De senaste sju åren har jag skrivit årsmål som ett sätt att fokusera och utmana mig i det som är viktigt för mig. I grunden är de meningsfulla livsmål. I år tänkte jag dela med mig om hur jag skapar mina mål, och min strategi för att ge dem mening och relevans. Du får gärna haka på övningarna och se vad du hittar längs vägen. 

Del 1: Meningsfulla mål | Vad är viktigt i ditt liv?

Meningsfulla mål - reaktionista.se

Nu sa ju jag att vi skulle gå vidare med frågan Varför idag, men vi väntar ett tag till med det. Först vill jag att vi stannar upp och betraktar livet som det är just nu. Här finns många ledtrådar kring vad som är meningsfullt just för dig.

Övning 3: Vad är viktigt i ditt liv?

Vilka aktiviteter trivs du med att göra? När känner du dig nöjd med dig själv? Vad intresserar dig? Vad skulle du vilja vara intresserad av? Vilka personer är viktiga för dig? Vad är det de ger som är viktigt för dig? Vad är så viktigt att du inte kan leva utan det? Vad stimulerar dig? Vad ger dig en känsla av mening? Vad tycker du om?

Mitt exempel: Jag är tillfreds med mig själv och livet när jag skriver, när jag kan vara en stöttande vän, när jag är ute i skogen. Jag trivs med att fotografera, göra yoga, springa, reflektera. Jag trivs med mig själv när jag kan vara en inkluderande och ödmjuk ledare. Jag tycker om att organisera och utmana mig själv. Asla och mina närmaste är viktigast för mig. Mitt skrivande, att få tillhöra ett sammanhang där jag tillsammans med andra gör skillnad, att odla och skapa är andra viktiga aspekter av mitt liv. Allra viktigast är det att jag låter mitt inre barn få upptäcka världen, leka, skapa och växa.

Golden rye - reaktionista.se

Övning 4: Vem vill du vara?

Hur vill du vara som vän, kollega, förälder, syskon, partner? Vem vill du vara i relation till dig själv? Om du var din bästa vän, hur skulle du vara då?
Om du var den partner du önskar att du var, hur skulle du vara då? Hur vill du vara på arbetsplatsen eller i skolan? Vilka egenskaper hos andra önskar du att du hade?
Vad vill du göra av din fritid? Vad vill du använda din tid till? Vad vill du stå för i olika områden i ditt liv? Vad mår du bra av? Vad är viktigt för dig?

Om du vill kan du dela upp frågorna utifrån de olika områden du ser i ditt liv, t ex jobb/skola, fritid, hälsa, familj, vänner etc. Gör det till dina egna frågor och svar – rita en mind-map, spela in på en ljudfil när du pratar med dig själv eller skriv ner dina tankar. Strunta i de frågor som inte passar dig och låt nya formuleras om de dyker upp.

Mitt exempel: Jag vill vara närvarande, lyhörd, ärlig och rak. Jag vill visa medkänsla inför både mig själv och andra. Jag vill vara pålitlig, kreativ och inkluderande i professionella sammanhang. Jag vill vara en tillåtande person med stort tålamod som hjälper andra att utvecklas på det sätt som de behöver. Jag vill göra skillnad, beröra människor, inspirera och motivera dem till att ta hand om sig själva. Jag vill ta hand om min kropp, ge den vila och stimulans. Jag vill vara stark nog att be om hjälp och modig nog att visa alla mina känslor, och lita på mig själv och andra i det.

Jag hoppas att frågorna kan hjälpa dig att definiera vad som har betydelse för dig, så att du kan ge utrymme för mer av det i ditt liv. Ibland hjälper det mig att bara stanna upp en stund och fråga mig själv vad som egentligen är viktigt, för att komma fram till vad jag behöver göra.

Ibland väcker det sorg, ibland glädje, ibland tacksamhet och ibland frustration. Vad du än känner, kom ihåg att det är okej. Du är okej.


Alla delar i serien “Meningsfulla mål”

1 | Vad är viktigt i ditt liv?

2 | Vem vill du vara?

3 | Varför är det viktigt?

4 | Vad är viktigt i ditt liv nu?

5 | Formulera mätbara mänskliga mål

6 | Uppnå dina mål – med Bullet Journal

6 kommentarer

 1. Det var så givande att göra de första övningarna, så jag ser fram emot att sätta mig ned med dessa också! Bra nu i slutet av året. Håller på att skriva en lista på saker jag vill satsa på 2017, baserat på vad jag kommit fram till. Känns bra!

  • Wilda Svara

   Åh, Driva det är ju precis det här jag gör det för så wow tack för att du säger det! Jättekul! 😀

 2. Ska ta mig tid att göra de här övningarna i lugn och ro när alla mina deadlines är över och jag kan slappna av lite mer, men verkligen så bra inläggsserie Wilda!

  • Wilda Svara

   Vad fint att du vill det Mikaela! De har hjälpt mig mycket för att ta mig vidare. Tänker mycket på dig nu och tar några djupa andetag extra och hoppas de når dig 😉

Kommentera