NaNoWriMo visade verkligen att det är ur kvantiteten som kvalitén kommer. Så jag ska skriva ofta och mycket. Ibland kanske jag inte hinner skriva så mycket en dag, men då kan jag skriva mer en annan. Och jag måste fortsätta tro på och älska mitt bokprojekt.

IMG_6509

Det har blivit en annan process än jag hade kunnat föreställa mig. Mitt skrivande har utvecklats på samma linje som jag har gjort i år: från prestation och osäkerhet till trygghet och självtillit. Jag vet att jag kan skriva. Jag är trygg i att jag skriver bra. Framför allt är skrivandet för första gången något underhållande och spännande. Jag låter det få dra iväg med mig till både oväntade platser utanför mig och dolda rum inuti. Även om jag den här sommaren inte har skrivit så mycket på boken som jag hade tänkt, så har det ändå funnits närvarande i annat jag har skrivit och gjort.

När jag avslutade skrivkursen i maj var det inte mängden ord som spelade så stor roll längre. Jag hade många av orden nedskrivna och dilemmat var att pussla ihop dem. Det har jag klurat mycket på under sommaren, skrivit några nya kapitel och vaskat fram bättre och bättre texter. Skrivandet är inte längre en prestation utan ett verkligt nöje. Jag älskar projektet, karaktärerna, språket, miljöerna, formen och skrivprocessen.

Under veckan i Norge var planen att få ihop mer text, men istället hände något ännu större. Jag fick se en exposition av Inas bokprojekt och efter ett samtal om series och några sidor i en bok av Stuart Horwitz hade jag löst det stora problemet med min bok. Det som jag inte har fått till under hela den här processen: expositionen.

Det känns som om jag har gjort ett helt års jobb på en vecka nu. Jag har börjat gå igenom alla delar av min bok och gjort ett dokument där jag lätt kan få en översikt över hur jag planterar information, i vilken ordning vilken information behöver presenteras och hur olika parallella skeenden och företeelser samverkar. Jag är så uppfylld av den här insikten!

Så här beskriver Stuart Horwitz series i sin bok Book Architecture:

“The repetition and variation of a narrative element so that the repetition and variation creates meaning.”

Nu kan jag också se vad som saknas och börja göra en plan för de sista skälvande månaderna av skrivande. Om två månader ska jag ha ett råmanus klart och jag tvivlar inte en sekund på att det kommer att gå vägen. Min utmaning är att skärma av min andra bokidé och inte springa över till den förrän jag har slutfört den här. Det känns ju ändå som ett stort privilegium, att få ha så mycket skrivlust!

Kommentera