Den första maj vaknade jag vid Daniels sida efter en sorgedag. När maj blev juni var jag mitt inne i tentabubblan. Det ramar in månaden, som har varit både en sorgeprocess och en förberedelse inför tentorna. Det vi alla kommer minnas starkast av maj 2018 är ju ändå den tidiga sommarvärmen som fick naturen att blomma som vore det redan juli. Jag har njutit av vädret i den mån det har funnits utrymme.

Jag har skrivit klart ett projektarbete och en seminarieuppgift med min grupp, fyllt huvudet med lagparagrafer och skrivit tentor för glatta livet. Jag och Daniel spenderade helgerna på loppis, bland vitsipporna och på kosläpp. Min kropp protesterade efter ett års studier och intensiva veckor. Jag fick sänka ambitionerna och prioritera vila. Igår blev jag klar med hemtentorna som jag har brottats med under utmattningens alla symptom. En lugn sommar är precis vad jag behöver just nu. En lättsam sommarkurs och att i långsam takt återta min kreativitet och ork. Det ska rätta till sig det här också.


2018 är mitt ledord VÅGA. Tolv konkreta mål vägleder mig mot modet och styrkan. De handlar bland annat om lärande, träning, att tro på sig själv, rutiner, utveckling, hållbarhet, skrivande, vård och egenvård.

Jag och vitsipporna 2018 - reaktionista.se

I maj har jag vågat…

 • sörja i min takt.
 • stänga ute intryck.
 • släppa ansvar.
 • uttrycka vad jag känner.
 • erkänna mina brister.
 • publicera ett betalt bloggjobb och vara stolt över det.
 • stå på min egen sida och sätta gränser.
 • värna min högkänslighet.
 • prioritera egentid.
 • älska en annan människa utan förbehåll.
 • säga att jag inte kan.

Fysisk hälsa | insikter om utmattningen

Jag har lärt känna min sjukdom och min funktionsförmåga på nya nivåer i maj. Det låter som att jag sätter guldkant på smärtan och tröttheten, men det är precis det jag gör. För att det funkar. Det håller mig ovanför ytan. Jag har också förstått att jag behöver söka hjälp för att orka vidare i mina studier. Någon att resonera med. Någon som kan se möjligheter för anpassning. Någon som kan ge mig nya verktyg. Ett skyddsnät som fångar upp om min egenterapi inte räcker till.

Jag har alltid pratat om utmattningen. Den enorma tröttheten, hjärndimman. På smärtmottagningen kopplades det ihop med fibromyalgi och värk. Efter det första högskoleåret förstår jag att det är mer än så. Jag hoppas också att en läkare kan ta det på allvar. I maj har jag haft helt nya symptom. Ryckande ögon och muskler, och hjärtrusningar. Det måste jag ta på allvar. Jag gör vad jag kan, och än så länge fungerar det helt okej. Jag mediterar, tränar och prioriterar bort. Mer kan jag inte ta bort, för då blir det inte ett värdigt liv längre. Därför behöver jag söka hjälp utifrån i sommar.

Liljekonvaljer - reaktionista.se

Själslig hälsa | subtil sorg och tacksamhet

Tröttheten tär mycket mentalt. Vissa dagar har jag känt mig deprimerad, andra dagar blir jag vresig utan att egentligen ha anledning. Jag är tacksam att jag har så förstående människor omkring mig idag. Jag ska inte låtsas som att det inte är jobbigt ändå. Tack och lov har jag ett positivt tänk och en sjuhelsikes livsglädje i botten som drar upp mig igen och igen. Som hjälper mig att se vitsippor, höra Aslas kurrande, känna lusten att lära och doften av rabarberpaj.

I bakgrunden har det funnits en subtil sorg som jag inte riktigt har ord för än. Kanske handlar det mest om en sorg över det förflutna och att det jag möter idag är så främmande ibland. En sorg över hur den lilla jag inte ens kunde föreställa sig det här livet. Och alla människor som försvann när jag tog nya steg, som inte kunde följa med. Jag hann inte säga hejdå innan den personen jag var bleknade bort. Eller så handlar det om något annat, som jag inte har kontakt med än. Jag hoppas att jag får utrymme till att möta det i sommaren.

Det vore inte rättvist om jag inte nämnde alla de där vackra känslorna i mig. Stoltheten över mig själv. Kärleken inför Daniel och det som är vi, som ständigt bygger en stadig grund. Tryggheten i vänner som hör av sig bara för att fråga hur det går med tentan, och hur jag mår i det. Ni läsare som lämnar klokheter och ger komplimanger så att hjärtat fylls på med hopp och tro. Naturupplevelserna som gör mig levande och närvarande. Min förmåga att vara här och nu, och min självkännedom, som räddar mig från att förlora mig i trötthet.

Vitsippor och Bullet Journal - reaktionista.se

Vardagsrutiner | gör mindre än du orkar

Med en tilltagande trötthet har vardagen justerats. Pauser och egentid har lagts in i schemat varje dag. Studierna har fått ta den tid de tar utan stress, och med hållbarhet i första hand. En devis som jag ska tänka på framåt är att göra lite mindre än jag orkar hela tiden, så sparar jag på krafterna till det oväntade.

Flexibilitet har varit ledordet. Jag har anpassat mig efter vad kroppen berättar för mig. Stretchat och tränat när det har känts bra. Promenerat för att släppa spänningar och komma ner i varv. Speciellt under tentaperioden har det varit bra att ha inrutade dagar att förhålla sig till, men bara som en ram. Att göra en lista på 20 maträtter att följa som ett rullande schema under vardagarna har gjort succé. Det sparar otroligt mycket energi att ha matlådor klara och att inte behöva tänka ut nästa måltid. Under tentaveckorna har det varit en sån lättnad.

En av de dagar då jag hade som mest på schemat var när jag hade möte med kursplanegruppen och heldagsföreläsning samma dag. Jag var helt i huvudet efteråt, men jag har sällan känt mig så motiverad och glad i tröttheten. Det är en av mina livsparadoxer. Jag behöver mycket stimulans för att må bra. Om jag får det kan jag ta all trötthet som följer. Det blir värt det. Så är det ju också med det kommande samboskapet. Det kommer att bli en utmaning för min ork, men det kommer att göra mig så lycklig. Vardagen delas allt mer med Daniel. Det är fint att redan nu prata om hur vi vill ha det och vad vi behöver av varandra.

Drömmen om landet - reaktionista.se

Bloggen i maj | en plats att landa på

Trots tröttheten har det hänt en del här i maj. Jag publicerade ett sponsrat inlägg inför sommarens balkong som jag kände mig stolt över och som uppdragsgivaren benämnde som “över förväntan”. Det är inte helt lätt att avsätta tid för samarbeten, och därför är det extra roligt när det går vägen.

Tre inlägg i veckan med bonusinlägg ibland har varit målet. Angelägna aktuella ämnen, veckoplaneringar och stjärnögonblick är mitt huvudfokus just nu. I sommar hoppas jag kunna skapa mer innehåll och skriva klart de där inläggen jag har haft som utkast under våren. Det gäller främst önskeinlägg. Ni har ju gett mig helt underbara uppslag! Jag vill vara mer kreativ och även ta mig an de där inläggen som jag längtat efter att få skriva.

Jag är så tacksam för att den här bloggen kan finnas kvar parallellt med studierna. Jag får så mycket kraft av era kommentarer, av att få dela livet och tankarna med er. Det här är min landningsbana. Tyvärr känner jag ofta att jag inte levererar det innehåll jag själv skulle önska, men den känslan får jag nog leva med under studierna. Jag hoppas på att hitta ett mer effektivt förhållningssätt till bloggandet under sommaren så att det håller under terminerna också. Men helt ärligt levererar jag faktiskt mer än jag trodde att jag skulle kunna göra. Och det är ju jag som sätter ambitionen.

De populäraste inläggen i maj:

Daniel och jag - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Meditera bland vitsippor till ljudet av hans sömn.

Mål och planer för juni

 • Spara pengar för att kunna hälsa på en viktig person i sommar.
 • Bada i Mälaren minst en gång i veckan.
 • Börja rensa ut saker ur lägenheten.
 • Ta mig tid att träffa mina närmaste oftare.
 • Fira midsommar i Daniels idyll med hans släkt och se Asla springa i gräset.
 • Delta i Alicias teckningsutmaning.
 • Jogga i motionsspåret åtminstone en gång.
 • Få en överblick av bokprojektet och skriva ett utkast av nästa del.

Har du några planer, drömmar eller mål för juni?

SparaSpara

8 kommentarer

 1. “Gör mindre än du orkar”. klokt! faktiskt jätteklokt, ju mer jag tänker på det. den tanken tar jag med mig! <3

  • vad glad jag blir att det kunde hjälpa någon annan också. kändes så rätt när jag kom på att det är precis det förhållningssättet som behövs. <3

 2. Vad fint att läsa! Och att äntligen ha tid att faktiskt läsa ordentligt och kommentera! Heja dig som klarar allt trots trötthet och smärtor, du är fantastisk! Jag har tusen planer i juni känns det som, och bara glassiga sådana haha. Åker till Grekland på fredag med några ur mitt bästa folkhögskolegäng, sen direkt när vi kommer hem far vi till Värmland för att gå på vernissage med våre tekannor som ställs ut. Sedan jobbar jag ett par dagar i Uppsala innan det bär av till Italien för sol, bad, mat, vin och natur med biologkompisarna. Och nu har jag hängt hos mina föräldrar några dagar och andats ut lite inför de intensiva (men sjukt kul) planerna! Men skulle vara fint om vi kunde hitta någon tid att ses i sommar <3

  • Haha jag förstår känslan! Känns som evigheter sedan jag verkligen hann läsa och kommentera bloggar ordentligt. Häftiga planer du har. Så glad jag blir! Grekland och Italien låter som perfekta semesterplatser. Jag är mest hemma i sommar, och i veckorna är det rätt så flexibelt så det ska nog gå. Tyvärr har jag inte råd att ta mig härifrån, men du är väldigt välkommen till Eskilstuna <3

 3. Så mysigt att ni ska bli sambo! ❤ min bäbis är beräknad 22 juni. Jag hoppas på tidigare men om inte det blir så hoppas jag verkligen att hen kommer innan juni är slut! Det blir mitt juni, att få en ny familjemedlem.

 4. fina, fina du. så kloka ord <3 hoppas juni blir allt du önskar efter maj som precis var.

Kommentera