Försöker du hitta lättodlade grönsaker att odla på balkong? Det är inte försent, även om det snart är juli. Spenat kan du odla året om och mangold och portlak borde också gå att få till. För att inte tala om kryddväxter så som mynta, basilika och citronmeliss med mera! Potatis kanske känns spännande att testa? Här tipsar jag om vad jag odlar för ätbart på balkongen i år och hur jag tar hand om skörden. Sen sist har det ju hänt en del.

Odla spenat balkong - reaktionista.se

Mest lättodlade grönsaker | mangold, spenat och portlak

I februari och mars satte jag frön av spenat, mangold och portlak i vindruvslådor (á la Hanna Wendelbo) och ställde dem i mitt soligaste fönster. Vattnade regelbundet, dagligen. Ganska snart dök det upp små späda skott. Men att det skulle ta sig så bra som det gjorde kunde jag inte tro.

Odla mangold - reaktionista.se

När jag planterade om skotten på 4-5 cm i en gammal övergiven blomlåda tog det fart rejält. Daglig vattning och lagom soltillgång med sol 1/4 av dagen och halvsol 1/4 trivs de bra. Spenaten (från Sara Bäckmos sortiment) och mangolden har växt sig enorma och det bästa är att det kommer mer när jag skördar.

Lättodlade grönsaker balkong - reaktionista.se

Portlak hade jag inte ens hört talas om innan. Det är nog det godaste salladsblad jag smakat faktiskt. Så krispigt och saftigt och inte alls lika beskt som andra sallader kan vara. Närmare spenat än sallad. Och spenaten, ja jag ska kapa några blommor från den så att den behåller sin goda smak.

Portlak - reaktionista.se

Mynta och andra lättodlade kryddor

Mynta är en extremt lättodlad krydda och en fantastiskt tacksam växt som sprider sig som ogräs – men smakar så mycket bättre än ogräs! Den bör alltså odlas i en egen kruka/balkonglåda. Ni ser ju lådan på bilden, överfylld av mynta! Både pepparmynta och grönmynta. Där emellan finns det några andra få undanträngda örter – citronmeliss och salvia. Eller ja, salvian har jag räddat därifrån redan.

Sommarbalkongen - reaktionista.se

Sätt potatis på balkongen

En annan sak jag har odlat i några år nu är potatis! Så himla roligt att dra upp egen potatis på balkongen. I år hittade jag påskpotatis som hade grott i kylen och testade att sätta ner några stycken i en hink. Det är den blasten ni ser här. Väntar lite till innan jag vågar kolla om den är klar. 😉

En supersmart grej som hjälper till att hålla koll på potatisens tillväxt är potatis-kruka! Fick denna av mina stjärnföräldrar för några år sen (alltså kolla skillnaden på mina foton, smällde nästan av!!!). Samma människor är också de som sticker till mig de sex sättpotatisar som behövs varje vår. Ofta sorten Maria eller Timo. Jag sätter dem mitt i krukan med lika mycket jord under som över när frostnätterna är över, vattnar lite varje dag och några veckor efter midsommar brukar det vara lagom att skörda. Snart så!

Balkongen juni - reaktionista.se

Tomatodlingens hemligheter

Egna körsbärstomater är kanske det godaste snackset i sommarvärme. Mina favoriter är Vilma, Tiny Tim (röda) och Indigo Blue berries (mörka tomater). Jag försår frön i drivhus i mitt köksfönster. I år satte jag frön redan i januari och det gick alldeles utmärkts tack vare att mitt köksbord fick bli blombord under kalla majdagar. Då behövde de daglig vatten och soligt läge. Det största jobbet var att skapa vindkänsla för dem genom att svepa armarna/händerna över dem så att de inte skulle bli så rangliga (tips tips)!

För sen när de kan flytta ut, plantorna, då får de sin vind. Jag låter dem stå i vatten, antingen i stora lådor eller på stora fat. Så att de kan dricka så mycket de vill. Det gör inte så mycket om rötterna växer utanför, de klarar sig ändå. En del hjälper till med pollineringen, men jag har faktiskt aldrig gjort det.

Tomatblomma - reaktionista.se

Ta vara på det ätbara från balkongen

Ett smart sätt att ta tillvara på överblivna grödor är att förvälla dem, speciellt spenat och mangold. Sara Bäckmo berättar hur det går till. Förväll och frys in, och ta fram när du vill göra grytor eller varför inte stuvad spenat i gråa november som en påminnelse om sommaren?

Sommarbalkongen spenat mangold - reaktionista.se

Mynta och andra örter torkar jag på fat och sparar i glasburkar. Eller varför inte lägga i några blad mynta i en tillbringare med kallvatten, brygga te eller äta tillsammans med bär? Har du andra tips på vad man kan göra av mynta?

Om du får så många tomater som jag fick ett år rekommenderar jag dig att göra egen tomatsås, eller varför inte soltorka dem i ugn? Mums!

Sommarbalkongen mynta - reaktionista.se

Våga testa och leka med frön

Varje år försöker jag utmana mig med någon ny växt att så från frö. Charmen med odling är just det, att aldrig veta hur det ska gå och att ändå få ge hela sin omsorg till ett litet frö som sen kanske, eller kanske inte, växer upp och ger tillbaka. De lättodlade grönsakerna ovan är typiska exempel på sådant jag bara testat och som blev succé direkt. Det är inte helt vanligt.

I år testar jag smultron. Hittills har det gått rätt bra. Frön blev plantor och efter omplantering har de växt ännu lite till. Mitt vanligaste misstag är att jag glömmer att ETT frö blir EN HEL planta. Svårt att förstå att det där lilla lilla fröet kommer att kunna ge frukt. Livets mysterium. Men kanske kommer ett smultron att kunna plockas här i sommar. Kanske, kanske inte. Det är genom att misslyckas vi lär oss. Och genom att lyckas som vi får kraft att försöka igen – så försök igen. Och igen.

Smultron - reaktionista.se

Grundrecept för lättodlade grönsaker

Vad som gör lättodlade grönsaker lättodlade är ungefär det här: mycket vatten regelbundet (de består ju mest av vatten), utrymme att växa på (så stort det går), lagom med sol och att skörda ofta för att nya blad ska kunna växa fram. Bra jord gör stor skillnad, och det är ofta bäst att börja med en mindre näringsrik jord i försådden för att byta till en mer näringsrik vid omskolning (omplantering). En del jobb, men med det får du gratis mindfulnessövningar + skörd efter skörd. Och om du bara ger vatten så kommer du säkerligen ändå i mål. 😉

Vilka lättodlade grönsaker känner du till? Vad gör du av överflödig skörd?

4 kommentarer

 1. Marktäckande zuchini är min favorit. Kräver en en del plats, pallkrage typ, men så smidigt att inte behöva rensa ogräs och ger så mycket zuchini. Odlar det inte nu men nästa år ska den få inta just pallkragen för jag planerar en liten omflyttning av permanenta grödor.

  Ärtskott är en ny bekantskap, vi älskar att gå och godisäta dem, så krispiga. Och verkar tåla allt.

  Gräslök tycker jag är somrigt, kul att den övervintrar. Och rabarberns återkomst varje vår med sina knoppar och veckade blad gör mig lycklig. Smultron- och jordgubbsplantor, förra året åt sniglarna upp alla jordgubbar så nu testar vi i hög låda. Men barnet äter lyckligt upp alla kart så kanske inte blir några röda gubbar i år. En tomatplanta blev det i år också, fast jag hade tänkt hoppa det. Sent plabterad så blommar inte än. Ska testa det där med vind nästa gång. Spenat hittade jag gamla frön nyss så de är på väg upp nu. Morötter sår barnet, lila detta år. Verkar dock komma upp dåligt men kul att följa över jord och gissa sig till vad som händer under jorden.

  Jag drömmer om en bärbuskar och en pallkrage till.

  • Åh jag får så mycket längtan efter trädgård eller pallkrage när du skriver! Rabarber och zucchini alltså! <3
   Ärtskott är fantastiskt, och så enkelt! Låter underbart att barnet njuter gott åt karten och jag kan helt hålla med om att det är magiskt att föreställa sig vad som sker under jord, och sen när det dyker upp. Ska skörda potatisen imorgon och förväntningarna pirrar i kroppen. Bärbuskar måste ju vara höjden av lyx, att kunna skörda. Hallon som växer vilt och frodigt, om än svåra att tämja! Tack för inspiration och glädje i dina ord, det smittar.

 2. Wow jag är så impad alltså!!! 😍😍😍 Så fina grödor. Jag älskar ju mojitos (både med eller utan alkohol) och kan tipsa om att frysa in mynta i en zip-lock plastpåse. Jag brukar trycka ut luften så de blir i princip vakuumförpackade. Sen tar jag fram och muddlar med sockerlag till mojito! Så kan man ta några färska kvistar till garderingen 👌 Pallar man inte koka sockerlag är det ju supergott att muddla med koncentrerad flädersaft eller rabarbersaft 😍

  • Tack för tips, Elin! Införskaffade genast zip-lockpåsar! Vilka sommarkvällar och höstkvällar jag ska ha med mojito! Finns en supergod drink med jordgubbar, fläder och mynta som vann pris i Almedalen ett år – Almedalsdrinken som jag var med och lanserade med Ungdomens Nykterhetsförbund. Blev lätt beroende av den och kanske dags att bli det igen helt enkelt! 😉 <3

Kommentera