Låt mellandagsveckan börja! Idag ska ni få mina bästa tips för att formulera mätbara och realistiska mål. Jag sitter med min Bullet Journal, en stor kopp kaffe och ett exalterat hjärta. Jag ler när jag skriver detta inlägg, för jag lär mig ju minst lika mycket själv. Jag ser fram emot att fortsätta utvärdera året som har gått och ta sikte på 2017 års utveckling och möjligheter. Häng med!

Formulera mätbara mänskliga mål - reaktionista.se

Kanske har du nu en riktning, du vet vart du vill och vad du önskar. Men hur ska det gå till och hur ska du veta att du lyckats nå dit? Hur ska du göra för att göra verklighet av dem, behålla motivationen och hur vet du att du har lyckats? Kom ihåg:

Mål är en riktning och en strävan, inte en prognos eller en att-göra-lista. 

Den mest kända metoden för att skapa mätbara mål, som jag till stor del utgår ifrån, är SMART-metoden. SMART står för Specifikt Mätbart Accepterat Realistiskt och Tidsbundet. Den är utformad för företag och organisationer och jag gör en liten annan approach på dem.

Formulera mätbara mänskliga mål - reaktionista.se - reaktionista.se

Hur vet du att du har lyckats?
 • Du behöver förstå exakt vad du ska göra för uppnå dina mål. Var tydlig, specifik och konkret. Exempel: “Springa X km på X min” är bättre än “få bättre kondition”.
 • Tänk dig att du har uppnått dina mål, eller lever i dem. Hur ser det ut? Hur känner du dig?
 • Om målet är ett prestationsmål, t ex att läsa fler böcker, så är det lätt om du bara sätter ett högre antal än i år. Om målet ligger närmare värden än prestation kan det vara en hjälp att fråga dig på vilket sätt du skulle fungera eller känna annorlunda om du uppnådde det och vilket problem ditt mål löser.
 • Exempel: Ett mål jag hade i år var att jag skulle “välja glädje och se möjligheter”. Det ligger nära ett värde, och är mer en känsla. När jag skrev målet tänkte jag på hur lätt jag har för att se problemen innan jag ser möjligheterna och ville växla perspektivet. Då får jag tänka: ser jag fler möjligheter idag? Kan jag välja bort oro och göra något jag mår bra av istället?
Formulera vad du VILL, inte vad du inte vill. 

Ofta har våra mål ursprung i ett problem vi har sett och vill förändra, och det är en stor del av motivationen. Däremot så fungerar vår hjärna så att den blir mer alert av att lösa saker och blir trött av negationer. Det är svårt att sträva efter att inte göra något – det blir mest ett undvikande. Formulera vad du VILL. Exempel: “Jag vill ta promenader flera dagar i veckan” istället för “Jag vill minska min tid inne vid datorn”.

Formulera mätbara mänskliga mål - reaktionista.se - reaktionista.se

Hur kan du kontrollera och mäta hur du ligger till?
 • Siffror och tid är ett bra redskap för att mäta mål. Knepet här är att sätta siffror som är lagom utmanande.
 • Hur har det fungerat det senaste året med det målet? Höj det ett snäpp men gör det inte onåbart. Tro på dig själv, men kväv dig inte.
 • Skapa delmål av dina mål. Vilka steg finns det till målet? Hur kan du dela upp det? Se till att dina mål går att dela, gärna med 12. Då kan du avgöra vad som är rimligt att mäkta med på en månad. Det ligger ofta närmare till hands.
Bjud in din mänsklighet
 • Visst vore det fantastiskt om vi kunde sätta ett mål om att t ex träna varje dag och sen göra det hela året? Ibland tror vi att det funkar så. Glöm det. Du är människa.
 • Du behöver vara mänsklig mot dig själv redan när du sätter mål. Om du t ex vill läsa mer och bestämmer dig för att en bok i månaden är rimligt att få till, så kan du antingen skriva “läsa en bok i månaden” eller “läsa 12 böcker” – som ger mer utrymme för att ta ikapp. Det vore ju dumt om du misslyckades med målet redan i januari på grund av en formulering?
 • Välj mål som engagerar dig, som du tror på, som ger dig lust att hoppa ur startgroparna på en gång.

Formulera mätbara mänskliga mål - reaktionista.se

Aktiviteter vs mål

I skapandet av mätbara mål är det lätt att fastna i aktivitetstänk som att “åka till Paris i maj” eller “springa Vårruset”. Det här är exempel på mål som kan vara FÖR specifika. Vad händer om du inte får ihop budgeten för Paris eller blir sjuk mycket årets fyra första månader? Du kanske får drömjobbet till våren och behöver jobba i maj? Målen behöver vara öppna för tolkningar, eftersom livet händer.

Aktiviteter saknar strävan, och alltså inte ett mål. Vad är viktigt med målet? Vad är det du vill uppnå med att åka till Paris? Ledighet? Äventyr? Se något nytt? Uppleva något ihop med en viktig person? Kanske finns svaret på hur du kan öppna formuleringen där.

Har du valt målet själv?
 • Det kanske låter som en märklig fråga, och förhoppningsvis har vi sållat bort omgivningens förväntningar i de tidigare övningarna, men ställ dig ändå frågan. Är det här något du gör för din egen skull eller för någon annan? Det kommer att ha en avgörande betydelse för din motivation.
 • Känns det som något du vill ägna din tid åt eller finns det “samhällsnormer” eller önskemål utifrån som påverkar? Exempel: Om du har som mål att “bli rökfri” eller “gå ner X kg i vikt” – är det dina mål? Gör du det från egen motivation?
Översikt

Glöm inte att se på alla dina mål sammantaget. Hur harmoniserar de med varandra? Är de realistiska att genomföra tillsammans? Är de lagom många och lagom svåra tillsammans? Utmanar de dig tillräckligt?

Lycka till med att formulera dina mål inför 2017!


Alla delar i serien “Meningsfulla mål”

1 | Vad är viktigt i ditt liv?

2 | Vem vill du vara?

3 | Varför är det viktigt?

4 | Vad är viktigt i ditt liv nu?

5 | Formulera mätbara mänskliga mål

6 | Uppnå dina mål – med Bullet Journal

5 kommentarer

 1. Så himla nyttigt! Jag brukar aldrig ha nyårslöften eller liknande, men i år tänker jag mig att jag sätter upp lite önskningar och saker som gärna får hända. Inga krav eller så, utan bara sådant som vore nice to om det hände!

  • Wilda Svara

   Tycker jättemycket om den intentionen. Lite så är det för mig med i år. Det händer så mycket av sig självt så mina mål behöver handla om att göra resten hållbart – se till att jag mår bra. Ser fram emot att fortsätta påminnas om det som är viktigt och din blogg är en sån påminnelse.

 2. så bra läsning! Får lite ångest över att sätta mål vilket gör att jag drar mig från att sätta mig och skriva ner. Fast jag vill och behöver. Men en behöver ju inte vara så hård mot sig själv i sina mål. lätt att glömma bort, och tack för påminnelsen! 🙂

  • Wilda Svara

   Jättefint att läsa dina ord. Jag har kämpat så mycket med prestationsångest och blivit junkie på utmaningar, men den stora utmaningen är ju faktiskt att njuta av nuet och göra det allra bästa av det för sin egen skull – må bra helt enkelt. Livet innehåller redan så mycket aktivitet och prövningar. Hoppas att du hittar mål som ger dig rätt känsla i magen.

 3. Pingback: UPPNÅ DINA MÅL - med Bullet Journal | REAKTIONISTA

Kommentera