IMG_5059

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek  av Lena Andersson

Den här boken. Jag trodde inte att jag skulle klara av att läsa ut den. Först efter tre fjärdedelar började jag tycka att den hade något intressant. Jag var omåttligt provocerad och besvärad av texten innan dess och det var först där i slutet som jag kunde förstå vad det var som fick mig att pressa mig igenom denna bok.  Som när jag stannat i sällskap där jag egentligen inte trivs och bara känner obehag, men där det ändå finns något intressant att betrakta. En fascinerande men tryckt stämning.

Så var den här boken för mig. Det är något med språket, distansen som skapas i det. Distansen till huvudpersonen Ester Nilsson. Distansen i relationen som boken handlar om och även hur författaren skapar en distans till mig som läsare.

Jag blir provocerad och känner mig utanför. Jag kan inte sympatisera med någon i boken. Jag betraktar ett skeende mellan karaktärerna och dömer dem båda lika hårt. Nu förstår jag det som att det är just vad texten vill förmedla. Bristen på insikt, distans och intellektets reflektioner i en relation som aldrig kan bli en relation.

Ur berättarsynpunkt är detta en fascinerande roman. Jag vet inte om jag någonsin kommer kunna bestämma mig för om jag gillar den eller inte.

Kommentera