Mars 2019 var segrarnas månad. De frön jag har planterat under den mörka vintern har grott och är redo att slå i blom. Jag startade mars i förtvivlan över utbildningsväsendets systemkrockar. Jag slutar månaden med hållbara lösningar, en anställning, många perspektiv rikare, vårljus i blick, en plan för en serie om självhjälp (tyck gärna till) och ett färdigt bokmanus.


2019 är mitt ledord “hämta hem din själ”. Åtta konkreta mål vägleder mig vidare i självmedkänsla, hälsa, sinnesro och personlig utveckling med självkännedom.

I dimmans land - reaktionista.se

Så har jag “hämtat hem min själ i mars

 • Lagt tillbaka ansvaret där det hör hemma (dvs när det inte är mitt).
 • Sökt hjälp när jag kände mig maktlös.
 • Varit arg tills det har gått över.
 • Trott på mig själv.
 • Fått flera saker gjorda som jag har skjutit upp länge pga brist på självtilltro och motivation.
 • Köpt en ny telefon. Det var på tiden. Nu står jag inte ut med alla begränsningar i den gamla längre.
 • Skrivit och redigerat klart boken.
 • Rensat bort saker så att jag känner mig friare.
 • Målat.
 • Ta min magkänsla på allvar.
 • Virat in mig i en filt som om det vore en kokong när precis allt gjorde ont.
Wilda - reaktionista.se

Fysisk hälsa | järn och energi

Jag var väldigt trött i början av månaden, mycket på grund av allt strul inför höstens praktik. Sen kom de väntade väder- och temperaturskiftningarna och värken stegrade. Jag gav blod för första gången och fick antagligen järnbrist efter det. Jag hade en av mina hittills värst upplevda värkdagar någon dag efter. Sedan jag började med järntabletter och har vilat mer så har det blivit bättre.

De senaste veckorna har jag fått ny energi. Jag minns att jag väntade på det hela förra våren utan att det hände, men i år händer det. Jag känner mig piggare och mer alert, vilket ger synergieffekt. Då orkar jag ta längre promenader. Jag behöver öka på promenadtempot under april, och även cykla mer för att få upp konditionen. Styrketräningen ger resultat och för att höja den utmaningen skulle jag behöva få in mer yoga i dagarna. Nu när mitt sömnbehov minskar i och med ljuset så kommer det nog bli lättare att få till på morgnarna.

Ett foto i timmen mars 2019 - reaktionista.se

Själslig hälsa | beslutsamhet och tilltro

Trots den svåra starten på månaden har jag hela tiden känt mig stark i grunden. Orubblig. Beslutsam. Jag har använt min ilska konstruktivt, sökt hjälp och satt gränser. Men. Det tär också att bli runtskickad mellan personer som säger helt olika saker. Svårast var att veta att det är upp till mig att förstå rätt, för ingen annan kunde se helheten. När det väl hade blivit tydligt för mig var jag helt slut.

Efter denna pärs behöll jag beslutsamheten. Projektarbetet vi har gjort i studierna har utvecklat mig enormt. Människors livsberättelser är den bästa källan till kunskap. Att parallellt med detta delta i gruppintervju och senare få en anställning har stärkt min tilltro till mig själv som yrkesperson. Nu förstår jag hur jag kan ta med mig mitt jag och mina erfarenheter in i yrket. Det synkroniseras nu.

Både projektarbetet, min utveckling, att jag har fått så mycket gjort, har gett mig en god självkänsla. När jag visar mig vem jag kan vara när jag tror på mig själv, så börjar jag tro på mig själv ännu mer. Jag blir så mycket mer jag när sjukdomen inte kidnappar mig som den har gjort så länge nu. Nu strålar jag istället. Jag känner mig fri och stark. Beslutsam.

Frukostbröd - reaktionista.se

Relationer| val och gemenskap

Jag känner en stabilitet och trygghet i mig själv som smittar av sig i mina relationer. Det finns utrymme för att skydda mig från besvikelser, välja rätt människor att dela rätt sak med. Jag ser vilka reaktioner som handlar om andra och kan ta det bästa av det jag behöver som jag inte kan ge mig själv.

Mysiga stunder i soffan, pusselmaraton, nattjäst bröd till frukost, loppisrundor och vardagens vackra vanlighet kan sammanfatta samlivet fint i mars. Tänk så mycket trygghet det kan finnas i att komma hem till någon som ser på en med kärlek. Jag tar det aldrig för givet och det håller mig varm.

Projektgruppen har gett mig en stor dos självförtroende under perioden och jag har kunnat läka en hel del av de sår som rivits upp i tidigare grupper. En annan grupp som ger mig stark gemenskap är gruppen “att växa ur trauma” (som har stopp för nya just nu). Det blir en förstående atmosfär där som känns läkande och hur klyschigt det än kan låta: “en miljö att växa i”. Nätrelationerna betyder mycket för mig. Det talade ordet räcker inte alltid.

Ett foto i timmen mars 2019 - reaktionista.se

Studier och vardagen|projekt och styrelseuppdrag

Under mars har jag med min projektgrupp genomfört ett projektarbete ihop med Stadsmissionen om bostadslösas situation, baserat på gruppens egna erfarenheter. Det är nog det moment hittills i studierna som har lärt mig mest. Otroligt meningsfullt att få ta del av. Jag har växt mycket genom de erfarenheterna och den roll jag har fått spela i projektgruppen.

Den 17 mars valdes jag in i styrelsen för Fi Sörmland efter några års uppehåll. Jag avgick då för att jag gjorde det mer för andras skull än min egen. Det är annorlunda nu. Det känns viktigt och meningsfullt. Jag är bra på att vara spindeln i nätet, och övriga är bra på att få saker gjort rent praktiskt. Skönt att känna att det finns ett driv av sig självt.

Vardagen i övrigt flyter på bra, men som alltid finns det saker jag önskar att jag skulle orka mer av eller ha mer tid till. Som att läsa skönlitteratur och yoga. Jag har ändå läst några skönlitterära sidor i mars. Alltid något.

Akvarellmålning - reaktionista.se

Kreativitet | akvarell och boken

Kreativiteten har vaknat till liv igen. Kanske är det röjandet med KonMari-metoden som inspirerar eller så är det vårljuset som får igång mig. I vardagen följer jag med spänning de frön jag har sått och målar små akvareller när andan faller på. Jag slöjdar på en blomhylla på mina privata slöjdlektioner och har fått nytt självförtroende sen jag fick köra bandsågen, haha. :p Jag har en lång väg kvar till att uppnå betygskriterierna men jag är på väg. 😉

Det största är att jag kunde avsätta två dagar för att få ihop bokmanuset i slutredigeringen. Jag blev så överväldigad att jag nog inte helt har förstått vad som har hänt än. Hur som helst ska jag nu formulera ett följebrev och låta det få vingar.

Brainstorm - reaktionista.se

Bloggen i mars | vi växer tillsammans

Jag växer med den här platsen just nu. Det är nästan otäckt hur snabbt besökarantalet har stigit de senaste månaderna och tydligast i mars. Jag blir yr av att tänka på det och kan nog inte helt ta in det. Men viktigast av allt är att jag känner mig mer i fas med bloggens innehåll just nu, som att det synkar. Jag vågar dela med mig mer spontant, ta med er i svängarna innan de är uppklarade. Och då får jag också känna av hur varmt ert engagemang är, på nya nivåer än jag har upplevt det tidigare.

Under mars har jag blivit mer trygg i att jag kan det jag skriver om. Ibland kan självtvivlet hindra mig att göra vad jag vill. Att skriva PTSD-inlägget har tagit tid just för att Jante viskat oro ner till magen. Nu kastade jag ut Jante och då gick det bättre. Jag litar på att mitt sätt att göra det fungerar. Det gjorde det möjligt att forma en plan för en självhjälpsserie. Mitt första steg är att bygga grundstensinnehåll för den, dvs inlägg som förklarar grundläggande saker som jag sen förhåller mig till i serien och som också indikerar för sökmotorer vad min blogg handlar om. Med det nya självförtroendet och attityden “äh, jag testar” fick jag iväg mina allra första säljmail som resulterade i ett genuint och värdefullt samarbete inför min och Lindas Norgeresa i påsk.

De populäraste inläggen från mars

Vårens förväntan och tomater - reaktionista.se

Månadens stjärnögonblick

När en lärare såg min förtvivlan och tog sig tid för mig mitt i sin dag, och själv blev tårögd över min situation. Medkänsla och närvaro är ibland allt som behövs för att det ska kännas lite mindre ensamt i smärtan.

Mål och planer för april

 • Åka tåg till och i Norge med Linda över påsken. Can’t wait!
 • Börja den nya kursen “Professionell ärendehandläggning och utredningsmetodik”.
 • Besöka “SKAPA”-kväll i Flemingsbergs kyrka (en verksamhet jag gick på under många år i Eskilstuna).
 • Delta i klädbytardag på ReTuna 6 april.
 • Se och höra min närmsta vän sjunga med sin showkör.
 • Komma igång med konditionsträning ordentligt.
 • Bygga klart min blomhylla.

Hur var ditt mars? Vad ser du fram emot?

Kommentera