Utbudet av loppisar och second hand i Eskilstuna var något som jag fascinerades av när jag flyttade hit. Sedan dess har Sveriges första återbruksgalleria ReTuna öppnat i stan och många fler loppisar i varierande kvalitet. Några har försvunnit, medan andra har tillkommit. Här vill jag tipsa dig som bor i stan, är nyinflyttad eller på besök om det bästa av second hand i Eskilstuna. Kommunen som har vunnit miljöpris ett flertal gånger.

Guiden uppdateras löpande. Har du något tips om en loppis eller secondhandbutik i Eskilstunaområdet eller märker du att något inte stämmer? Lämna en kommentar eller skriv till reaktionista[at]gmail.com

Uppdaterad 2020-07-23

Loppis och second hand guide Eskilstuna - reaktionista.se

Second hand är mitt första val

Kan jag hitta det här på second hand? Så tänker jag i första hand. Det blir roligare för ekonomin och för mig själv. Tillfredsställelsen och lyckan i att hitta unika saker i min egen smak och att dessutom fynda det till ett riktigt bra pris. Det är som att ge sig själv en riktigt fin present. Mitt hem är i stort sett uppbyggt av de små fynden från second hand i Eskilstuna. Från skrymslen och vrår har jag tagit hem och även lämnat bort saker genom åren: böcker, möbler, kläder, tavlor, köksgeråd… you name it! Därför vill jag nu dela mina smultronställen i staden med er.

Det kommer aldrig att bli en komplett guide, men det är tänkt som ett levande dokument. Jag fyller på vartefter som jag lär känna nya platser och vilka skatter de gömmer. Hjälp mig gärna om du vet något som inte jag vet! Fler tips till Eskilstuna finns i min sommarguide där många tips även funkar under vinterhalvåret.

Second hand Eskilstuna ReTuna - reaktionista.se

ReTuna Återbruksgalleria

Sveriges första återbruksgalleria med många butiker. Blombutik, inredningsbutiker, restaurerade möbler, sybutik med retrokläder, barnleksaker och barnkläder, bokförsäljning, fritidsutrustning och cykelreparationer. Du kan till och med köpa en ny ytterdörr. Finns också kafé med mat (vegetarisk nacho är min favorit) så att du orkar dig runt hela gallerian. Ett urmysigt sätt att spendera en ledig dag, vardagseftermiddag eller helgdag. Två gånger per år anordnas klädbytardag här, i mars och november.

Adress: Folkestaleden 7 (ta buss 7 mot Folkesta från Eskilstuna resecentrum till hållplats “Retuna”)
Öppettider: Vardagar 10-19, lördag och söndag 10-15. (varierande öppe
Hemsida: https://www.retuna.se
Betyg: ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Huset i Hälby loppis Eskilstuna - reaktionista.se
Huset i Hälby loppis Eskilstuna - reaktionista.se

Huset i Hällby

Helt klart en förebild för hur en riktigt hemtrevlig och bra en loppis ska vara. Det går att spegla sig i det putsade silvret. Varje liten sak har fått stor omsorg och det presenteras för att plocka fram varje värdefullt ting. Rota i garderober och skåp och hitta nya personliga saker. Dessutom till fyndpriser. Det känns som en ynnest att få kliva in där och att sedan ta med sig hemkänslan och omsorgen så att den väller över i ens eget hem. Passa på att ta en fika eller en korv med bröd om du äter det.

Adress: Rakåsvägen 18
Öppettider: Första söndagen i månaden 10-14 och onsdagar 12-18.
Hemsida: Facebook-sida
Betyg: 
✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Loppis och second hand guide Eskilstuna - reaktionista.se

Öppna Hjärtat – KFUK-KFUM

Dessvärre stängde denna loppis i juli 2020. Tack för den här tiden, ni kommer att vara saknade!

Adress: Libergsgatan 2
Öppettider: Tisdag, onsdag och torsdag 10 – 17, lördag 10-14.
Betyg: ✶ ✶ ✶ 
Hemsida: http://www.kfumoh.se

Fnösketorp loppis Eskilstuna - reaktionista.se

Fnösktorps lilla loppisbod

Detta är en favorit! En idyllisk loppis i en gammal vacker bod på landet, nära väg 230. Vackra antika ting av hög kvalitet. Bra priser, välvårdade ting och mysigt inredd miljö. Möjlighet att köpa fika för en billig peng. Jag kan tänka mig att detta är den ultimata utflykten en sommardag.

Adress: Hålby Fnösketorp
Öppettider: Se öppettider på Instagram.
Betyg: ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Second hand Eskilstuna Röda Korset - reaktionista.se

Röda Korset Nystrandsgatan

En något utplockad butik som ligger avsides. Som alltid går det att hitta bra saker, beroende på vad en letar efter. Här finns en hel del möbler och tavlor/ramar för den som söker det. Hjälpsam trevlig personal och rymlig lokal.

Adress: Nystrandsgatan 29 (ta buss 1 mot Torshälla från centrum till hållplats “Valhalla”)
Öppettider: vardagar 10-16, lördag 10-14.
Hemsida: https://kommun.redcross.se/eskilstuna/
Betyg:  ✶ ✶

Röda korset second hand Strandgatan Eskilstuna - reaktionista.se

Röda Korset Strandgatan

Stängt för närvarande, pga covid-19.

En söt och trevlig liten butik hyfsat centralt. Har en kafédel, välsorterat och rimliga priser. Trevlig personal, charmigt och riktar sig mot en något äldre målgrupp än 30+.

Adress: Strandgatan 16
Öppettider: vardagar 10-16, lördagar 10-14.
Hemsida: https://kommun.redcross.se/eskilstuna/
Betyg:  ✶ ✶ ✶

Second hand Eskilstuna Pingstkyrkan - reaktionista.se

Pingstkyrkans second hand

När jag var här första gången ringlade det en lång kö längs hela den överfulla parkeringen. Jag förstod varför när jag kom in. Vilka fynd! Vilka priser! Väldigt välsorterat och ordningsamt, med tydliga avgränsningar mellan saker. Och stort! Det känns välskött och prisvärt. Med andra ord: Ställ dig i kö! Om du är ute efter kläder, möbler och husgeråd är detta den ultimata loppisen.

Adress: Mått Johanssons väg 42
Öppettider: tisdag och torsdag 13-17.
Hemsida: https://www.pingst-secondhand.se
Betyg:  ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Loppis och second hand guide Eskilstuna - reaktionista.se

LOPPIS (Nyfors, vid tågstationen)

Kanske Eskilstunas sötaste loppis. Drivs av ett pensionerat par som gör detta för nöjes skull. Litet och gemytligt. Tråkigt med korta öppettider men väl värt ett besök. Jag har hittat många dyrbara ting här, som retrofåtöljer och en balklänning.

Adress: Västra Åsgatan
Öppettider: lördag och söndag 9-12.
Betyg: ✶ ✶ ✶ 

Tessans loppis och secondhand Eskilstuna - reaktionista.se

Tessans second hand Västra Storgatan

Centralt belägen loppis med många prylar i varierande värde och kvalitet. Mitt första intryck var att det blev lite stökigt med alla saker framme, men det gör också att det finns mycket att välja på och titta på.

Adress: Västra Storgatan 4
Öppettider: lördagar 10-14, jämna veckor. (oklart hur öppettiderna ser ut under corona)
Hemsida: Facebook-sida
Betyg:  ✶ ✶ ✶

Tessans second hand Langsgatan

Samma ägare som ovan i större lokal. Jag har inte besökt den än så jag kan inte uttala mig om hur den är, men med bra saker och större lokal kan jag tänka mig att det är bättre än den på Västra Storgatan.

Adress: Langsgatan 6-8
Öppettider: lördagar 10-14, udda veckor. (oklart hur öppettiderna ser ut under corona)
Hemsida: Facebook-sida
Betyg:  –

Rosa dörren second hand Eskilstuna Torshälla - reaktionista.se

Rosa dörren second hand Eskilstuna Torshälla  - reaktionista.se

Rosa dörren

En omsorgsfullt vackert inredd second hand i ett hemtrevligt garage i Torshälla. Utvalda hela och rena saker, allt ifrån inredning till kläder till böcker. Här finns det dyrgripar till snälla priser och bara atmosfären är värt ett besök. Som ägaren själv skriver “mitt motto är helt och rent”. Det märks.

Adress: Liljegatan 23, Torshälla
Öppettider: varierande öppettider.
Hemsida: Facebook-sida
Betyg:  ✶ ✶ ✶ ✶ ✶

Hyndevads second hand - reaktionista.se
Hyndevad second hand - reaktionista.se

Hyndevad secondhand

En loppis med allt från hemtextilier, leksaker och köksutrustning. Kvaliteten varierar. Det går att fynda personliga och eftertraktade ting till låga priser i ett stort utbud. Kaffe, fikabröd och korv säljs till lågt pris. Hyndevad secondhand hyr också ut loppisbord till utomstående.

Adress: Bukettvägen 3
Öppettider: söndag 10-15 året om.
Hemsida: Facebook-sida
Betyg:  ✶ ✶ ✶

Santessons loppis Eskilstuna - reaktionista.se

Santessons loppmarknad

Denna loppis består av två plan. På övervåningen finns en permanent second hand med flera överbelamrade rum. Här går det att hitta skatter, men du får leta och stå ut med stöket. I källaren står loppisborden uppradade. Dess utbud är stort och kvaliteten varierar från hantverk till förrådstömning och vacker inredning. Det går alltid att fynda något. På så sätt kan kvantitet vinna över kvalitet.

Adress: Gustavsvägen 8-10
Öppettider: lördag 9-14
Hemsida: Facebook-sida
Betyg:  ✶ ✶ ✶

Myrorna

Som många av Myrornas butiker tycker jag att priserna är alldeles för höga för att vara second hand. Ibland kan jag känna att det är värt det, men allt för sällan känns det så. Exempelvis säljs ibland IKEA-saker dyrare än på IKEA. Kolla upp aktuella priser och säg till helt enkelt. Ett plus är att de har studentrabatt på 10 % och att kläder och textilier håller hög kvalitet. En guldgruva för den som letar böcker.

Adress: Rademachergatan 6
Öppettider: vardagar 10-18, lördagar 11-16.
Hemsida: https://www.myrorna.se/har-finns-vi/eskilstuna-rademachergatan/
Betyg:  ✶ ✶ 

Second hand Eskilstuna 2:a handssaker - reaktionista.se

2:a hands saker

Fullproppad butik med allt möjligt roligt. Fynd och krimskrams i en salig blandning. Det ser ut som en liten butik men rymmer flera rum inuti med prylar från golv till tak. Spännande, eftersom en alltid ser nya saker!

Adress: Eskilsgatan 23
Öppettider: Lördag och söndag 11-15
Hemsida: Facebook-sida
Betyg: ✶ ✶ ✶ ✶

Prima gamla grejer second hand Eskilstuna  - reaktionista.se

Prima gamla grejer

Butiken stängde tyvärr under våren 2020 men den kommer att starta traditionell loppis md uthyrning av bord från augusti 2020. Kanske har de då också en egen del med det som förut fanns i butiken: möbler, inredning och kuriosa i stilarna antikt, retro och industri. Jag hoppas det!

Adress: Hörnet av Kungsvägen 20 och Carlavägen 11
Öppettider: Varierade öppettider (just nu helt stängt)
Hemsida: Facebook-sida
Betyg: ✶ ✶ ✶ 

Tobis loppis Eskilstuna second hand - reaktionista.se

Tobis Loppis

Detta är en välorganiserad fin loppis med välvårdade saker, tydligt organiserat i olika prisklasser. Ägarna har gett mig rabatt vid flera köp och ger alltid ett gott bemötande. Sortimentet består av äldre saker, och det går ofta att fynda bra husgeråd. Tyger och barnsaker har de också bra utbud av. Du får bra information via Facebook.

Adress: Heljestrandsgatan 5 (ingång från baksidan)
Öppettider: Tisdag 9-15, torsdag 12-16, lördag och söndag 9-15 (oklart hur öppettiderna ser ut under corona)
Hemsida: Facebook-sida
Betyg:  ✶ ✶ ✶ ✶

Loppis Hammartorp - reaktionista.se

Loppis Hammartorp

De otydliga öppettiderna gör det svårt att besöka loppisen. Men när den är öppen finns det många antika vackra ting att fynda. Dessutom till mycket bra priser och i en mysig lantlig miljö. Loppisen är belägen på samma gård som Sundbybergs kött och fisk. Håll koll på sociala medier eller ring och kolla innan du åker dit.

Adress: Hammartorps gård 3 (mot Sundbyholm, vägbeskrivning finns på hemsidan)
Öppettider: Skriv till dem på sociala medier för öppettider. Varierar.
Hemsida: https://www.loppishammartorp.nu/
InstagramFacebook
Betyg: ✶ ✶ ✶ 

___________________________________________________________________________

Denna guide till second hand i Eskilstuna kommer att uppdateras efterhand. Har du något tips om en loppis eller secondhandbutik i Eskilstunaområdet eller märker du att något inte stämmer här så får du gärna höra av dig i kommentarsfältet eller till reaktionista[at]gmail.com Uppdaterad 2020-07-23

5 kommentarer

  1. Wilda! Jag är långt ifrån ett loppis-proffs men ”Huset i Hällby” tycker jag är en mysigt liten loppis som drivs av en familj. Det är en gammal skola de bor i och på tomten finns ett litet hus för loppis. De har en mysig atmosfär och gott fika. Jag vet inte om de har någon hemsida mer än på Facebook (sök på ”Huset i Hällby”) och deras öppettider är sparsamma. De är på väg att starta upp företag så troligtvis blir öppettiderna mer generösa då 😊

    • Den har jag hört så mycket om men inte lyckats ta mig dit än. Det är ju lite mer än gångavstånd 😉 Vi kanske får ta en utflykt någon dag? Den ska helt klart in i listan så snart jag har varit där 😀 Tack för påminnelse!

  2. Pingback: Mars 2019 | segrar och vårljus | REAKTIONISTA

Kommentera