En tisdag åkte vi över sundet till Köpenhamn, jag och flickvännen. Planen var att se några klassiska sevärdheter, äta smørrebröd och avsluta dagen på Tivoli.

Copenhagen trainstation

Vi började med att knipa åt oss en turistkarta och sätta oss ner på ett kafé. Jag bättrade på koffeinhalten och sen var vi redo för Vårfrukyrkan, eller Vor Frue kirke som var det första målet.

CopenhagenCopenhagen Rådhuset

Vi gick förbi det maffiga rådhuset och vandrade sedan längs Ströget upp till torget där kyrkan ligger. Jag njöt i fulla drag av att få gå där bland alla människor och ändå känna den där bubblan av nyförälskelse med hennes hand i min. I Köpenhamn.

Copenhagen_Ströget
Copenhagen Ströget

Utsidan av kyrkan lovade inte mycket, men detta var helt klart ett fall där det är insidan som räknas.

Vor Frue Kirke

Kyrkan var mycket vackrare än jag hade kunnat föreställa mig. Ljus, luftig och med historiens vingslag i arkitekturen. Kyrkan har tydligen byggts upp flera gånger efter bränder, senast i början av 1800-talet i klassicistisk stil. Det är lätt att få kopplingar till antiken med de vita pelarna och statyerna.

Copenhagen_Vor_Frue_Kirke_8851
Copenhagen Vor Frue Kirke

Takkronorna är något alldeles extra. Ringar av ljus. Som glorior.

Vor Frue Kirke
Copenhagen Vor Frue Kirke

Kyrkan är en hyllning till jungfru Maria (vår fru) och kyrksalen är omringad av statyer av apostlarna. Favoritstatyn var ängeln nedanför altaret (som jag tyvärr inte fick någon närmare bild på).

Vor Frue Kirke
Copenhagen Vor Frue KirkeCopenhagen Vor Frue Kirke
Vor Fru Kirke Copenhagen

Jag insöp den andliga stämningen som jag trivs så bra i innan vi gick vidare på Köpenhamns gator. Vi var båda fascinerade över de vackra husfasaderna. Framför allt tegelhusen var något alldeles extra i Köpenhamn.

Copenhagen
Copenhagen

Det märks att Köpenhamn är en cykelstad. Överfullt med cyklar i de många cykelställen. Härligt! Ett hett tips är att hyra cyklar att ta sig fram med till de olika sevärdheterna.

Copenhagen
Copenhagen

Efter ett besök på turistbyrån begav vi oss tillbaka till Ströget för att leta reda på smørrebröd. Vi beställde två olika sorter och satte oss ner mitt på torget.

Copenhagen

Vi fick in dessa. Och jag ångrade att jag inte hade kollat upp mer vad smörrebröd verkligen var för något. Grovt bröd är inte min grej. Inte sill heller. Räkor och ägg åkte ner, sen skrattade vi bara högt åt situationen och tog ett snabbt beslut om annan lunch.

Copenhagen Smörrebröd
Copenhagen Smörrebröd

Vi gick till Max på andra sidan torget och åt halloumiburgare istället. Ska du äta smörrebröd i Köpenhamn bör du hitta en riktigt bra restaurang först. Och gillar du inte sill, beställ inte “herring”.

Copenhagen Max

Igår firade jag två fantastiska månader ihop med denna stjärna. Tack J, för att du vågade testa smörrebröd med mig och för att jag får hålla din hand genom alla äventyr.

Copenhagen Ströget

Efter detta äventyr var det dags för nästa. Havsfruen. Det får ni höra om en annan dag.

*

För fler Köpenhamnstips och sevärdheter kika in Tripplos fina matnyttiga guide.

avtryck

 1. Hemlig_smörrebrödshatare Svara

  Tack själv, nöjet är på min sida <3

 2. Men va, vilken kyrka! Tycker de flesta brukar se ganska liknande ut ändå (men fina) men den här är ju totalt olik någon annan kyrka jag sett! Vad häftigt! Hahaha tur att ni hittade en alternativ lunch efter smörrebrödsfloppen i alla fall 😀

  • Wilda Svara

   Ja verkligen! Jag förstår att den är så omtalad. Helt klart det vackraste i Köpenhamn av det vi hann se. Haha ja alltså smörrebröd var inte riktigt vår grej.

 3. Köpenhamn är så himla mysigt! Men jag håller med er om att smörrebröd kanske inte är det godaste Danmark har att erbjuda. 😉 Kransekager däremot – det är grejer det! =D
  Grattis till två månader tillsammans. <3 Ni är så fina ihop.

  • Wilda Svara

   Ah! Då vet vi vad vi ska leta efter nästa gång. 😉 Tack fina du! Så glad jag blir. <3

 4. Vad fin tröja du hade! Fnissar lite åt smörrebröden men kanske för det är en så självklar grej för mig som bor i Skåne. På min Ica Maxi säljer de till och med det i chark/ost/deli-disken. Kan ju inte påstå att jag är något fan dock 😛

  • Wilda Svara

   Ja dit måste jag verkligen ta mig fler gånger! Så himla fint!

Kommentera