskt värre 🙂

  • Wilda Svara

   Åh så fint att de kunde påminna dig om barndomsfåren <3 Tack! Ja, det känns tryggt med lillstrumpa på nattduksbordet.

  • Wilda Svara

   Tack Stina! Ja, det är verkligen jag med. Trodde nästan inte att det skulle gå att få ihop det denna månad. Skam den som ger sig!

 7. Så himla mysiga! Och så bra att vända fokuset och våga visa att ett tema som detta inte bara kan tolkas med glädje och lekfullhet. Du är så modig och stark och jag beundrar dig så mycket<3

  • Wilda Svara

   Du gör mig rörd, Jenny. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag har suttit här och låtit dina ord sjunka in lite. Jag är verkligen djupt tacksam att du läser här och ger mig så fin respons. Tack.

 8. Men alltså jag dör på sötheten på dessa! Dessutom älskar jag att göra små garn-pompoms <3 Så söta och jag vill bara ha en nära hjärtat när jag sover, så fina! Ska nog ta och göra något liknande själv tror jag bestämt, tack för inspirationen!n

  Dessutom, dina fina ord berör hjärtat, kreativitet, lek och lust. Ja det är inte alltid enkelt det där..och mkt av mitt kreativa kan lätt gå över i prestationspress och sedan ångest. Kram på dig

  • Wilda Svara

   Tack för dina öppenhjärtiga, värmande kommentarer. Det gör mig så himla gott. Känner igen vägen till ångesten. Det har blivit lättare sedan jag fångade upp det kreativa mottot “Ditt uttryck är ditt och det blir alltid rätt”. Jag är sugen på att göra små nallar av pompoms nu. Kanske blir nästa grej! 😀

 9. De är så söta så jag smäller av! Och du är så fin som tänker på att ta hand om dig själv! <3

 10. Blir så glad av det här! Har gjort så många garnbollar i mina dar och ändå aldrig tänkt att det kan bli något annat än en…boll. Så smart och fint och även vacker tanke bakom!

  • Wilda Svara

   Men åh vad glad jag blir! Det borde gå att göra massor av saker med garnbollar ju! Jag håller på med en badrumsmatta (sen ett år tillbaka, haha) och blev sugen på att göra nallar på samma sätt som kaninerna.

 11. Synest du er god, Wilda! <3 Skjønner at dette har vore ein vanskeleg tema å ta fatt i, men gurimalla, dei kaninane blei supersøte! 😀

 12. Dina rader går rakt in i hjärtat på mig och gör så ont, speciellt som jag också kikat på några av dina andra inlägg. Jag kan inte förstå hur man inte kan vilja ge sina barn den bästa möjliga av barndomar, fylla dem med lust, lek och fantasi, visa dem allt det vackra och varsamt varna dem för det mindre vackra.

  Kaninerna med sina mjuka kroppar, nyfikna ögon och megahöga tröstfaktor är som förklädd styrka. Man tror att de är oskyldiga och rädda, men skrapar man på ytan eller försöker skrämma dem avslöjas den där inneboende gnistan. De är superfina, precis som du.

  • Wilda Svara

   Jag tror nog att alla föräldrar vill det, men alla förmår inte. Speciellt om de inte har fått det själva. De tror att de ger det, men egentligen kanske de försöker ge sig själva något. Tack för din värmande kommentar, den omfamnar mig och de små kaninerna <3

 13. Pingback: DIY | Skapa med geometriska former | REAKTIONISTA

Kommentera