De senaste sju åren har jag skrivit årsmål som ett sätt att fokusera och utmana mig i det som är viktigt för mig. I grunden är de meningsfulla livsmål. I år tänkte jag dela med mig om hur jag skapar mina mål, och min strategi för att ge dem mening och relevans. Du får gärna haka på övningarna och se vad du hittar längs vägen. 

Meningsfulla mål - reaktionista.se

Nu har vi gått igenom sex övningar som på olika sätt leder till svaret på en och samma fråga:

Vad vill du göra med ditt liv och varför är det viktigt?

Tidigare delar finns här:
Vad är viktigt i ditt liv?
Vem vill du vara?
Varför är det viktigt?

Men hur prioriterar du vad som är viktigt just nu? Vad är viktigt för 2017?
Det ska jag försöka ge mina bästa tips på idag.

The Pacific Ocean - reaktionista.se

Dela upp en dröm/ett livsmål i steg

Om du har en dröm eller ett mål, försök bryta ned det i så små delmål som möjligt. Om du t ex vill ha fler vänner, hur tar du dig dit? Du kanske bestämmer dig för att ta kontakt med någon som du tänkt på, men om det känns som ett stort steg – boka in i kalendern en tid då du ska höra av dig. Jag vill t ex kunna springa ett lopp. För att göra det måste jag börja ta promenader, kanske googla fram lite tips, boka in träning i kalendern, börja småjogga när promenaderna känns bra…

Dela upp dina mål i så många steg som möjligt. Rangordna sen de olika stegen. Vad känns svårast? Vad behöver du göra först? Sen kanske du kan göra fler steg under året, men det är viktigt att se alla delar i det du gör för att också själv förstå var just din motivation och ork ligger.

Utvärdera året som har gått

Vad har du saknat i år? Vad längtar du efter just nu? Vilka rutiner vill du förbättra? Vad ska du behålla? Vad skulle göra livet lättare? Det är frågor som nuförtiden dyker upp i mitt huvud  automatiskt i slutet av ett år, och som alltid hjälper mig att hitta nytt fokus och skapa målbilder framåt.

Vad händer nästa år? 

Gör en årsöversikt. Vad finns redan i din plan för 2017? Jobb, studier, flytt, en stor händelse? Vilka utmaningar möter du? Vad behöver du för att hantera det? Vad är rimligt att mäkta med under ett år? Vilket tempo och vilken nivå av aktivitet mådde du bra av det senaste året?

Väg upp svåra prestationsmål med lätta och belönande “bara vara”-mål

Se till att du blandar upp mål som är krävande och prestationsinriktade med mål som belönar dig och som handlar om att bara vara du. Jag hade t ex som mål att vara mer ute i naturen det här året och det målet gjorde ju mig otroligt gott på ett “bara vara”-sätt. Det gjorde det lättare att gå in i de andra målen som var mer prestationsbaserade, som att skriva bok.

Lita på din magkänsla och intuition

Sist men inte minst. Gå på känsla. Det är nog det allra viktigaste för mig som ofta är uppe i huvudet och beräknar och analyserar. Det är trots allt känslorna som styr mycket av vår motivation och lust, så vill du lyckas med dina mål ska du lyssna på magen. Rädsla är något annat, den övervinner vi istället.

Och precis det – rädslan och hur du når dina mål – det ska vi prata mer om senare. Jag återkommer också i mellandagarna med lite tips kring hur du formulerar mål som går att mäta och som blir verklighet.


Alla delar i serien “Meningsfulla mål”

1 | Vad är viktigt i ditt liv?

2 | Vem vill du vara?

3 | Varför är det viktigt?

4 | Vad är viktigt i ditt liv nu?

5 | Formulera mätbara mänskliga mål

6 | Uppnå dina mål – med Bullet Journal

SparaSparaSparaSpara

8 kommentarer

 1. Åh jag har verkligen tänkt massor på hur jag ska sätta upp mina mål för 2017. Den här listan kom verkligen lägligt.

  • Wilda Svara

   Så underbart att det passade dig direkt sådär. I veckan dyker det upp tips för att skapa mätbara och realistiska mål också. 🙂

  • Wilda Svara

   Tack, Annie! Vad fint att du känner så, för det var min mening. <3 Kram på dig!

 2. Heja de här inläggen! Ser fram emot det med mätbara mål, för det har jag kommit underfund med att jag nog behöver mer av. Det blir lätt så diffust annars och så vet man inte om man nått det eller inte, det blir lite godtyckligt liksom.

  • Wilda Svara

   Vad fint med dina hejarop! Det sporrade mig lite extra kring inlägget om mätbara mål. Känns som att det kan bli riktigt bra. Hoppas att det ska hjälpa dig. Jag har några knep att dela med mig av. Går att ha luddiga mål, men målbilden behöver vara tydlig 😉 Jag har lärt mig av många misstag.

 3. Pingback: En vecka i sann jullovsanda - Veckosvepet v. 51, 2016 - Rowan Tree

 4. Pingback: UPPNÅ DINA MÅL - med Bullet Journal | REAKTIONISTA

Kommentera