I lördags anordnade Naturskyddsföreningen klädbytardag på flera platser i Sverige. Jag begav mig till ReTuna i Eskilstuna – Sveriges första återbruksgalleria. En fantastisk plats där gamla trasiga saker får nytt liv och säljs vidare.

Re-tuna

Här finns leksaker, datorer, muttrar och byggmaterial, cyklar, fritidsutrustning, kläder, möbler, böcker, omgjorda möbler, husgeråd osv i all oändlighet. Det hålls även en hel del event och seminarium, samt studiebesök för intresserade grupper om hållbarhet.

Re-tuna klädbyte

Gallerian är så klart också inredd med återbruk. Bord av bildäck och tunnor, tyger på väggarna, plantering i PET-flaskor och aluminiumburkar och en ljusslinga i en guldsprayad cykel för att nämna några.

Re-tuna cykel ljusslinga

Denna dag fylldes alla gångar med klädställningar. Det går till så att du kommer dit med 1-5 hela och rena plagg och får en biljett för varje plagg som du sen kan byta till dig någon annans kläder för. En biljett per plagg. Det var smockat med folk denna dag. Så roligt att se!

Re-tuna klädbytardag

Vi åt lunch i kafédelen som både var riktigt mysig och serverade bra god mat. Det fanns ett hållbarhetstänk även här så klart. Vegetariskt framställdes inte som ett alternativ, snarare kändes det som att det övervägde valen på menyn.

Re-tuna mat kafé

Jag kom hem med detta:

Klädbytardag

En blommig kavaj för den varmare delen av våren.

Klädbytardagar

En fantastisk klänning med fickor och härlig v-kjol som bara var min så fort jag såg den. Trekvartsbyxor för stiliga dagar och en blus i samma mönster som en byxdress som jag har tänkt sy om till klänning/blus i över ett år.

Klädbyte

Och den här bomullsskjortan som är en riktig mjukis. En lyckad dag! Framför allt hade jag väldigt trevligt med vännerna och deras ungar under dagen.

10 kommentarer

  • Supersuccé! Jättefint ställe också. Rekommenderas om du är i krokarna någon gång.

 1. Vilka fina fynd, den blommiga jackan var ju bara för fin! Jag gick på en klädbytardag för något år sedan som naturskyddsföreningen ordnade, älskar verkligen idén. Men jag blev så besviken, folk hade verkligen tagit med sig skitgrejer eller tråkiga saker som vanliga vita t-shirts. Och jag hade tagit med mig jättejättefina kjolar och klänningar som jag bara inte använde så mycket längre. Men det finns hopp alltså känner jag efter det här inlägget, kanske jag ska våga mig på det igen!

  • Fy så trist när det blir så! Det är mycket skit också, och det brukar ta lite tid för mig att se guldkornen. Sen har jag börjat tänka mer att det går att sy om också så då blir det lite öppnare i skallen på något vis. Är helt såld på den blommiga jackan!

 2. Så fantastiskt evenemang det där. Det var något liknande här i Växjö för ett tag sen då var jag tyvärr inte hemma. hoppas på nästa år.
  Och vilka fynd du gjorde!! Ursnygga!

  • Ja verkligen! Tack! Jag har njutit av den i två dagar nu, känner mig så fin. 🙂

 3. Pingback: Stjärnögonblick #16 | moder jord, treåringar och vitsippor. | REAKTIONISTA

 4. Pingback: Stjärnögonblick #16 | moder jord, treåringar och vitsippor. – REAKTIONISTA

 5. Pingback: VECKOPLAN 15 | once we accept our limits | REAKTIONISTA

Kommentera