Eftersom jag börjar året med konsekvenserna av en höst som både har grundat mig i självkännedom och slitit på min grogrund behöver jag lägga kraften där jag får tillbaka den detta år. En god början var att låta dessa tankar få ha sin gång innan jag kunde forma dem i ord. I år vill jag ta hand om mig själv, mina närmaste, jorden vi lever på, erfarenheter och kunskap som gror i mig och ta vara på de möjligheter jag har just nu för att forma en hållbar framtid.

Genom mina mål trotsar jag myterna om mig själv, lär känna mig bättre och vårdar det liv jag har.

Jag hör många kritiska röster om mål och nyårslöften som menar att vi istället borde vara rädda om oss själva. Jag kan inte se att det ena utesluter det andra. Mina mål har som grund att de ska göra mig gott och utgå från vad jag mår bra av. Jag mår bra av att sätta ut en riktning att följa, börja tänka på att våga sådant som kräver mod av mig. Det handlar inte om att pressa mig själv, se bättre ut osv. Det handlar om att göra mig själv lycklig, och ta tillvara på det liv jag lever så gott jag kan. Självklart går det att nå dit utan mål, men syftet är inte att nå dem. Målen är en strävan och en process. Genom mina mål trotsar jag myterna om mig själv, lär känna mig bättre och vårdar det liv jag har. Istället för att gå med på att bli förminskad eller följa samhällets normer stakar jag ut min egen väg.

Vad är mål för dig?

Vårda jorden

En hemlängtan till framtiden
sätter mina fötter mot marken,
mina händer i jorden.
Jag vill ta hand om det jag har,
ge det nytt liv och mening i min omsorg.
Jag vill ansa bort det som skaver
och samla på det som vidgar mitt inre.
Jag vill ge mina rötter tillåtelse
att slå sig till ro och andas in,
skapa jordmån för det som vill växa
i ljus kraft och dunkla rum.
Jag vill göra mig redo att växa in i
de fält av framtiden jag ännu saknar.

Jag vill värna mina krafter
och ta mig an nya erfarenheter
att utöka mina och andras årsringar med.
Jag vill hålla andras händer,
gå bredvid i stormar och stillhet,
låta andra få slå följe
när det finns utrymme i mig för det.
Jag vill möta dagen i visshet
om att jag lever jordens visdom.
Låta det bära mig när isen är tunn.


Jag vill underhålla det som ger mig näring,
med varje vattenglas och telefonsamtal
kan jag sköta om min hållbara grund
som ger mig kraft i äventyren.
Jag vill skapa äventyren
med en vilja att ta tillvara på
allt vad jorden har att ge.
Jag vill omfamna de värnlösa,
skydda det som inte kan skydda sig självt
och rensa bort det som gör ont
mot människor och vår planet.
Jag vill göra vad jag kan.

Jag vill veckla ut mina kronblad
sträcka ut ryggradens grenar
för att kunna ge näring till fler.
Jag vill kroka arm med de som ser,
så att vi ömsesidigt kan stötta upp varandra,
knyta vänskapsband starkare än blodsband.
Med er vill jag forma ett klimat som bryr sig om
som ser och bekräftar, vårdar och älskar.
Låt oss vila inuti den villkorslöst älskande famnen
som barn av Moder Jord.

Blåbärsskogen Ängelsberg - reaktionista.se

vårda ge vård åt, sköta, sköta om, se till, ta hand om, omhänderta, omse, ta sig an, omhulda, behandla, pyssla om, ansa, underhålla, skydda, värna, akta; vårda sig om bry sig om, vinnlägga sig om, vara noga med

På bergets topp - reaktionista.se

Mål 2020

🌿 Vårda mina relationer med kvalitetstid

Jag vill finnas till hands för mina vänner närhelst de behöver mig. Jag vill boka in datum att längta efter och hitta på spontana äventyr eller hemmakvällar att landa i. Jag vill prioritera relationer före prestationer och låta dem överbrygga varandra. Jag vill balansera mina relationer så att jag har människor omkring mig som kan möta olika aspekter av vem jag är och av mitt liv. Utmaningen här är sjukdomen som gör mig trött, rädd och sårbar. Jag behöver fortsätta träna på att vara i sårbarheten och hitta/bygga vänskap där tryggheten överväger oron.

🌿 Övningsköra bil och läsa körkortsteori

Jag har ingen aning om hur jag ens ska starta igång det här projektet, men jag vet att jag vill. Ett körkort är nyckeln till stora delar av min framtid, även om det också strider en del mot mitt hållbarhetsfokus. Jag har hittat en vän att köra med, så jag antar att vi ska gå någon slags introduktionskurs och sen får jag börja plugga och sätta mig bakom ratten långt bort från civilisationen. Gah vad nervöst. Men nu kör jag.

Långbryggan Rättvik - reaktionista.se

🌿 Kallbada minst två gånger

Det är så många personer i min närhet och via sociala medier som har väckt lusten till kallbad. Jag äääälskar att bada på somrarna och gillar ju att utmana mig själv. Sen har jag också läst att kallbad ska ha goda effekter på smärta och utmattning så det gör mig ännu mer sugen. Min första tanke var att bada varje månad hela året och det tänker jag försöka med så får vi se hur långt det håller.

🌿 Gå 70 000 steg i veckan

När jag går ca 10 000 steg om dagen gör det något positivt med mig. Jag får perspektiv, kraft, blir naturligt trött när jag ska sova. Det lugnar kroppen och tankarna. Vissa dagar når jag inte det, andra går jag mer. Ett snitt i veckan är därför lite snällare.

Vårda jorden - reaktionista.se

🌿 Plocka skräp

Jag ser så mycket skräp på mina promenader. Det gör ont i hjärtat. Det känns märkligt att det finns något slags tabu kring det också, när det ju borde vara mer tabu att kasta något på marken eller se skräp utan att plocka upp det. Dags att bryta det. Jag joinar Håll Sverige rent 2019 så får vi se hur mycket skräp jag lyckas få ihop under året.

🌿 Rensa bort energitjuvar

Kemikalier, negativitet, onödiga prylar, bitterhet, självtvivel och jämförelser. Det finns så mycket att rensa bort som kan ge utrymme för annat. Jag vill fortsätta leva hållbart och medvetet, ta hand om det som skaver, släppa taget om det som inte blev jag som jag hade hoppats, vända energier genom att förändra min inställning. Sätta gränser i relationer, skala av i mitt hem, meditera och affirmera.

Vårda jorden - reaktionista.se

🌿 En prestationsfri dag per månad

2019 var de vackraste stunderna dagar då jag var helt i varandet. På en bergstopp, i en kantarellskog, i en skärgårdsdimma med vänner och flytandes på rygg i en å. Sovmorgnar, långa frukostar, inga klockor, inga listor. Det vill jag ha mer av. Det ger mig kvalitativ återhämtning.

🌿 Ett självporträtt i månaden i naturen

Jag har inspirerats av både Angelica, Elin och Marlénes vackra självporträtt en längre tid och tänkt att jag verkligen skulle vilja skapa en sådan serie under ett år. Så nu gör jag det! Jag är inte i närheten av dessa konstnärers talang och utrustning men det är känslan som räknas. (Och det där med jämförelser kanske jag borde rensa bort? ->).

Skogsporträtt Wilda - reaktionista.se

Vad vill du ha mer och mindre av 2020?

Kommentera