Det kanske låter märkligt, men detta är en av mina favoritdagar på året. Det är en sorgens dag. En dag då jag ger mig utrymme att reflektera över vad min sorg består av, vad mitt lidande handlar om. Jag reflekterar över lidandet i världen lite mer än annars.

Det är så många dagar om året som ska firas, som handlar om glädje eller engagemang. Jag kommer inte på någon annan dag då sorgen är i fokus. Och ändå är ju sorgen lika stor som glädjen i våra liv. Jag önskar att vi vågade närma oss den mer. Släppa ut den. Den gör så stor skada under alla rustningar som kväver den. Jag tror att våra tårar är vår starkaste punkt.

Långfredag

Förra året gjorde jag ett konstprojekt för att reflektera över mitt eget lidande. I år tar jag en stund nu på morgonen och sörjer det som är aktuellt i tankarna.

 • Kroppen som inte orkar det jag vill.
 • Drömmar som inte blev av.
 • Dagar som bara gjorde ont.
 • Människor som försvann för tidigt.
 • Familjer som inte fungerar som familjer.
 • Alla gånger jag har övergett mig själv.
 • Katten Mistral.
 • Relationer som gick sönder.
 • Ett läkande sammanhang i kyrkan som togs ifrån oss.
 • Alla gånger jag inte kunde göra mig hörd.
 • Allt ansvar jag bar som inte var mitt.
 • Maktlösheten över allt lidande i världen.
 • Varje ärr på min kropp.
 • Skammen som grävde sig in i min själ.
 • Jorden som sakta går mot sin undergång.
 • Livssituationen jag ska lämna.
 • Alla gånger jag har önskat mig bort.

Den största av sorger: att aldrig ha fått vara viktigast i världen för någon. När det var allt jag behövde.

Långfredag

Nu ska jag omge mig med allt jag behöver idag: en mamma, en syster, en australiensare, äggknäckartävling, påskmat och godis. Vad ni än gör av denna dag så önskar jag er en meningsfull påsk.

14 kommentarer

 1. Det är nog jätteviktigt att sätta ord på sin sorg så här och reflektera över den. Då blir det så mycket lättare att gå vidare i det positiva och se till att det blir en förändring till det bättre. Tack! 🙂

  • Ja och jag tror verkligen inte att sorgen försvinner för att vi ignorerar den. Den behöver ta sig uttryck. Tack för din respons!

 2. Ja, denna dag är mycket viktig, inte bara ur kristen synvinkel utan även för sitt eget välbefinnande. Jag tänker inte bara på Kristi lidande och död på korset, utan även de mina som lämnat mig, men också de som sitter och tigger och de som flyr.

  Förr var den väldigt sträng på just det kristna budskapet, och allt var stängdare än stängt. Då¨kändes det så tvingande och jag hatade denna dag. I dag ser jag fram emot den med glädje att få bearbeta de olika sorgerna på olika sätt. Jag brukar säga att det är tack vare sorgen, som vi kan känna glädje och hade vi inte haft sorgen, så hade vi heller inte kunnat glädjas.
  Tack för detta fina inlägg!

  • Glad att du uppskattade mina tankar! Jag brukade uppskatta långfredagen för att det var en så lugn dag men nu försöker jag mest göra den meningsfull. Finns mycket att reflektera kring. Sörja. Släppa taget om.

 3. Jag håller verkligen med dig om att sorgen måste få ta plats och inte bara slätas över eller gömmas undan. Tänker extra på dig idag och skickar en riktigt stor kram. <3

  • Tack fina du. Det har varit en bra dag med alla känslor. Önskar dig en fin påsk! Kram ❤️

 4. Tack, Wilda, för att du uttrycker dig på ett så fint och tydligt sätt. Du sätter ord på mina känslor och det gör, att det känns trösterikt att läsa det du skriver. Tack finaste du <3

 5. Så fint att läsa dina tankar om Långfredagen. Tycker själv att den är så viktig. Vi behöver stanna upp inför det som gör ont och det som är mörkt ibland. För att hitta perspektiv och för att kunna gå vidare…. Tack!

Kommentera