Tidigt på midsommardagens morgon vaknade vi upp i den mysiga stugan. Daniel smet iväg till sin morgonpigga familj medan jag somnade om en stund och fick morgna till mig i min takt. Innan det var dags för dagens första programpunkt, metartävlingen, åt vi frukost tillsammans i stugan. Vi klädde oss för väta och blåst.

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Nere vid sjön mötte vi hela byn vid samlingsplatsen. Alla med metspön och förväntan i blick. Påsar för fisk delades ut och när startsignalen gick spreds människorna ut på olika platser, jagandes fiskelycka. Vi stannade vid huvudbryggan och Daniel berättade hur metfiske går till, för mig som inte hade testat det förut.

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Efter någon timmes metande utan napp bytte vi plats. Det var segt fiske denna dag. Vi balanserade på stenar i vattenbrynet och vågorna försatte mig i en meditativ lugn känsla. Vi bytte plats igen och Daniel och hans syster retades kärleksfullt sida vid sida på klipporna. Jag som är uppvuxen med bröder tog självklart hans systers sida i retandet.

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Efter tre timmars metande ljöd ljudsignalen. Från en höjd spelades Amazing Grace på säckpipa. Så fantastiskt! Det var dags för vägning. Daniel hade fångat en liten liten abborre. Inte så mycket att skryta med tyvärr, men kul att få något alls. Hans syster tog upp hela tre fiskar med en totalvikt över 700 gram. Hon låg i toppstriden.

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Lunchen smakade sådär extra gott som det gör när en har varit ute i flera timmar. Men så är ju Daniels mamma en riktig gourmetkock som får allt att bli smaksensationer. Lyxigt!

Asla Björsund- reaktionista.se

Asla sprang runt och åt gräs så mycket hon bara orkade. Vi vilade upp oss inför eftermiddagens brännboll som var tidigarelagd på grund av kvällens fotbollsmatch där Sverige skulle möta Tyskland.

Många deltog i brännbollsmatchen och lika många satt och hejade på som publik. Stämningen var varm och härlig. Stora som små slog iväg bollen och sprang allt vad de kunde. Daniels kusin räknade varv och lyror. Jag satt på trappan med Daniels familj och livekommenterade med en kopp kaffe i handen. Underbar gemenskap!

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Lite senare samlades vi alla igen nere vid bryggan. Jag och Daniel bar ner grillen. Korv och quinoabollar i pitabröd grillades och jag drack ginger beer i solskenet. Sjön glittrade och gemenskapen höll om. Det hölls prisutdelning för metartävlingen där alla fick pris, från första till sista plats. Priserna hade skänkts av olika personer i byn.

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Dagens händelse var fotbollsmatchen. Jag och Daniel hade slagit vad om att han skulle bada med mig om Sverige vann. Det blev en snackis. Sverige gjorde första målet och jag frågade “Har du badbyxorna redo?”. Mitt i matchen stängdes Boxer-kundernas sändning ner. Inte oss emot, när släktingarna vällde in en efter en. En varm kopp te med honung lugnade nerverna. Förlusten var ett faktum, men än fanns det en chans för Sverige. Badet var förlorat.

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

Daniel tände en brasa i stugan när vi skulle lägga oss. Under natten blev mitt lilla halsont till frossa och febern fick mig att yra av smärta. Jag flyttade mig till kökssoffan för att inte väcka Daniel och för att hitta djupandningen. På morgonen var jag fortfarande riktigt dålig. Jag fick ställa in dagens planer med gäddfiske. Istället låg jag kvar på soffan när Daniel åkte ut för att fånga gäddor.

Gäddfiske Björsund - reaktionista.se

Trots att dörren var öppen stannade Asla hos mig i kökssoffan, tätt intill. Daniel skickade foton och filmer från sjön. <3  Efter lite frukost och finsk hälsokur hade febern lagt sig tillräckligt för att jag skulle orka ta mig ut. Nere på bryggan bjöds det på kaffe och semlor. Och kortspel. Jag satt med och spelade i den mån jag orkade.

Midsommar Björsund - reaktionista.se

Daniel fångade en gädda snabbast av alla. Det var en bedrift, för det var lika svårfiskat denna dag. Efter lång väntan kom Daniels föräldrar in med båten. Det betydde att deras familj hade vunnit tävlingen. Prisutdelning i form av en stor pokal delades ut. Ingraverat fanns små brickor där vinnarna genom åren kunde utläsas.

Gäddfiske Björsund - reaktionista.se

En avslutande lunch på verandan knöt ihop helgen. Vi var flera som var krassliga och i veckan efter låg vi många med feber och halsont. Jag orkade sno med mig en stickling från humlebusken innan vi fångade in Asla, packade in i bilen och vinkade hejdå. Hejdå Björsund! Tack för den här gången. Jag ser fram emot att möta dig igen!

Midsommardagen Björsund - reaktionista.se

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

4 kommentarer

  1. Så otroligt välkomponerad och proffsiga bilder i det här inlägget. framförallt den första är helt magisk i sin känsla och komposition!

  2. Bortsett förkylningen är detta en så magiskt perfekt midsommar att jag blir helt lugn och alldeles pirrig på samma gång. Vilket mysigt, mjukt äventyr och vad många kära ögonblick du sparat i både bilder och ord.

    • Det är det verkligen. Mjukt och mysigt är verkligen helt rätt ord. Tack för dina snälla fina ord som tog mig tillbaka till det mjuka. <3

Kommentera