Meditation kan låta både komplicerat och skrämmande. Det trodde jag också innan jag insåg att mycket av det jag redan gjorde hade lite av meditation i sig. Jag har praktiserat meditation på olika sätt genom åren. Jag har testat mig fram, provat olika sätt. Motivet har alltid varit att försöka tömma hjärnan, stressa ned och försöka hitta mitt trygghetssystem inuti. Och framför allt på senare år: att komma närmare mig själv. Som högkänslig och introvert är det ibland svårt att leva i det ständiga bruset i vardagen och sortera bland intrycken. Meditationen är det enda som har varit tillfredsställande nog för att kunna hantera livet med den känslighet jag har.

Meditation - kom närmare dig själv - reaktionista.se

Jag har länge varit en tänkare. Förr tänkte jag mer än jag kände. Meditationen har varit min väg till att lyssna in kroppen, landa i känslorna, reda i tankarna – och ta kontroll över dem. I affirmationer och övningar har jag släppt taget om det jag inte vill ha i huvudet och utvecklat tekniker för att kunna välja mina egna tankar i större utsträckning.

Jag minns hur skeptisk jag var i början. Idag vet jag att det handlade om min rädsla för att komma åt det som gjorde ont i mig. Jag levde i en ständig flykt undan mina känslor. Att stanna upp var för mig samma sak som att överlämna mig som ett byte till ett hungrigt djur. Det gick inte att slappna av, för då blev jag ännu mer rädd. Jag behövde närma mig den rädslan i små portioner.

Med detta vill jag säga: hitta ditt sätt. Gör det du klarar av, gör det som du mår bra av. Allt är okej. För mig finns det inget rätt sätt att meditera. Det finns mitt sätt. Lite som jag brukar prata om när det gäller kreativitet: ditt uttryck är ditt och därför blir det alltid rätt. Ingen annan kan veta hur det känns i din kropp, vad du mår bra av, hur just du slappnar av.

Vitsippa i dova toner - reaktionista.se

Hur började jag meditera?

Jag har alltid skrivit. Så jag började flödesskriva. Tömma hjärnan på allt som fanns däri. Jag släppte inte pennan förrän tankarna hade stannat. För mig var det ett sätt att meditera. När jag fick ut allt utanför min kropp kunde jag hantera det bättre, se det för vad det var.

Jag tog promenader. Jag lät tankarna vandra runt som de ville och satte min vänstra fot framför min högra. Med tiden började jag gå i takt med mina andetag. Jag la märke till min omgivning, till naturens detaljer, lät ögonen stanna upp vid mönster och färgnyanser. Det ligger kanske närmare mindfulness-metoden än meditation men för mig var det en god ingång när mitt huvud ständigt var upptaget med tankar.

Meditation genom yoga och basal kroppskännedom

Ungefär samtidigt började jag med yoga, och även basal kroppskännedom. Jag började lyssna in vad min kropp berättade för mig. Jag låg ner på golvet, på min yogamatta eller i sängen och skannade av kroppen. När jag vandrade från tårna upp till huvudet kände jag efter vart det gjorde ont, vart det fanns en spänning. Jag tog långa djupa andetag och föreställde mig att jag släppte på spänning efter spänning.

Det började hända saker. Jag kunde slappna av mer och mer. I början grät jag mest hela tiden för att det gjorde så ont. Jag försökte att inte värdera det på något sätt, bara låta det vara vad det var. Notera att det gjorde ont, utan att fundera på varför eller hur jag skulle få bort det. Jag lät det vara.

På det sättet, med mjuka snälla yogarörelser och djupa andetag, kunde jag hitta mitt trygghetssystem. Jag aktiverade det parasympatiska nervsystemet när jag andetag efter andetag tillät mig att slappna av, släppa värderingar och bara låta kroppen känna det som var. Det tog tid och mycket träning, men sakta började jag återerövra kontakten med min kropp. Jag började lyssna.

Porträtt i det högkänsliga - reaktionista.se

Meditation handlar om att lyssna inåt

För mig handlar meditation om att lyssna inåt. Att känna. Att vara. Inte värdera, tänka, analysera. Bara vara. Det var så jag hittade en väg in till mig och det som jag var rädd för. Jag lät allt få vara vad det var, så länge jag orkade. Jag avbröt när jag behövde en paus och försökte att inte värdera det. Meditation är motsatsen till prestation, och det är inget en kan vara bra på. Det är något som är unikt för var och en. Hur du väljer att närma dig det är upp till dig.

Att hitta medkänsla och förståelse för sig själv

I detta hittade jag ett mellanläge där jag inte behövde slå på mig själv, pressa mig själv och prestera. Jag räckte till, precis som jag var i den stunden. Just då var allt som det skulle. När jag stannade upp kunde jag få en större förståelse för mig själv och mina svårigheter, och grunda mig i att alla känslor och upplevelser var okej. De är bara vad de är. Varken mer eller mindre. Där fann jag medkänsla med mig själv.

Idag när jag mediterar låter jag tankarna få lägga sig till ro medan jag andas djupt och följer mina egna andetag. Jag försöker släppa iväg alla tankar som dyker upp en efter en och långsamt blir kroppen avslappnad och hjärnan stillar sig. I det läget mår jag som allra bäst. När jag släpper taget om dåtid, framtid och mig själv. Jag bara är här och nu. Då är det lätt att vara jag.

Waterfall in Australia - reaktionista.se

Meditation hjälper mig att:

◊ varva ned inför läggdags eller inför stora uppgifter/ansträngningar
◊ släppa oro
◊ lugna en stressad kropp
◊ hämta ny kraft
◊ bli klarare i tankarna
◊ få nya perspektiv
◊ kunna prioritera vad som är viktigt
◊ hämta hem mig själv
◊ komma i kontakt med mina innersta känslor
◊ släppa taget om sådant som gör ont eller är svårt
◊ rota mig i trygghetssystemet
◊ släppa smärta och trötthet
◊ tycka om mig själv
◊ släppa värderingar
◊ vara närvarande
◊ få kontakt med och förståelse för min kropp

I nästa inlägg om meditation ska jag dela med mig av några konkreta övningar som jag använder i min vardag när jag mediterar.

Berätta gärna om dina tankar om meditation; om du praktiserar det, hur det hjälper dig och vad du tycker är svårt. Det är så intressant att prata med er, få fler perspektiv och kanske har just du en ingång som kan hjälpa mig vidare i min utveckling? Fick du några nya tankar av mina?

 

 

15 kommentarer

 1. ser fram emot nästa del med konkreta tips för hur en gör! jag tycker det här med meditation är så knepigt. jag vet att jag behöver och gissningsvis skulle må så himla bra av det, men jag har liksom inte ron att idag göra det. känner mig alldeles för stressad och uppe i varv för att ta det lugnt (hur sjukt är inte det, egentligen?). så himla fint att du lyfter det här <3 tror det kan hjälpa många!

  • Wilda Svara

   Hej Ellen! Känner så mycket igen det där med att vara för uppe i varv från när jag började med meditationen. Det finns väl inga genvägar egentligen – enda sättet att varva ned och komma till ro är ju att faktiskt göra det. Sätta sig ner, avsätta tid, ha tålamod i det, lyssna till sina andetag, grunda sig i dem. Men ja, några små knep har jag som gör det lite lättare så jag hoppas att det kan vara till hjälp.

 2. Vilket bra inlägg! Jag har jättesvårt för detta och framför allt andning. Blir stressad och känns som att jag inte kan andas ordentligt. Min ångest har alltid påverkat min andning. Tog många år innan jag fattade att det var det som hände. De senaste dagarna har jag gjort lite yoga med Youtube. Hoppas kunna göra det ett par gånger i veckan iaf. Det är svårt att få till något regelbundet sen jag blev mamma…

  Ska bli kul att läsa nästa inlägg! Tycker du skriver så bra och klokt. Kram!

  • Wilda Svara

   Tack! Ja, jag känner igen det du skriver om. Ångesten sitter ju så mycket i andningen. Jag höll andan så mycket förr, för att slippa känna, och så var ångesten där jämt. För mig har meditation och yoga varit en väg in i att kunna vara med mina känslor och mig själv, och ta mig igenom ångesten. Vad fint att du har kommit igång ändå med yoga och så! Det viktiga är ju att en gör det som funkar för en själv och i den skala det är möjligt, tänker jag. Sen är det kanske ännu viktigare att ta sig tid för det som förälder, för att kunna ge en starkare närvaro till sina barn – men jag förstår dilemmat. Det hänger ju på att det finns en annan förälder som kan möjliggöra den tiden eller att en ber om hjälp utifrån på något vis. Jag hoppas att du får till den tid du känner att du behöver och får uppleva att ångesten stegvis släpper taget. Jag blir så glad av dina ord. Kram!

 3. Vilket fint inlägg. Och så bra du beskriver det. Det är också fint att läsa hur det hjälpt dig på din resa. <3
  Jag har försökt att meditera, men klarar inte långa stunder. Min största fiende i det är min rastlöshet/nyfikenhet som hela tiden pockar på. Men jag tänker att det kanske är sådan jag är, jag hittar mitt sätta att göra det på. De små stunderna av meditation gör också nytta.
  Kram Sofia

  • Wilda Svara

   Vad glad jag blir att du gillar det, Sofia. Haha blev lite förvånad först av ditt svar för jag tänker ju dig som en så meditativ person liksom 😉 Men ja fördomar kan ju vilseleda. Vi är ju inte mer än människor. Jag tänker att din livsfilosofi ju är så medveten och bär meditation i sig, i dina medvetna minimalistiska val. Om du vill utöka tiden kanske du kan vända nyfikenheten inåt, använda visualisering och mantran för att distrahera nyfikenheten? Jag ska skriva om det lite mer i nästa inlägg. Kram!

 4. Så bra inlägg. Verkligen så skönt att läsa att det är vad jag gör det till och det finns inget rätt och fel. Jag har glömt bort att meditera så länge ändå vet jag hur bra det är för mig. Ikväll. Då banne mig.

  Tack för idag fina du.

  • Wilda Svara

   Tack Linda! Det känns så fint att läsa dina ord, för det är verkligen det där jag vill förmedla. Att det blir vad en gör det till och att det bara finns sitt eget sätt. Meditation funkar så dåligt när en försöker göra det bra, haha. Hoppas att du fick till en stund för det eller får det i veckan. Kram!

 5. Vad fint att få ta del av dina erfarenheter kring detta. Jag hittade själv till meditationen för några år sedan. Jag bestämde mig direkt för att bara göra det på mitt sätt och jag tror att det hjälpte mycket att se det så. Jag blev riktigt hooked en period och satt länge varje dag. Nu är det mer sällan, och jag märker hur skönt det är varje gång jag gör det! Så fint att läsa alla sätt som det har hjälpt dig på med meditationen!

  • Wilda Svara

   Tack för att du delar med dig! Jättefint att höra att du hittade den ingången så snabbt. Jag känner mig också så tacksam för det. Det blir så genuint från början då. <3

 6. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #23 | hundvänligt kafé, rutiner och liljor. | REAKTIONISTA

 7. Fy vad jag tycker meditation är svårt alltså! Men vad skönt det känns att läsa att du började med att bara skriva och promenera, och att det också kan räknas som meditation. När jag behöver processa något så är det alltid promenader jag spontant dras till. Det är min mest naturliga process att låta tankarna “löpa ut”. Men att sitta med mig själv och bara andas – det är läskigt. Då snurrar allt så snabbt och jag känner och tänker så mycket. Det finns ingenting som distraherar. Jag försöker ta mig igenom det ändå. Även om jag ibland nästan somnar och börjar drömma konstigt, och ibland kommer på mig själv att jag istället för att fokusera på andningen har planerat ut hela min dag under de 10 minuterna jag suttit still… Jag tror att rutiner och regelbundenhet är vad som kommer göra det lättare för mig att ta mig an övningarna just nu. Om jag gör dem till en vana så behöver jag inte varje gång ta beslutet om jag ska sätta mig ner och meditera en stund eller inte.
  Fint att du äntligen fick ut detta inlägg! Tyckte massor om jag läsa det. Kändes så personligt och lätt på något sätt. Som att orden flöt på bra och som att dina tankar kring meditation är klara och tydliga. Det märks att du lagt ner mycket tankearbete och kraft både på att få in meditation som en regelbunden praktik, men också på att fundera ut och skriva detta inlägg <3

  • Wilda Svara

   Det är verkligen inte lätt alla gånger. Speciellt inte i en så busig prestationsinriktad tid som vi lever i. Promenader fungerar ju ungefär som REM-sömn. När du går höger-vänster på det sättet stimuleras bearbetningen i hjärnan så det är definitivt ett sätt att slappna av och även om jag bara är en person sm lärt mig meditera på egen hand så räknar iaf jag in det som meditation. Gör vad som funkar tänker jag! Det är ju det viktiga. Tänker att hela grejen med meditation ju faller om det ska handla om prestation och att göra “rätt”. Ibland kan meditation, och att bara sätta mig ner och sitta still, hjälpa mig att få perspektiv på livet och vardagen. Ibland är det precis det jag behöver. Jag tänker att meditation kan ha så olika syften olika dagar. Ibland handlar det om att prioritera, sätta sig ner och bara få syn på saker, ibland kanske det är insikten om att en måste prioritera bort som når en. Ibland kanske det är den där pausen mitt i all stress för att orka lite mer.
   Jag är otroligt glad för din respons. Den betyder så mycket. Att du ser. För det har varit svårt att börja någonstans. Jag är ju ingen expert liksom, men jag har lärt mig en del genom åren då jag mediterat och yogat. Jag har blivit lugnare, mer sansad, och jag kan lättare slappna av och hitta lugnet. Men jag får fortfarande kämpa med att få till det, och att fortsätta använda verktyget dagligen. <3

 8. Pingback: MEDITATION | övningar för dig som vill hitta fokus | REAKTIONISTA

 9. Pingback: BOK | Lev livet fullt ut av Eckhart Tolle | REAKTIONISTA

Kommentera