Hej 2020. Gott nytt år vänner! Jag hann inte helt avrunda 2019 innan det var slut. I början av 2019 satte jag upp några mål som en riktning att affirmera under året. Det övergripande ledordet “hämta hem min själ” har jag sammanfattat här. Snart är det dags att presentera de nya målen, för 2020. Mål är inte något jag skapar för att bli bättre, prestera mer eller “lyckas”. Mina mål är en riktlinje för vad jag tror att jag behöver, ett sätt att fatta mod och göra mig tryggare i mig själv och världen. Så hur gick det med det 2019?

Bergen - reaktionista.se

🌿 Lära känna vilken kost min kropp mår bra av

Jag testade anti-inflammatorisk kost vilket fungerade bra, men inte gjorde den skillnad jag hade hoppats på. En del rekommendationer rimmade inte bra med min kropp. Det jag reagerade mest på var att jag ofta var hungrig och att jag inte stod mig så länge på det jag fick i mig. Jag har varit rädd för att trigga igång ätstörningen i många år, men i takt med ökad kropps- och självkännedom har den rädslan minskat.

I slutet av året träffade jag en dietist. Vi kunde konstatera att jag äter för lite mot vad jag behöver. Jag har troligtvis en hög förbränning redan i grunden som ökar av att min kropp ständigt jobbar med värk. Jag fick hjälp att se över den vegetariska tallriksmodellen. En annan nyckel var att inse att jag dricker för lite vatten. Egentligen har jag nog vetat det länge, men det blev så uppenbart nu. Det gör det svårt för magen att smälta viss mat. Det blir en utmaning att ta sig an framöver.

Grönkålssmoothie - reaktionista.se

🌿 Bygga en stark grundkondition

Det är häftigt att minnas hur försiktig jag var i början av året. Jag trodde nog inte att det skulle gå. Men de första åtta månaderna av året styrketränade jag och promenerade dagligen, och ganska regelbundet även under hösten. Promenaderna tog över, blev snabbare och längre. Det finns ingen tröskel att ta sig över längre, jag bara går. Jag kan till och med längta efter det. Drömmen om att orka springa är inte långt borta. Jag spurtade faktiskt en kortare bit i löparspåret i somras utan att förlora motorik efteråt. Jag känner mig stark, och det är den största segern.

🌿  Skriva dagbok om mina upplevelser

Jag har skrivit dagbok när det har behövts. Jag hade behövt skriva mer för att rensa huvudet efter alla intryck men när jag blir överväldigad tappar jag så mycket ork, och ord. Jag behöver skriva av mig oftare.

Blidö Stockholms skärgård - reaktionista.se

🌿 Meditera eller yoga dagligen

Jag har inte mediterat så mycket som jag önskat. Jag kan se att depressionen är en stor anledning. Många gånger var det i vilan som jag överväldigades av mörkret. Jag behövde hålla mig i rörelse, och det har varit livsviktigt. Jag har levt i medveten närvaro, acceptans och haft en stark kil mellan mitt medvetna och mina tankar. Det har varit grunden för att jag har kunnat hålla det depressiva i schack i över ett år.

Yogan har jag mest använt som stretch och när jag har känt behov av det. Jag har längtat efter mer förebyggande yoga men inte hittat motivation (eller snarare ork och tid) för det. Några längre pass har jag genomfört under året under lediga dagar.

🌿 Hitta mentorer som stärker mig

Jag har hittat några jämlikar genom sociala medier och som jag vill ha mer kontakt med framöver. Annars har det mest varit tillfälliga kontakter med människor som sedan tyvärr inte har haft tid att hålla kontakten. Under hösten har jag haft mycket stöd från mina handledare på praktiken som har väglett mig mot en tryggare och starkare självkänsla. Generellt har kontakten med andra som arbetar med socialt arbete gett mig det utbyte jag sökt efter i andra människor. Fortfarande söker jag efter en mer långvarig mentorsrelation.

Wilda - reaktionista.se

🌿 Stå stark i vem jag är oavsett andras åsikter om mig

Det här är så svårt och något jag tänker att jag alltid kommer att få kämpa med. Trots mycket tvivel och en sargad självkänsla har jag stått på mig, sagt ifrån och varit ärlig i vem jag är. Jag är starkare nu och har tränat på att också välja mina strider. Att stå på de utsattas sida, lyfta orättvisor och att följa min magkänsla är viktigt. Ibland kan det vara viktigare att lyssna in och inte säga vad jag tänker och tycker. Jag blir bättre på att känna igen när det räcker att jag bär min övertygelse inom mig.

🌿 Lämna vidare mitt bokmanus

Jag skrev klart det. Jag skickade in det till ett förlag som frågade efter det, och jag fick ett svar som var rättvist och stärkande på alla vis. Refuseringen satte fingret på precis det jag egentligen själv visste. Jag behöver arbeta om manuset, så att formen blir enklare. Jag har tillit till att mitt berättande och min språkröst håller. Jag längtar tills jag kan ta ett skrivande år/halvår och omarbeta det till något som håller för utgivning.

Akvarellmålning - reaktionista.se

🌿 Skapa något kreativt varje månad

Trots ett intensivt år har jag hunnit med en del skapande ändå. Jag har målat några akvareller, ritat i min Bullet Journal, sytt bomullsrondeller och kaffefilter och lagat kläder. Några goda pajer och inredningsryck har jag gjort också. Och fotografier i alla former: natur och stilleben.

Slöjdfredagarna har varit en riktig boost. Jag har slöjdat en vägghylla och har en hel del idéer på vad jag vill skapa framöver. I våras gjorde jag klart det stora projektet med att göra en blomhylla, som jag dessvärre inte har visat upp här än, men här är den:

Blombänk DIY träslöjd - reaktionista.se

Med kärlek,

Kommentera