Juli månads bloggpersonlighet är Vicky Inoue, som driver den färgsprakande livsbejakande bloggen vickys.se. Vicky och jag känner varandra privat och det var hennes blogg som för många år sedan fick mig att våga ta mitt bloggande på allvar. Redan då var jag fascinerad över hennes kreativitet, och framför allt hennes förmåga att se och skapa sin egen värld och sitt eget liv omkring sig.

vickys kopiaFOTO Yasmine Åkermark Nettelbladt

Vicky har ett speciellt öga för allt det fantastiska i livet och kan fånga hela färgskalan av världen i stilsäkra foton, skör poesi och medryckande text. Vickys blogg handlar om det liv som många bara drömmer om att leva – med mysiga parkhäng, partykvällar och resor till makalösa platser. Bakom idyllen står en driven själ som tar sig dit hon vill för att hon vill ta vara på varje jäkla dag. Det är en ynnest att få ta del av innehållet hon skapar. Vicky är min förebild i att våga följa sina drömmar hela vägen.

27504087435_a65a91ee1a_oFOTO Vicky Inoue

Vicky bär liksom runt på hela världen i sig. Hon talar sju olika språk, lever för tillfället i San Fransisco och har de senaste åren befunnit sig på så många platser världen över att jag har tappat räkningen. Hennes liv är ett ständigt äventyr och hennes förmåga att nätverka med människor är helt enastående. Det syns också på hennes blogg. Där finns så många delar av vår fantastiska värld samlade, så väl i människor som i platser. Hon är en mästare på att beskriva nyanser av husfasader, klär sig som en queen och fotograferar mat så att du vill äta upp bilden. På vickys.se hittar du paradiset på jorden och kan lätt glömma dina bekymmer för en stund.

15217295641_2854f042d6_oFOTO Vicky Inoue

1. Vem är du? Hur vill du beskriva dig själv?
Jag är en rastlös skrivarsjäl och en äventyrare. Jag älskar att träffa nya personer och uppleva nya platser — och det måste inte vara fina eller bra upplevelser — jag älskar bara att uppleva livet så som livet är och tror på att det finns en unik berättelse i varje händelse, oavsett om den är bra eller inte. Gillar att promenera långt och länge, över vackra gator eller genom smutsiga bakgator. Käka nån burrito från det smutsigaste hålet i väggen och hamna i samtal med folk på gatan man aldrig skulle träffat om man bara följde sina invanda mönster. Hatar saker som är “som de ska vara” och folk som bara omger sig med en viss sorts folk som håller nåt typ av påhittat mått.

27884152796_230f25a03e_oFOTO Vicky Inoue

2. När började du blogga och hur kom det sig?
Började runt 2006 (tio år i år!) på en blogg som inte finns längre. Jag tror det var något sorts steg vidare från bilddagboken där jag hängde mycket. Jag läste även ett par bloggar, däribland Sandras och blev väldigt inspirerad. Sandra har nog varit den som påverkat mig mest det senaste decenniet skulle jag säga.

3. Hur skulle du beskriva din blogg?
Jag kallar väl den för lifestyle, med lite style och mycket life. Det är allt som pågår i mitt huvud och i mitt liv med ett fokus på att vara peppigt och inspirerande. Jag håller all ångest och allt det trista och deppiga utanför bloggen och försöker fokusera på vackra San Francisco-bilder (här där jag bor alltså), god mat och fina tips.

25988207971_5fb04a769f_oFOTO Vicky Inoue

4. Varför bloggar du idag?
För att skapa nånting varje dag! Jag är copywriter “by day” och skriver mycket poesi och prosa “by night” så att säga, men det är inget jag gör hela tiden, och för att hålla igång den kreativa delen av hjärnan och skrivandet betyder det mycket för mig att skriva ett blogginlägg om dagen. Inte för att mina inlägg är några litterära mästerverk, men jag älskar hela processen av att planera, skriva, fota, redigera, publicera och interagera med andra bloggare. Det gör mig verkligen till en bättre kreatör, oavsett om det kommer till att skriva reklam eller skönlitterära texter. Dessutom älskar jag alla fantastiska människor som finns i det nätverket som är “vår” del av bloggosfären!

5. Hur får du inspiration och bloggidéer?
Jag läser mycket bloggar! Jag tror verkligen att man måste konsumera de medier man själv ska skapa, precis som man helt säkert kollar mycket på film om man sysslar med filmproduktion. Jag tror jag läser ungefär 60 bloggar dagligen, men utöver det försöker jag titta med “bloggögat” i vardagen — liksom om jag hänger runt en hel dag försöker jag analysera, typ, jaha där köpte jag ett par skor jag kan blogga om, där käkade jag en god middag som jag kan tipsa om tillsammans med tre andra matställen, eller så. Eller om det är någon allmängiltig händelse, typ något säsongsbundet eller så.

26657881200_c05c6a362f_oFOTO Vicky Inoue

6. Tre lärdomar från ditt eget bloggande?

1. Fortsätt. Posta. Jag vet att detta inte är fallet för alla, men för mig funkar det bäst att bara skriva ett inlägg ändå om jag inte har 100% bloggpepp. Vissa tar hellre en paus på en vecka vilket ju är asfett om det är det som funkar bäst, men jag mår bättre av att pusha mig själv till att producera nånting varje dag.

2. Det finns saker värda att uppmärksamma överallt. Jag tycker så mycket om att bloggen gett mig förmågan att uppmärksamma fina grejer i vardagen. Vissa skulle säkert protestera och tycka att man inte lever i nuet om man bara ska hålla på och ta bilder och tänka på bloggen hela tiden, men jag minns saker, händelser, människor och sinnesintryck extra tydligt. Och till synes oviktiga detaljer blir något jag lägger märke till och uppskattar. En gång skrev jag ett inlägg om bara avtryck som folk gjort i betong som inte hade stelnat, till exempel. Nu, flera år senare, kan jag tänka tillbaka på det och uppskatta den lilla knäppa grejen.

3. Snällhet är bäst. Som jag nämnde innan så fullkomligt älskar jag detta lilla hörn av internet som är min och andras liknande bloggar. Det är en gemenskap fylld av pepp som är föga skådad någon annanstans på nätet. Jag kan gå in på min eller andras bloggar bara för att hitta energi, för det finns så många andra likasinnade, peppiga, starka, glada och inspirerande bloggare där ute. Flera av mina nära vänner har jag lärt känna genom bloggen och den positiviteten och energin hade jag inte hittat någon annanstans.

16281388538_6e90712ee7_oFOTO Vicky Inoue

7. Vilken roll önskar du att bloggen ska ha i framtiden (för dig)?
Det hade varit kul att kunna etablera det sättet jag och flera andra svenska bloggare bloggar på här i San Francisco och kunna liksom starta upp och bana väg för det. Jag har inte riktigt sett det sättet att blogga här borta, så det hade varit kul att skapa ett sånt nätverk och en sån gemenskap på denna sidan Atlanten också. Sen hade det såklart varit en fin grej att kunna ha bloggen som deltidsjobb, för just nu är det ett projekt jag lägger stora delar av min obetalda fritid på — vilket jag ju gör för att jag älskar det! Men att kunna göra det betalt hade ju varit ännu roligare.

8. Nämn tre bloggar du vill tipsa andra om och varför.
Hmmmmmm. Så svårt! Det får bli Chrissy på highfivelivet.blogspot.com för att hon är fantastisk på att fånga allt det fina och allt det tragiska samtidigt, paketerat i ett enda rosaglittrigt tumblr-paket, Annelie på liebeskoma.blogspot.se för att hon fotar så fint och för att jag vill vara hennes kompis (önskar även att hon uppdaterade oftare!) och min duktiga kompis David på kaptenboelja.blogg.se för att han är bäst på att fånga atmosfärer och fota mjukt ljus, plus att jag vill se fler snälla och duktiga killar i bloggosfären.

You can find the answers translated on Vickys blog here.


Tidigare inlägg i serien MÅNADENS BLOGGARE:

avtryck

  1. Jättefint!! Du är fantastisk med ord Vicky, och så inspirerande. Och du också wilda. Bara att du gör detta, delar med dig av månadens bloggare, är så fint. Tack för
    Superläsning <3

    • Wilda Svara

      Tack för en så fin kommentar! Är glad att du uppskattar det.

  2. så himla fin intervju! hade helt missat din sån här serie, men vad jag gillar den 🙂

  3. Alltså åhhhhh vad jag älskar detta! Vicky är så fantastisk och gör mig så glad!!! <3

Kommentera