Så var det dags att summera årets mål och årets ord. En tradition som utvecklat mig flera gånger om på många plan. Det får hjärnan att fokusera på det som är viktigt. Som att ta ut en riktning. I år är jag extra glad för att jag har låtit det få bli som det blir. Årets ord är överordnat målen och därmed kan det ibland vara viktigare att följa det än att uppnå målen. Flexibiliteten i att livet förändras och jag med det behöver alltid vara där.

Om du är intresserad av att skriva egna mål för 2018 kan jag tipsa dig om serien som jag skrev förra året om hur jag utformar mina mål. Nära frågor för att komma till djupet med vad som är viktigt för dig. Här finns första inlägget med länkar till resten: Meningsfulla mål | Vad är viktigt i ditt liv?

Mål 2017 | Närvaro - reaktionista.se

Årets ord var NÄRVARO. Jag trodde nog inte att ett ord kunde göra så stor skillnad. Från att ha varit en väldigt spretig planerande och analyserande människa tar jag saker mer som de kommer nu. Jag är här. Jag ser det som är nära mig, försöker acceptera varje situation som att jag förväntade mig den.

Jag är grundad i mig, djupt rotad i vem jag är. Jag har idag svårt att tänka för långt fram, för att jag är så närvarande i nuet. Meditationen som en daglig rutin gör underverk för hur jag kan se på världen och mig själv. Idag kan jag stå kvar hos vänner även när jag inte mår bra, finnas där för dem. Jag har en kärna som alltid mår bra och är stabil oavsett vilka stormar som blåser omkring mig. Närvaron gör mig trygg och får mig att komma närmare andra människor, eftersom jag är där både känslomässigt och mentalt mycket mer än förut. Det är väldigt få saker som stressar mig eller upprör mig. Det är vad det är.

Jag är djupt tacksam för den gåva jag har fått i närvaron i år. Jag är också medveten om att det är min ihärdighet och träning som har gjort det jobbet. Det kommer nya utmaningar framåt och då behöver jag fortsätta värna mitt inre för att ha kraft att möta det.

DIY makramé plant hanger - reaktionista.se

    Testa 3 nya tekniker i mitt skapande    

Jag har testat scanography med växter och knutit makraméamplar vilket var två tekniker jag fastnade för direkt. När jag skrev detta mål var jag så ambitiös att jag hade tänkt lära mig att både virka och sticka i år. Det var inte dags för det helt enkelt. Även om det kanske inte är första gången jag gör det så har jag ju faktiskt testat på en del träslöjd i år. Det var oväntat och väldigt roligt.

    Meditera i naturen 15 gånger    

Det har blivit många fler gånger än femton. Säkert det dubbla. I de västmanländska och sörmländska skogarna, på klipporna i Grundsund, bland vitsippor och regndroppar. Det har hänt mycket med mig tack vare meditationen. Förutom att jag har en acceptans och medvetenhet i varje dag finns också naturen med mig som en extra dimension. Jag ser mer av världen, närmare. Det är ett nytt sinne som utvecklas. Det är inte för inte som jag fick möjlighet att klappa en fjäril utan att den flyttade på sig.

Gyllene timmen bland ljung - reaktionista.se

    Skapa trivsamma morgon- och kvällsrutiner    

Det har varierat under året och det har sett ut på olika sätt. I våras var det mer ett sätt att undersöka hur jag ville ha det. Jag hade en morgonrutin med yoga, frukost, dagsplanering och tv-nyheter. Under hösten har morgonen blivit en mer effektiv tid, där jag följer ett mönster. Jag gör frukost, äter den när jag ser på tv-nyheterna, skriver sen min dagsplanering, läser lite i kurslitteraturen och om jag sen har tid över läser jag bloggar eller delar blogginlägg. Det viktigaste varje morgon är dagsplaneringen i min Bullet Journal. Jag skriver vad jag har att göra och vad jag behöver ha för inställning/tänka på för att orka och må bra med det.

Kvällsrutinen har också blivit mer tydlig under året. Den är friare än morgonen och det är nog bra, även om det ibland gör att jag inte lägger mig i tid. Jag försöker varva ner umgänge och aktiviteter tidigare nu och det får resultat på sömnen. Jag hade en period där jag skrev en kort dagboksanteckning varje dag. Det mådde jag bra av och tänker fortsätta med. Även stretch och yoga kvällstid är något som gör gott. Läsning när jag ska sova är inte min grej, hur mysigt det än verkar. Det varvar upp hjärnan för mycket.

Jag har under året utforskat vad jag mår bra av och vilka rutiner som kommer naturligt. Några har jag tappat och några har jag behållit. Dagbok och snälla yogaövningar är nog det som fungerar bäst både morgon och kväll. Det har varit så viktigt för mig att hitta balans mellan prestation och vila i detta, då jag ofta vill starta och avsluta dagen på topp. Det känns mycket mer harmoniskt nu.

    Bli så vig att jag kan nå till golvet stående utan att böja knäna    

Nja, lite bättre är det kanske. Efter ryggskott och kiropraktorbesök i maj förstod jag vad som stör och att jag behöver träna och stretcha mycket mer än tänkt, plus tänka på hur jag sitter och står och rör på mig. Mina höfter och ländrygg är inte helt hundra och det kommer ta en del tid att stretcha ut dem. Jag har börjat och från att knappt kunna böja mig alls är det inte så långt kvar till golvet nu.

Den magiska gnistan - reaktionista.se

    Läsa 10 böcker    

Jag började året med stora svårigheter att läsa ens en sida utan att tappa fokus. Numer läser jag kurslitteratur med svåra begrepp, sida efter sida, utan att behöva läsa om förutom när jag inte förstår. Det känns som ett mirakel, men jag vet vad det är. Jag tränade. Jag utmanade mig, lät det få bli jobbigt och tog mig förbi det. Det betyder också att jag har klarat detta mål och förutom kurslitteraturen har läst eller lyssnat på dessa böcker under året:

Den magiska gnistan av Kajsa Ingemarsson
Big Magic av Elizabeth Gilbert
Korparna av Tomas Bannerhed
I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmqvist
Flickorna av Emma Cline
En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité
Vitsvit av Athena Farrohkzad
Allt som blir kvar av Sandra Beijer
Glöm mig av Alex Schulman
Själv – kraften i egentid av Linus Jonkman

    Gå på något kulturevent varje månad    

Ett urval av vad jag har upplevt inom kultur under 2017: Tomas Andersson Wij, Fotografiska, Eskilstuna konstmuseum. Vadstena. Fjärilshuset på Haga. Timimie Märaks poesi. Farida Al-Abanis stand-up. Laleh och Lisa Ekdahl. Biofilmer. Parken Zoo. Loreen, Maia Hirasawa och Miss Li på Torshällas 700-årsjubileum. Skulturparken i Ängelsberg, Elsa Anderssons konditori i Norberg och hantverksmarknad i Ängelsberg. Etown Queer Festival. Influencerprisets gala. Västerås kulturnatt. Julmarknad i Eskilstuna. Luciahögtid i Västerås domkyrka.

OOTD ärr och en blå klänning - reaktionista.se

   Endast köpa kläder och inredning på second hand    

Det gick över förväntan. Innan juni hade jag inte köpt något nytt. Jag handlade lite på second hand, rensade ut en hel del som jag inte behövde. Jag mådde fysiskt illa av att gå in i klädbutiker och det förlorade sin charm helt. I juni stötte jag på den här klänningen på en outlet och med noga eftertanke bröt jag målet. Klänningen var både något jag verkligen gillade, i bra kvalité och något jag kan se mig använda många år framåt. Jag gjorde samma sak nu i december, när jag efter fyra månader inte hade hittat den där bas-koftan till garderoben som gör att jag kan rensa ut andra plagg. Men där var den i butiken och då fick den följa med hem. Bikten får avslutas där. Jag har uppnått en stor förändring i min inställning kring detta, vilket också Johannas fantastiska blogg om hållbart mode bidragit till. Från att köpa nya kläder i stort sett varje månad och ofta sånt som jag inte velat ha så länge, till att jag idag tar hand om mina kläder mycket mer och ser till att de håller längre istället för att köpa nytt.

   Odla 7 sorters ätbara växter    

Jag odlade chili, paprika, basilika, citronmeliss, pumpa, potatis och 454 tomater av olika sorter i somras. Säkert något mer som jag nu har glömt. Pumpan fick jag dock inte frukt på även om den var fin att se på. Jag kommer nog att minska mitt odlande nästa år för att hinna med att ta hand om allt. Potatis, tomater och kryddor är ändå det som går åt mest och är roligast att odla.

Asla kjol balkong - reaktionista.se

   Få till någon form av motion dagligen    

I stort sett, ja. Jag tar dagliga promenader sedan i september. Jag blev av med två cyklar i år vilket känns så tråkigt för att jag älskar att cykla. Det positiva är att jag går mer istället. Jag har tappat styrketräningen sen i våras, då det var väldigt stabilt. Mycket studietid och lite ork har försvårat det. Vissa månader har jag verkligen lagt tid på yogan och det har gett resultat. Hathayoga var kul och utmanande men inte det som behövdes när jag började studera och livet blev mer stressigt. Då har den medicinska kundaliniyogan fungerat bättre. Under hösten började jag träna med appen 7-minute-workout vilket känns som helt rätt koncept för mig för att ha en grundstyrka att börja med. Jag längtar mer och mer till att kunna träna på gym även om det också är skrämmande och nytt att ge sig på det.

   Skicka in 3 texter till tidningar eller debattsidor    

Jag satte detta som ett mål för att utmana mig. Jag var inte redo för det. De senaste månaderna har jag blivit intervjuad, gjort politiska uttalanden och tränat både i skolan och i andra sammanhang för att stå upp för min sak. Kanske är det dags att skriva och uttrycka mer åsikter och tankar nästa år? Jag känner mig mer och mer redo för det.

Sticklingar - reaktionista.se

    Ha lika många växter som kvadratmeter   

Så blev det. Även om jag för tillfället “enbart” har 62 växter och 3 på rotning, så har jag haft betydligt fler än 69 under vissa perioder av året. Jag har också insett att 69 är på tok för många växter för mig att hålla vid liv numer. Dessutom har jag ju 15 kvm mindre nu än jag hade i början av året, så egentligen har jag ju 54 kvm att röra mig med och då säger ekvationen att jag har 8 växter för mycket.

    Få betalt för något kreativt arbete    

Jag började året med att sälja ett foto i kommersiellt syfte. I maj hade jag mitt första samarbete här på bloggen. Även om mycket inte blev som jag ville så lärde jag mig mycket av det och är taggad för att göra det bättre. Jag sålde också två målningar i somras. Så det här blygsamma målet gick ju ganska bra ändå. Jag har också lagt upp en webbshop som tyvärr inte känns helt rätt för mig. Jag är på gång med en annan lösning.

Vykort från Karlsborg - reaktionista.se

    Göra en resa ensam    

Sommarens resa var så viktig och speciell på många sätt. Jag sparade pengar, planerade, pusslade ihop de olika resmålen och besöken. Steg för steg föll bitarna på plats. Jag behövde ge mig iväg. För att se något annat. För att använda tiden innan studiestarten. För att inte känna mig så ensam som jag nog hade gjort av att stanna hemma. Och jag möttes av varma famnar, saknade människor, nya människor, barn som jag inte träffat förut som tog sig in i hjärtat direkt. Jag mötte djur och natur och vatten och vind. Mest av allt mötte jag mig själv. Mellan resorna landade jag, skrev några sidor på bokprojektet och sen fortsatte jag träffa alla dessa fina människor som finns i mitt liv. Jag var trött, men jag orkade. Så på samma gång visade jag också att jag orkar mer än jag tror.

Vykort från semestern:
Vykort från Karlsborg | fästningen, fyren och brum brum.
Vykort från Tjörn | fårhage, röda hus och lantluft.
Vykort från Grundsund | klippor, vind och salta läppar.
Vykort från Motala | guldsand, kanalbåtar och måsar

    Plocka undan efter mig   

När jag läste detta mål tänkte jag “var det alltså ett problem?”. Det är verkligen tvärtom nu. Jag tål inte att det är stökigt alls längre och plockar undan av bara farten. När jag läste tillbaka förstod jag att det var en del av utmattningens dilemma. Med ett högre tempo i somras och ett ännu högre tempo i höst har det blivit lättare att orka. Det går bättre när jag håller dagarna jämna och aktiva, att också orka med hemmet. Jag har också en annan tidsuppfattning nu, där jag räknar in tid för att plocka undan i alla aktiviteter. Det gick bättre än jag hade kunnat ana i början av året.

Satte du några mål för 2017? Har du några önskningar för 2018?

SparaSpara

SparaSpara

8 kommentarer

  1. Det är så fint att få följa dig, din resa och dina tankar om livet. Och det är stort att du delar med dig så frikostigt, också till oss som du egentligen inte känner eller vet något om. Vill vara tacka dig för dina ord och önskar dig allt gott på din fortsatta resa in i ett nytt år.

    • Jag blir otroligt berörd av dina ord. Jag ser det nog inte alltid själv, vad jag gör. Jag är otroligt glad att det når fram och får mening för fler. Varmaste kramar och gott nytt år <3

  2. Tack för att du delar med dig av dina mål❤️ du har inspirerat mig till att göra just en liknande lista. Har tidigare gjort mål för upplevelser och bucket list men aldrig sådana bra små mål som du har!!
    Ska sitta nu tänkte jag med just detta, och då blir nog plocka undan efter mig något som skrivs haha 😂 tydligen är det ett problem 🤣

  3. instämmer med ovanstående talare och tackar för att du berättar så tydligt och delar med dig av vad som har varit svårt. inspirerar mig att själv vilja göra något åt sådant som skaver.

    • Tack för att du säger det. Jag är tacksam för allt jag lärt mig för att kunna göra något åt det och är glad att kunna sprida det vidare. Gott nytt!

  4. tack för att du delar med dig! <3 jag satte nog inte upp sådär värst mycket inför 2017, då mådde jag inte alls bra så det enda var nog i sådana fall att bli frisk. det blev jag inte. inför 2018 har jag lite fler mål och önskningar, de kommer på bloggen imorgon!

Kommentera