De senaste sju åren har jag skrivit årsmål som ett sätt att fokusera och utmana mig i det som är viktigt för mig. I grunden är de meningsfulla livsmål. I år tänkte jag dela med mig om hur jag skapar mina mål, och min strategi för att ge dem mening och relevans. Du får gärna haka på övningarna och se vad du hittar längs vägen. 

Meningsfulla mål - reaktionista.se

Livsvärden – meningen bakom det du gör

Under min första behandling i Acceptance Commitment Therapy (ACT) stötte jag på begreppet livsvärden och mina mål fick en djupare grund. Ett livsvärde är värdet/meningen bakom det du gör eller vill åstadkomma. Genom att se till att mina mål är grundade i mina livsvärden kan jag skapa det liv jag önskar mig direkt i nuet samtidigt som jag tar steg mot en meningsfull framtid.

Övning 1: Vilka ögonblick har gett dig en känsla av mening?

Vilka viktiga ögonblick i ditt liv har gett dig en känsla av mening? Vad gör du när du känner dig tillfreds med livet och dig själv? I vardagen eller i speciella händelser. Om du har svårt att hitta den känslan: Vad minns du att du har känt mening i tidigare eller vad skulle du vilja trivas med att göra? Vad gör de personer du ser upp till?

För mig kan det vara att njuta av en kopp te på kvällen i lugn och ro, när jag kommer på en lösning på ett problem, en skogspromenad, när jag får använda min ledarskapsförmåga eller vara nära någon i en svår stund. 

Sun breaking through clouds - reaktionista.se

Övning 2: Hur ser livet ut när du är lycklig?

Föreställ dig ditt liv om 10,20 eller 30 år. Tänk dig att du är tillfreds med ditt liv. Vad gör du då? Hur ser du ut? I vilket sammanhang befinner du dig? Zooma in i en stund där du är som mest tillfreds. Lägg vikten på vad du gör i den stunden.

Se sedan tillbaka på ditt liv. Hur tog du dig till den punkten? Vilka viktiga val gjorde du längs vägen?
I det här skedet finns det inga hinder, men dyker det upp orostankar så skriv upp dem. Släpp dem sedan och fokusera igen på bilden av dig själv när du är tillfreds med ditt liv. Skriv ner alla tankar som dyker upp. Ingenting är för litet eller för stort. Tillåt dig själv att drömma.

Jag ser en stadig äldre kvinna som driver ett behandlingshem för unga personer med långvariga trauman. Jag ser lugn ut, trygg. Mjuk. Jag sitter med öppen dörr till mitt kontor och hör ljudet av personer i rummen utanför. Människor på olika platser i livet, som hjälper varandra att utvecklas. Jag håller ihop det med deras hjälp. Jag skriver om kvällarna, efter att jag har suttit vid någons sängkant tills den somnat. Jag skriver om min erfarenhet, bidrar till utveckling i samhället. Jag tog mig dit långsamt men metodiskt, genom att tro på mig själv och knyta till mig människor som ville samma sak.

Fundera på vad för slags syfte det fyller för dig att göra de saker du gör. Fråga dig själv Varför är det viktigt?
I nästa del ska vi gå vidare med den frågan.


Alla delar i serien “Meningsfulla mål”

1 | Vad är viktigt i ditt liv?

2 | Vem vill du vara?

3 | Varför är det viktigt?

4 | Vad är viktigt i ditt liv nu?

5 | Formulera mätbara mänskliga mål

6 | Uppnå dina mål – med Bullet Journal

13 kommentarer

  • Wilda Svara

   Vad fint att du känner så <3 Jag gillar verkligen att få ta avstamp där det verkligen känns och blir viktigt. Hoppas att dina reflektioner ger dig insikter.

 1. Sådana här övningar är det bästa jag vet! Ska sätta mig med min dagbok senare idag ♥︎

  • Wilda Svara

   Fint att hitta en likasinnad! Hoppas du kommer fram till något nytt och givande <3

 2. Efter det här året funderar jag mycket på hur livet ser ut när jag är lycklig, men det är mest ett grått dis. Någonstans ser jag ett litet hus där jag kan gå ut barfota på gräsmattan och se ut över skogen som breder ut sig bakom husknuten, men jag vet inte. Det kommer nog klarna allt eftersom, med tid.

  • Wilda Svara

   Jag förstår att det är tufft att tänka på. Sorgen behöver ju också få ta sin tid, bearbetas. Det låter klokt att du låter det få komma sådär som i ögonblicksbilder. Det låter som en fin plats att skapa en framtid på <3

 3. Pingback: STJÄRNÖGONBLICK #49 | julsmaker, visslingar och lust att lära. | REAKTIONISTA

 4. Pingback: My goals and intentions for 2017: life values – Leyonmarck

 5. Pingback: Meningsfulla mål | Formulera mätbara mänskliga mål | REAKTIONISTA

 6. Pingback: UPPNÅ DINA MÅL - med Bullet Journal | REAKTIONISTA

 7. Pingback: 52 listor för självkännedom av Moorea Seal | REAKTIONISTA

 8. Pingback: skilj på syfte, mål och löfte när du planerar din framtid - Alicia Sivert

 9. Pingback: Mål 2019 | hämta hem din själ | REAKTIONISTA

Kommentera