Ledande frågor med Hillevi Wahl - Wilda Kristiansson

LEDANDE FRÅGOR MED HILLEVI WAHL

I dag får ni möta Wilda Kristiansson, en ung författare och influencer som har ett helt gudomligt språk och som ni garanterat kommer att höra mycket om i framtiden.
”Jag kan inte tänka om jag inte får skriva” säger Wilda.
Vi pratar om berättelsernas och skogens läkande kraft, om högkänslighet, PTSD, självskadebeteende, #metoo-rörelsen och vikten av att alla barn får en vit jul.

Så presenteras jag av Hillevi Wahl – inför ett samtal som både skakade om mig och stärkte mig. Jag hoppas att du också blir berörd. Detta avsnitt är en del av en serie med unga människor som har haft en tuff start i livet och nu hjälper andra. Du kan lyssna på det här. 40 minuter av nära känslor.

Hillevi är en person jag har följt på avstånd länge, som en förebild jag inspireras och hämtar kraft av. När vår gemensamma vän Mona frågade om jag ville vara med i Hillevis podd tackade jag ja utan att blinka. Hillevi är en sådan människa som får en att känna sig sedd och bekräftad rakt in i själen, genom sitt sätt att vara och bemöta en med djup respekt och kärlek. Tack för att du tror på mig och lät mig få göra detta. <3

Det finns så många brännpunkter att beröra, men jag hoppas att detta avsnitt kan ge några inblickar i hur det har varit för mig och varför jag gör det jag gör idag. Hillevis ledande frågor öppnade upp många perspektiv för mig. Jag insåg i efterdyningarna hur otroligt många människor, strategier och tillfälligheter som har tagit mig hit idag. Det är svårt att ringa in. Jag hoppas att jag kan göra det mer tydligt framöver här på bloggen, steg för steg. Jag känner en stor ödmjukhet inför att jag får leva det här livet idag. Att jag får lära känna den här fantastiska människan jag har i mig. Det var aldrig självklart. Tack alla som har bidragit till det, även när det har gjort för ont att släppa in er så har jag sett era försök. <3

BARNEN HAR HELT RÄTT – OM VIKTEN AV EN VIT JUL

I avsnittet talar jag om vikten av en vit jul, för alla barn. För barn märker när vuxna dricker alkohol, och ju fler vuxna som gör det – desto fler alkoholister och barn som växer upp med känslomässigt frånvarande föräldrar. Barn förtjänar bättre. Jag nämner en film som Vit Jul har tagit fram som du kan se här nedan. Den handlar om hur barn upplever vuxna som dricker alkohol.

I samband med att jag såg den första gången fick jag även en annan videolänk från högskolan. Att vilja men inte kunna – en föreläsning av Bo Blåvarg från Ersta Vändpunkten. Dessa två klipp gör det väldigt tydligt för mig att vi måste lyssna på barnen. För barnen vet PRECIS vad som händer när vuxna dricker alkohol. Att vara beroende av alkohol påverkar föräldraskapet. Det handlar inte om bristande kärlek. Det handlar om en oförmåga. En oförmåga som barnen känner av och drabbas av.

Så när barnet säger: ”Jag känner mig inte trygg” så har det helt rätt. En berusad mamma eller pappa har mycket svårare att upptäcka vad som händer med barnet, och att hjälpa när det behövs.

 

Barn är inte överkänsliga eller ängsliga i onödan. Nykterhetsrörelsen är inte moraliserande. Det vi säger är sant. Så, kan vi nu sluta säga att barnen överdriver och att “jag tyckte inte att det var så jobbigt med fulla föräldrar när jag var liten”? Inga ursäkter för att dricka alkohol i närheten av sina barn håller. Uppenbarligen är det bevisat att föräldrar inte kan vara föräldrar med alkohol i kroppen. Det är ingen myt. Det är vetenskap. Barnen vet.

Skriv under för en Vit jul och skänk gärna en slant till de aktiviteter IOGT-NTO-rörelsen anordnar för barn i alla åldrar över hela Sverige. Det är där nya julminnen skapas och vänskap utvecklas för barn som allra mest behöver det. Det finns otroligt fina julklappar att fynda i gåvoshopen som också bidrar till en vit jul för fler barn.

 

SparaSpara

4 kommentarer

  1. Alltså såååååå fantastiskt fint att lyssna på dig i det här formatet. Wow, jag ryser så djupt in under huden. Känner en blandning av illamående, sorg och inspiration, kraft, förundran, jävlar anamma, tacksamhet. Tack för att du delar med dig <3

  2. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK 50 | lucia, street art och valnötsbröd. | REAKTIONISTA

  3. Så fort det har lugnat sig för med mig alla jobb ska jag bums sätta mig ner och lyssna på det här! Tack för att du delar med dig.

  4. Så himla fint och så generöst att få lyssna på det här, du är så himla stark och fantastisk person <3

Kommentera