Växtfamiljen - reaktionista.se

Hej växtvänner! Det händer så mycket med växtfamiljen nu. Mest fascinerad är jag över de där palettbladen. HUR kan de föröka sig sådär fort så att de växer ur krukorna på några dagar? Jag har toppat dem och de får nya rötter på bara en dag ju! De älskar verkligen solen. Likaså citronträden. Kanske framför allt den här som helt har fått fnatt.

Doktor Westerlund och växter i köket - reaktionista.se

Det har hänt lite nytt på växtfronten också. Vi har fått tillökning. En doktor Westerlund har flyttat in och sprider härlig citrusdoft när den får lite närhet. Och så fick jag ju med mig en garderobsblomma från Ina med nytt skott – som har vecklat ut sin bladrulle på ungefär en månad. Kolla in skönheten!

Garderobsblomma - reaktionista.se

Jag märker så stor skillnad på luften inne sedan jag började ta in växter här hemma. Vet ni förresten att grönt är en färg med läkande effekt? Jag vet i alla fall att jag genast känner mig bättre när jag går upp på morgonen, tar Asla i famnen och går runt och hälsar på växterna. Det kändes extra fint imorse när jag hittade en murgröna-bebis i jorden. Titta!!!

Gröna växter mugröna - reaktionista.se

Amazonskölden har också fått ny bladrulle som sträcker ut sig mot solen. Den här stackaren var så köldskadad och ledsen när jag tog hem den och har fortfarande ärr från sin traumatiska uppväxt på sina blad. Kanske en av de starkaste växtpersonligheter jag har fått lära känna <3

Amazonsköld - reaktionista.se

Vad har hänt med alla frön jag satte i jorden då? Jo, det ska vi prata lite om. För det första så har jag ju verkligen inte lärt mig den där planeringsdelen av att odla än. Vilket betyder att jag har satt liiite för många frön i jorden och dessutom inte har en aning om vad som växer vart i dessa drivhus.  När de växer upp blir det lite tydligare tack och lov. Gissningslekar kan ju också vara kul 😉 Haha, jag kommer lära mig så mycket av det här! :p

På väg ur jorden - reaktionista.se

I växthuset som jag i panik inhandlade på Rusta bor det mest paprikor, men också några basilikaplantor, tomat och chili. Det har tre våningar med 21 småkrukor på varje hylla. Jag har jobbat på att hålla nere växtkraften genom att sprayvattna in i växthuset och då och då hälla på lite mer vatten. Det ska bli så skönt när jag kan ställa ut dem på balkongen…

Paprika i växthus - reaktionista.seTomatblad - reaktionista.se

Många plantor står också och drar i sig vatten själva från botten av transparenta förvaringslådor. Mitt bästa tips om du ska lämna väldigt törstiga plantor som tomat, chili och paprika i några dagar. Fyll botten med vatten så ordnar de resten själva.

Odling i maj - reaktionista.se

En dyrgrip är också den lilla lönnen som jag har fått av Nastasja. När den kom till mig ställde jag den i vatten några dagar och sen planterade jag den i jord. Väl i jord tappade den alla löv och jag blev så rädd att jag hade dödat den… men det var som om den bara behövde ömsa skinn! Den fick nämligen nya löv mitt bland alla torra döda. Och nu växer den sig allt starkare. Jag planerar att sätta ut den i min skog den kommande månaden. Ni som hängt med mig ett tag förstår så klart att det blir någon fin ceremoni runt utplanteringen 😉

Lönn i kruka - reaktionista.se

Mitt inre barn blir helt hoppig och lycklig varje gång ett nytt blad eller ett nytt skott dyker upp. När jag i slutet av april lyckades komma över sticklingar av alla möjliga plantor var det som om jag hade vunnit storkovan! Svärmorstunga, pelargoner, monstera, aralia, garderobsblomma och allt grönt vackert en kan tänka sig!

Sticklingar - reaktionista.se

Monsteran nedanför har bott hos mig sen en hysterisk Lidl-rea och överlevde en kall färd i vintras. Nu har den vecklat ut tre nya blad och fått ett extraliv! Och sen är det sticklingarna från lyckodagen som står i vatten lite överallt i lägenheten.

Monstera och gröna växtfamiljen - reaktionista.se

Nu när ryggskottet har gett sig ska jag bara vila upp mig lite till innan det är dags att storstäda balkongen. Alla plantor behöver större krukor och som ni förstår lär jag ta lite i taget. Sedan är det dags att sätta några blomfrön i jorden också. Jag hoppas att jag ska få till en härlig färgskala på min balkong med ljusrosa väggar. Det började bra med en stjärnöga i bästa lila nyans.

Stjärnöga - reaktionista.se

Hur ser din växtfamilj ut? Vilka växter drömmer du om att ha hemma?  

20 kommentarer

 1. blir så himla glad av växtinlägg! detta var så fint <3 kul att se vad du har på fönsterbrädorna hemma!

  • Wilda Svara

   Tack Ellen! Känner likadant. Blev hoppig av att skriva detta också 😀

 2. Jag har alltid älskat växter och haft mängder både inomhus och i trädgården. Men på nått vis föll det intresset bort när energin sinade. Eller bort föll det väl inte, jag är fortfarande jätte intresserad men trädgården känns mer som ett måste än lustfylld just nu vilket gör att jag hellre undviker den 😞

  • Wilda Svara

   Jag tänker inte alls att det är konstigt med alla du har för dig. Du jobbar, pluggar, sköter hem och uppfostrar ungar. När skulle du ha ro till att ta hand om växter liksom? Eller är min bild skev? Hoppas du får lust tillbaka när livet lugnar sig.

 3. Så fint!! Och alltså det är ju något helt fantastiskt i att upptäcka nya små växtbebisar som rätar ut sig, blir helt pirrig i kroppen för varenda en som dyker upp här hemma nu<3 Hos oss är det mest palettblad just nu, och calatheor! I veckan är min största fråga; hur ska jag se till att de klarar sig medan vi spenderar en vecka på Gotland? Ska bums ta tag i att skriva ett ordentligt vattningschema åt mamma!

  • Wilda Svara

   åh hoppas de överlever Gotland med mamma-vaktande. palettbladen är helt hysteriska nu! så fantastiskt underbart att få följa dessa små liv.

 4. Detta med gröna växter alltså. Så underbart! Dina är fantastiskt fina.

  Jag har börjat få ont om plats i vardagsrummet nu känner jag. Behöve klura ut något bra. Fick flera när jag fyllde år. Bland annat en monstera, dock inte med flikblad, som jag velat ha länge. Ska sno en bebis på en med flikblad av min pappa tror jag.

  Jag skrev ett växtinlägg förra veckan, http://dorro.se/min-stressniva-gar-ner/

  • Wilda Svara

   Tack Dorotea! Det är verkligen underbart! Ska kolla in ditt växtinlägg! Känner igen platsproblemet. 😉

 5. SÅ FINT!!!! Galet att lönnen tappade alla blad, undrar om det var kylan? Så glad att du lyckades få den att överleva!

  • Wilda Svara

   Ja jag tror det. Det måste ha varit kylan. Men nu lever den och växer som bara den!

 6. Detta är så fint, ömsint, kärleksfullt, livgivande och upplyftande. Nu orkar jag ta min förkylningströtta, snoriga kropp ut i snöovädret fast jag helst vill ställa in allt. Ska leva på denna grönska hela dagen. Tack Wilda <3

  • Wilda Svara

   Men fina du! Vad glad jag blir att jag kunde ge lite energi i det trötta förkylningsträsket. Hoppas att du kryat på dig <3

 7. Jag har en orkidé här hemma som det går sådär med.. Men jag kämpar på! 😉

  • Wilda Svara

   Orkidéer känns ju som växternas överkurs. Helt olika tips och jättesvårt. Antingen lyckas en bra eller inte alls känns det som. Måste lära mig någon gång, de är ju så vackra. Säg till om du kommer på knepet!

 8. Så fint att läsa om dina växter! I helgen hoppas jag kunna ta tag i det där familjeporträttet jag velat fota i ett par år nu <3

 9. Åh vad jag älskar växtinlägg! Så himla mysigt att bli guidad runt bland någons plantor. Nu när våren äntligen är här ordentligt händer det ju så mycket i krukorna att man knappt hinner med! Gladast just nu är jag för att jag lyckats få monsteran att trivas, den växer så det knakar och har i skrivande stund 4(!!!) nya blad på gång

  • Wilda Svara

   Det är verkligen inspirerande med växtinlägg, håller med! Ja jag tittade på det här inlägget nu och bara “var det här bara en vecka sedan?”. Så märkligt! Har ju hänt massor på den tiden. Åh monsteran!!! Min har vecklat ut 5 nya blad på kanske två månader och det senaste förra veckan. Så glad för det!

  • Wilda Svara

   Haha ja det är redan en liten djungel och ju mer det växer desto större blir den ju! Haha så fint! <3

Kommentera