Mars månad har varit ovanligt kall. Nu märks det att våren är på väg. Mitt i påskhelgen tar april över. Mars har haft ett tydligt fokus: uppsats. Ni är nog trötta på mitt tjat om PM vid det här laget och det är jag med. Ska bli skönt att få ett betyg snart. En ny kurs har börjat och jag får med vemod tacka min grupp för den här tiden. Vår gemenskap har verkligen präglat mars månad. Den har gett mig drivkraft och så mycket glädje.

Mars har gått hårt åt min kropp, som väntat. Först en stor trötthet i kylan som hann ge sig precis innan väderskiftningarna startade och det årliga skovet i mars/april startade. Med ljuset är det ändå lättare att hålla humöret uppe och så länge jag fortsätter göra det jag mår bra av så är det ingen fara. Som att ha utvecklande samtal med min bästa Daniel, träffa härliga människor och stimuleras av studier. Att kreativiteten nu vaknar till liv är en extra bonus. Mars har också innehållit okristligt många tulpaner. I alla rum. Sånt kan en få skämma bort sig med som student!


2018 är mitt ledord VÅGA. Tolv konkreta mål vägleder mig mot modet och styrkan. De handlar bland annat om lärande, träning, att tro på sig själv, rutiner, utveckling, hållbarhet, skrivande, vård och egenvård.

Fem fotoutmaningmars - reaktionista.se

I mars har jag vågat…
 • ta mig själv på allvar.
 • ge konstruktiv kritik.
 • intervjua en politiker i kommunstyrelsen.
 • lära mig ett statistikprogram och be läraren om hjälp.
 • säga nej.
 • skriva den här texten och inte redigera den innan publicering
 • skaffa Linkedin och använda självförtroendet.
 • be om hjälp.
 • retas med en person i min PM-grupp.
 • sälja in mig själv till företag och stå på mig, tro på mitt värde.
 • utmana människors förmåga att ta hand om sig.
 • erkänna när jag inte kan.
 • prata om hur umgänge bara tar energi som introvert trots att det uppfattas som ett tabuämne
 • gå med i Feministiskt initiativs socialutskott.
 • ta plats.
Fysisk hälsa

Jag har orkat bättre än förväntat i mars. Det har jag min PM-grupp att tacka för. Gemenskap och glädje är bästa hälsoboosten! Och en stöttande krets av de närmaste som förstått att tiden är knapp just nu. Jag har kunnat prestera på en hög nivå och trots smärta och djup trötthet har jag hanterat studierna. Allt annat får falla, men det är helt okej.

Nu i slutet av mars kom jag in i ett skov med ökad smärta. Det känns som att utmattningsskoven och smärtskoven går om varandra just nu. Det som hände nu var de här plötsliga väderskiftningarna som sätter min kropp ur spel fullständigt. Supertrött och som om jag hade influensavärk i hela kroppen. Det kommer ju vara så i alla fall i en månad framåt, det här aprilvädret. Jag fick ett bryt-ihop i måndags, men sen dess har jag hittat en annan acceptans. Ibland är det vad som behövs: bryta ihop och börja om. Jag vet ju att det är så här varje år, ändå blir det en chock varje gång det börjar hur ont det faktiskt gör.

Jag har tränat bättre i mars och tagit många långa promenader. En dag gick jag 14 000 steg, haha det fick jag betala i stor trötthet sen men det var så skönt i vårsolen. Promenaderna utökas lite hela tiden och jag känner mig starkare snabbt med träningen.

Secondhand mode - reaktionista.se

Själslig hälsa

Solen gör verkligen sitt för mitt humör. Jag har fått tillbaka en del av min spontana kreativitet. Något som också gjort mig på gott humör är tiden med personerna i min PM-grupp. Vi har haft så många givande samtal, utsvävningar och skratt att min prestationsångest helt flydde sin kos. Gemenskapen, samarbetet och att kunna använda hela min potential i denna grupp har stärkt mig massor. Jag känner att jag har växt både i självförtroende och kompetens. Jag har också funnit vänskap som jag vill bygga vidare på.

När jag mår bra är jag bra på att göra det enkelt för mig. Jag kan vara en bra medmänniska, en bra förälder till mig själv och jag presterar på topp utan att känna mig tyngd av det. I vissa sammanhang har jag känt mig underlägsen då jag inte har den yrkesmässiga erfarenheten andra har, men jag börjar mer och mer veta hur jag ska hantera den osäkerheten. Istället för att se mig själv som sämre, ser jag mina styrkor och tar hjälp av andras styrkor.

Relationen till Daniel har stärkts, trots att vi knappt har sett varandra i mars. Saknaden har sin funktion. Vi tvingas kommunicera än mer och det gör oss gott. Sen hoppas jag att vi inte behöver hamna i det här läget många gånger till. Det sliter att inte hinna ses mer än 10 minuter på tre veckor trots att vi går i samma klass. Snart ska ni få veta en hemlighet om vår framtid som jag verkligen ser fram emot.

Jag har trots fullt upp på studieschemat hunnit träffa några vänner och lekt med fadderbarnen. Det är otroligt viktigt för mitt välmående att jag får träffa den familjen varje månad. Tyvärr har annat fått prioriteras ned då jag också blir väldigt trött av att umgås med personer i klassen dagligen (även om det också ger mycket som jag skrev om tidigare).

Vecka tio Bullet Journal mars - reaktionista.se

Vardagsrutiner

När energin återvänder går vardagsrutinerna bättre. Trots fullt upp med PM och några dagar då jag lät mitt hem förfalla gick det snabbt att reda upp. Jag har hållit kvar i mitt dagliga vardagsskrivande och fått till träningen igen. Dagliga promenader rensar hjärnan och gör mig naturligt trött vilket är skönt. Jag får in städningen mer i varje dag nu vilket är ett bra avbrott framför datorn och böckerna. Nu har ju också odlingssäsongen börjat och det är som meditation att få pyssla med växter igen.

Jag har löst ekonomin inför sommaren med ett privat lån som jag kan betala tillbaka i höst. Det känns tryggt och fint att få ta emot den hjälpen. Jag kommer också att sälja av en del på loppisar i april och maj.

Månadens studier

I mars har jag forskat för första gången. Tillsammans med tre andra har jag gjort en enkät, lärt mig koda i ett statistikprogram, intervjuat politiker, hanterat forskningsetiska krav, läst vetenskapliga artiklar, kopplat teori till insamlad data och dragit slutsatser och gjort analyser av resultatet. Och jag känner verkligen att jag har kommit till min fulla rätt. Jag känner att jag också utvecklar min flexibilitet i och med att pedagogiken inte är så tydlig alla gånger. Jag uppskattar friheten i det och använder den. Jag känner mig kunnig och kompetent. Troligtvis får vi ett VG på uppsatsen vilket jag är mäkta stolt över. Jag ser det allra mest som ett VG på vår gruppprocess som var fantastisk.

I mars har jag också gått in i programrådet för socionomprogrammet där jag får föra fram mina klasskamraters åsikter och önskemål, och mina egna. Det är ett råd med representanter från alla årskurser tillsammans med läraren som syftar till att utveckla utbildningen. Det känns roligt och utvecklande.

Under den nya kursen “Rätt och samhälle” ska jag vara anteckningsstöd för en klasskamrat. Mot en ersättning från skolan delar jag med mig av anteckningar från föreläsningar. Det känns redan som att det hjälper mig att också bli tydligare i mina studier.

Skymning över Västmanland mars - reaktionista.se

Månadens läsning

Jag har börjat på ”Om undran inför samhället” av Johan Asplund efter tips från lärare. Annars har jag mest läst vetenskapliga artiklar om tiggeri, böcker om samhällsvetenskapliga metoder, partiprogram och bloggar.

Bloggen i mars

Jag har arbetat mycket på att sänka mina ambitioner och få in mer kreativitet i bloggen. Det ska jag jobba mer med framöver då det känns helt rätt. Jag försöker också få till några samarbeten och tränar på att sälja in reaktionista till företag. Det går bättre och bättre. Vi får se om det ger resultat. Jag har uppdaterat sidan “Samarbeten” och framöver ska jag lägga in statistik där också.

Min bloggkollega Elin Häggberg gjorde en hjältinneinsats här igår förresten! Hon hjälpte mig att koda om så att ni lättare ska komma åt kommentarerna under inläggen, fixade så att alla inlägg kommer i sin helhet på startsidan och fixade ett plugin som gjorde att jag kunde översätta all text i mitt tema till svenska. Finns knappt ord för hennes bjussighet! Så otroligt fin och hjälpsam människa!

De populäraste inläggen i mars:

Blad i herbarium - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

Återigen måste jag välja två ögonblick eftersom de säger så mycket om den här månaden.

 • Att komma till skolan en söndagsmorgon och hitta Sophie ligga under sin jacka på en soffa. <3
 • En heldag med Daniel i Västerås; loppis, ispromenad och vegobuffé + trevlig middag. Och att jag hittade ett himla herbarium! Men mest att vi fick den dagen innan vi knappt sågs på flera veckor.
Mål för april
 • Möblera rummet som min inneboende har haft som nu blir tomt.
 • Försöka hitta en vila i studierna under den nya kursen. Ge mig andrum.
 • Fortsätta göra styrkeövningarna/sjukgymnastiken varje dag.
 • Skriva kortare vardagsnära inlägg, släppa perfektionskraven.
 • Vara gästpostare på SHEDO:s instagram under en vecka.
 • Göra ett besök i Stockholm och träffa minst en saknad vän.

Hur har din månad varit?

SparaSpara

2 kommentarer

Kommentera