Känns det inte som att tiden bara springer ifrån oss just nu? Det är ju snart jul. Oktober började i Paris och med skrivträff i två dagar. Jag har försökt mota bort höstdeppighet, träffat Monthly Makers-gänget och vågat satsa mer på bloggandet. Oktober var en blandning av sorg, skrivglädje och ny kraft i vänskapsrelationer. Låt oss se hur det gick för mig med mina mål i november. Det verkar bara bli fler och fler gröna hjärtan.

❤️ Ej uppnått denna månad
💛 Till viss del uppnått/påbörjat
💚 Uppnått denna månad

LYSSNA MED TILLIT.

Min tillit börjar stegvis byggas upp igen. Jag insåg att jag behövde börja med mig själv. Efter några prövningar står jag stadigare  i mig nu. Jag är sparsam med vilka människor jag bjuder in i mitt liv nu, då jag genomgår en förändringsprocess som gör mig sårbar. Till och med de som är nära mig får ha tålamod med mig tills jag har en ny botten att stå på. Jag har ett större behov än vanligt av att tillbringa tid i tystnad med mig själv. Jag ser hur mycket löser av sig självt nu när jag släpper taget om ratten. Jag får uppdrag till bloggen, en ny behandling och vänner som påminner om att de finns. Och jag känner för en gångs skull mer än jag tänker. Det kommer att ordna sig, alltihop.

Oktober 2016 - reaktionista.se

💚 Följa min kropp. Kroppen skrek och jag lyssnade. Jag lånade hem boken om ACT, bokade in ett yogapass och började röra mig mer. Jag har fortsatt trots att det tar emot. Jag stängde av väckarklockan och låter mig sova. Det är inte tid för hårda rutiner just nu. Jag har gjort vad jag har kunnat. Idag börjar jag en till omgång ACT-behandling och jag ser verkligen fram emot det.

💚 Lära känna nya människor. Jag har fortsatt stabilisera de relationer jag har, tagit några steg tillbaka och känt efter. När jag släpper taget och låter mig få vara utan prestation visar det sig vilka jag saknar och vilka som saknar mig. Det kan faktiskt vara väldigt bra att inte orka så mycket ibland.

💚 Skriva klart min bok. Skrivkursen gör gott och efter att ha umgåtts med skrivande människor i Paris var inspirationen på topp. Jag kommer att delta i NaNoWriMo även i år. Med strategin att fylla i luckorna i det jag redan har skrivit. Jag räknar med alla ord som sedan sitter samman från början till slut. Min stora utmaning är ju just det – att sammanfoga alla dessa scener till en helhet. Del 1 och 2 har det redan, bara fem delar kvar att få ihop då… Om inget magiskt händer under NaNoWriMo kommer den inte att bli klar i år. Ett första utkast är ändå inte omöjligt.

Oktober 2016 - reaktionista.se

💚 Utveckla bloggen. Jag vågade släppa min serie om medberoende. Det är ett ämne jag kan skriva om i all oändlighet så det känns skönt att ha börjat och att det har tagits emot väl. Under månaden har en del uppdrag rullat in och som det ser ut nu är jag redan inne och planerar 2017 års inlägg! Det är verkligen en overklig känsla. Så mycket roligt som händer här i november och december. Det är som om det bara händer av sig självt just nu. Jag ser fram emot att ta er med på den resan. Utmaningen är att prioritera. Kanske dyker det upp några extra inlägg dessa månader.

💚 Skala av i mitt hem. Jag hakade på en utmaning (hej utmaningsjunkie!) som går ut på att rensa ut 1 sak den första oktober, 4 saker den 4 oktober, 18 saker den 18 oktober osv. Jag gjorde det inte officiellt eftersom jag var helt övertygad om att jag inte skulle klara det. Men jo. Klart jag gjorde. Jag rensade skafferiet, frysen, garderoben, förrådet, bland skaparmaterial, i klädlådorna, medicin, kastade bort krokiga spikar och lämnade in utgången medicin. Eller ja, jag måste få det hemifrån också. Det gills ju inte riktigt om det ligger kvar i lådor hemma. Det blir november månads projekt.

Oktober 2016 - reaktionista.se

💛 Välja glädje och se möjligheter. Det har varit många tuffa dagar och ganska ofta svär jag också över livets jävlighet. Det behövs det med. Sorgen har levt sitt eget liv och kroppen försöker mest hantera värk och trötthet. Jag lär mig att inte fly mina känslor, ser att de också är möjligheter. På andra sidan gråten finns en stor befrielse. Jag vet vad jag mår bra av och försöker hålla mig till det.

💚 Bli en säkrare fotograf. När jag ser tillbaka på mina foton från tidigare i år blir jag otroligt stolt över min utveckling. Jag har övat mycket, och jag blir allt bättre på redigering också. För det är ju faktiskt bara mig själv jag ska jämföra mig med. Inte med de där fantastiska fotograferna – de får jag inspireras av istället (note to self).

Oktober 2016 - reaktionista.se

💛 Få en bättre koncentrationsförmåga. Jag har kommit en bra bit med detta. När jag satte målet visste jag inte hur jag skulle kunna förändra det. Det har visat sig efterhand. Jag behöver begränsa intryck för att förebygga tröttheten. Och jag behöver ha det städat och ordnat runt mig innan jag kan fokusera. Under oktober har jag haft mindre uppkopplad tid och det har gjort mig mindre stressad.

💚 Vara nära naturen ofta och mycket. Det har inte direkt varit lockande att gå ut när solen gick i ide i flera veckor. De veckorna stannade jag inne mer än vad som var bra för mig. När solen kom tillbaka tog jag igen det. En dag ute hos Cathrin, fotorundor och långa skogspromenader i radioskugga. Det jag har saknat i år är svampplockningen. Det verkar som att jag missade skogens guld helt i år. Nu längtar jag efter frostens iskristaller.

Oktober 2016 - reaktionista.se

💚 Leka och skapa mer. Förutom de mjuka kaninerna har jag mest skapat efter behov under oktober. Jag gör det som faller mig in, tar fram akvarellerna eller plockar in höstlöv till bordet. Det är mer skapande och lek i det lilla just nu. Skrivandet tar nog mycket av min skapandekraft i dagsläget och det är ju som det ska. Jag har deltagit i skapande verksamhet några gånger under oktober och det har gett mig ny inspiration.

💚 Begränsa min uppkopplade tid. Det blir stadigt lättare att släppa nätet. Jag har mindre social interaktion via Facebook och försöker övergå till telefon och möten. Jag har dagar då jag bara går in på sociala medier 2-3 gånger om dagen och de dagarna finns det ett helt annat lugn i mig. Kanske kan jag nå dit jag vill innan årsskiftet – att ha uppkopplad tid begränsat till vissa tidpunkter.

SparaSpara

8 kommentarer

 1. Så spännande att ha ett skrivprojekt som är så pass stort att en nästan kan ta på tanken att det kommer vara en hel bok! Hoppas att det flyter på bra för dig i ditt fortsatta skrivande och att den en dag får stå på bokhyllorna bland de fysiska böckerna i bokhandeln! 🙂

  Jag är lite nyfiken, och har varit ett tag, över hur de här målen fungerar, eller uppbyggnaden, eller jag vet inte. Har du berättat i början av året vad du har för mål med året på bloggen, eller bara gjort en privat lista och sedan visar du dina framsteg för oss? Har du bestämt varje månad redan i början av året, eller snarare satt mål vid månadsskiftena efter vad du behöver just då? 🙂

  • Wilda Svara

   Ja det är nästan overkligt nu när jag ser på det. Tack för lyckönskningen!

   Vad roligt att du frågar! Jag har tänkt berätta mer om det nu i november-december och kanske peppa någon till att sätta upp mål inför 2017 med mig. Jag tog fram mål för 2016 i slutet av förra året och inledde året med att berätta om det här: https://reaktionista.se/mal-2016-lyssna-med-tillit/
   Jag har haft samma mål hela året, men stämt av dem en gång i månaden. Ett mål har jag strukit och andra är inte lika relevanta grejer. Hoppas att det svarade på din fråga! Annars får du en chans att djupdyka i hur jag tar fram målen med start om några veckor 🙂

  • Wilda Svara

   Tack! Så fint att du gläds med mig. Ja, alltså nästan 500 saker är borta och det känns så himla skönt. Nu ska de bara ut ur hemmet. Jag och utmaningar är bästa vänner alltså. 🙂

 2. Vad härligt med så många gröna mål, heja! Fattar inte heller hur du lyckades med rensarutmaningen, wow!

  • Wilda Svara

   Haha, alltså jag är verkligen sämst på att ge upp. Jag går igång rejält på utmaningar så det är nog svårare att inte klara dem. Tack för pepp!

  • Wilda Svara

   Hej Krister! Jag förstår inte vad din kommentar har med mig och mitt blogginlägg att göra. Jag förstår att du har sett ett problem. Jag kommer inte att kunna fixa det åt dig. Jag kan rekommendera att du ansluter dig till organisationerna Män för Jämställdhet och FATTA MAN som arbetar aktivt med att bryta ned mansrollen och machokulturen.

Kommentera