De senaste sju åren har jag skrivit årsmål som ett sätt att fokusera och utmana mig i det som är viktigt för mig. I grunden är de meningsfulla livsmål. I år tänkte jag dela med mig om hur jag skapar mina mål, och min strategi för att ge dem mening och relevans. Du får gärna haka på övningarna och se vad du hittar längs vägen. 

Meningsfulla mål - reaktionista.se

Idag ska vi för en gångs skull djupdyka i frågan Varför? för att hitta meningen i just ditt liv. Bakom de ögonblick då du känner dig tillfreds med livet, under ytan av de beteenden som får dig att må bra, gömmer sig kärnan i varför du gör det. När du hittar dina varför kan du börja hitta hem till dig själv. Livsvärden kan ändras under livet, men de är mer konstanta än mål och önskningar. De är anledningen till att du fortsätter göra det du gör. Det fyller ett behov hos dig.

I den första delen fick du identifiera några ögonblick då du känner mening i livet och tänka dig hur ditt liv skulle se ut i framtiden om du var tillfreds med din tillvaro. I den andra delen fick du fundera på vem du vill vara i olika relationer och situationer i livet.

Om det är svårt, försök att lägga det på den nivå där det är möjligt för dig att svara på det. Det är dina frågor och dina svar. Gör dem till vad de behöver vara för dig.

Greens - reaktionista.se

Övning 5: Varför är det viktigt?

Skapa en lista med, eller stryk under, de saker som du har identifierat som viktiga för dig i ditt liv. Gå igenom dem en och en. Dyk in i den känslan, det minnet eller den stunden. Föreställ dig att du är där just nu.

Fundera på: Varför är det viktigt? Vad har det för värde/mening/betydelse för dig? Vilket behov uppfyller det? Vad ger det dig för känsla? Gräv inte för djupt, skriv upp det du först tänker på. Du behöver inte formulera dig bra. Det finns inget rätt och fel. De svar du får är det som är dina livsvärden.

Mitt exempel: Skrivandet. Det ger mig en ny värld, där jag får bestämma och få utlopp för all min fantasi. Det ger mig en känsla av att jag kan något, samtidigt som det är roligt. Jag leker med orden, får vara en röst.
Ledarskapet. Jag känner mig kompetent, utmanad, stimulerad och nära mig själv. Jag vill se andra, bekräfta och hjälpa dem att utvecklas och när jag gör det får jag detsamma tillbaka.

Anemones - reaktionista.se

På ett sätt har du kanske redan kommit fram till vad som är viktigt och hur du kan nå det. Du vet vad av det du gör som du mår bra av. Det kan du fortsätta med.

Till skillnad från mål blir du aldrig klar med dina livsvärden. De finns i olika grad i olika skeenden i livet. Det är inget vi kan prestera, men vi kan skapa förutsättningar för att nå känslan av meningsfullhet. Det är de förutsättningarna som jag försöker skapa med mina årsmål.

För att förändra något behöver vi förändra vad vi gör. Det kan vara en rutin, ett tankemönster, ett undvikande beteende eller att ta in något helt nytt i livet.

Growth - reaktionista.se

Övning 6: Vilka beteenden leder till livsvärdet?

Välj ett livsvärde, vilket som helst. Mitt exempel: Att vara en närvarande medmänniska. 

Vilka beteenden leder dig dit? Vad gör du rent konkret när du uppfyller det livsvärdet? Vilka steg behöver du ta för att komma dit? Är det något du kan göra redan idag som skulle kunna ge dig en känsla av det värde du vill uppfylla?

Mitt exempel: Fokusera på en sak i taget. Mindre tid vid datorn, mer tid i sällskap. Mer ledig tid. Lyssna. Ta kontakt med andra. Meditera. Träna på att släppa mina egna tankar. Släppa klockan. Låta känslorna styra före tankarna. Ringa vänner. 

Nu vet du förhoppningsvis vad som motiverar dig, vilka syften som driver dig. Dina livsvärden. Nästa steg blir att använda denna självkännedom i skapandet av dina mål. Vad är viktigt idag och vad är viktigt på sikt? Vi fortsätter dit nästa vecka.

Om det är något som är oklart eller om du behöver resonera med någon är det bara att säga till, i kommentarsfältet eller via min mail reaktionista(at)gmail.com


Alla delar i serien “Meningsfulla mål”

1 | Vad är viktigt i ditt liv?

2 | Vem vill du vara?

3 | Varför är det viktigt?

4 | Vad är viktigt i ditt liv nu?

5 | Formulera mätbara mänskliga mål

6 | Uppnå dina mål – med Bullet Journal

7 kommentarer

 1. Har sparat de här inläggen för att ta del av dem nu inför det nya året. Har alltså inte läst dem än men vet redan att de är guld. Tack!

  • Wilda Svara

   Vad glad jag blir Sandra! Tack! Jag hoppas att du får lika bra användning av dem som jag. <3

 2. Jättebra att reflektera på sånt här. Mitt svar är skrivandet också…alltid tyckt om det och har lättare för att uttrycka mig i skrift framför tal. Nåt jag absolut vill utveckla ännu mer och är glad att vara en del i bloggvärlden där jag kan skriva “av mig”. Att frilansa vore nåt jag hade velat göra, men ingen aning hur man ska börja 🙂

  • Wilda Svara

   Så härligt att du uppskattade det! Ja, skrivandet är en fantastisk gåva. Det vore fint att frilansa. Jag är också intresserad av det. Såg din fråga i InoS-gruppen och ser fram emot att följa vad som händer med det. Jag ska nog försöka kasta mig ut i det lite nästa år.

 3. Pingback: Meningsfulla mål | Vad är viktigt i ditt liv nu? | REAKTIONISTA

Kommentera