DressKlänning från Gina Tricot och Jesus-sandaler second hand.

Jag minns hur jag i de söta klänningarna och de tusen färgerna försökte navigera mig fram till vad som var jag. Men jag visste inte och det var först när jag hittade vem jag var där inuti, bakom alla rädslor och förväntningar, som jag började blomma ut.

Den här sommaren hittar jag rätt bland färgerna. Jag tar in naturen, sveper in mitt hem i det friska gröna. Jag ser på min kropp som en trädstam med rötter och grenar som stadigt rotar sig i sina nya färger. Tygerna fladdrar i vinden.

DressKlänning från H&M, kaftan från Gina Tricot och gamla skor som föll sönder dagen efter.

I anorexins grepp fanns det inga kläder som kunde ta bort ångesten. Jag gömde mig i skammen och stora tröjor med huvor. Jag ville vara mindre än minst. Tills jag återtog min kropp och gav den styrka. Jag gav den kraften, näringen, livet. Jag lärde mig att älska kurvorna och raksträckorna, benen och musklerna. I den mättade hungern hittade jag liv.

Nu letar jag efter de höga midjorna, som framhäver höfterna. Kläder som har vingar, som fjäderlätt dansar runt mig. Idag bygger jag muskler och kondition för det liv jag förtjänar att leva. Nu väljer jag kläder som låter mig växa och rätar min rygg.

Black dressKlänning och culotte-byxor från H&M.

Då när kroppen bar så mycket ont skadade jag den för att få bort alla känslor. Jag skrattade bort smärtan och gömde den i starka färgskalor, målade leenden. Idag är jag någon annan, den jag ville vara då, den jag alltid hade behövt vara. Jag är jag, i en vuxen kropp som orkar och vill. I en själ som vill röra sig i frihet.

Steg för steg ska jag rensa ut och skapa nytt i inredning och garderob. Nu när jag är den jag var menad att vara och landar i den förändringen, vill jag visa er den på utsidan. I mitt hem, på min kropp. Det här är mina första steg, de första knopparna som öppnar sig.

*

Hur har du hittat din stil?

22 kommentarer

 1. Vilket jättefint inlägg. Även om jag inte brottats med ätstörningar så har jag absolut brottats ned kroppskomplex, inte minst sen efter jag fick barn. Jag trodde länge att stil var något statiskt, något man skulle vara sann mot. Men har lärt mig att stil är rörligt, följer dig genom livet, anpassar sig. Jag bestämmer, inte stilen. Jag är stilen. Nu bara tänker jag högt, kanske inte ger mening. Men min stil har ändrat sig mkt genom åren och det är något väldigt befriande att inse att jag bestämmer över vad jag vill ha på min snarare än att jag följer något eller någon annan. Hursom, jättefint inlägg och viktigt. Kram!

  • Wilda Svara

   Tack för dina kloka tankar. En bra påminnelse om att det inte är statiskt, det med stil. Viktigt att det går att ändra. Att det är jag som bestämmer vem jag är och vad min stil är. Vist och insiktsfullt. Kram!

 2. beautifullifese Svara

  Vilket fint inlägg! Tack för att du delar med dig 🙂
  Jag upptäcker nog min stil steg för steg hela tiden och varje dag, hihi

 3. Jag har länge letat efter min stil. Och mig själv. Vem jag är, hur jag ska klä mig, hur jag vill att mitt hem ska vara. Tyvärr har jag inte hittat dit än.

  Mycket vackert inlägg ❤

  • Wilda Svara

   Jag känner igen och jag tänker att det är viktigt att veta vad som ryms där på insidan först. Någon sa en gång till mig att när jag är den jag vill vara så är jag den jag är. Kloka ord. Tack för din kommentar <3

 4. Underbart att läsa, Wilda! Precis sånt här behöver jag läsa. Från någon jag har koll på, när jag har följt vilken resa du har haft med dig själv. Jag är inte öppen med det, men har många anledningar att läsa detta och finna tilltro i dina ord. Nydiagnostiserad med ätstörning. I halvårslång kö för hjälp. Efter ett halv liv av hat mot min kropp och mitt utseende. Jag kämpar varje dag för att hitta rätt. Tack för liten hjälp på vägen <3

  • Wilda Svara

   Tack, Carolina. För ditt mod att berätta och för att du delar med dig av din resa. Jag hoppas att du finner ditt hem i din kropp en dag, kan landa i den och rota dig. Jag tror och vet att det går. Jag hoppas att du får hjälp att läka orsakerna. Hör av dig om du vill tänka högt eller resonera kring det. Jag lyssnar gärna och kan dela med mig av min berättelse. <3 Mina varmaste kramar till dig.

 5. Så fint inlägg. Så underbart att du börjar hitta din stil och att du får blomma på så många plan! Jag blir glad av att läsa det. Själv tänker jag nog att jag har flera olika stilar, precis som jag har olika roller och sammanhang i livet. Jag älskar att bära kläder som jag själv blir glad av.

  • Wilda Svara

   Tack! Tack för de orden, så klokt! Och din uppmuntran värmer verkligen.

 6. Kan bara föreställa mig hur det är att söka sin stil efter så starkt kroppshat. Har själv haft svårt att hitta rätt pga kroppskomplex av det mildare slaget, och på senare år känns det som att min stil utvecklas för varje år. Förhoppningsvis stabiliseras den snart. Tack för att du delar med dig <3

  • Wilda Svara

   Tack för din värme. Jag önskar dig stabilitet och vila från kroppskomplex. Tänk vad fint det vore om vi alla bara fick vara som vi är utan bedömningar och normer. Önskar det så mycket. <3

 7. Heja dig för all din klokhet, styrka och utveckling! Det känns som om kläderna harmonierar med dig och jag är så glad att du hittade fram till den du var inuti – för vilken pärla till människa du är! <3

 8. Så fint och inspirerande att läsa. Har insett att jag inte är särskilt klädintresserad, jeans och t-shirt är det jag känner mig absolut bekvämast i. Försöker ändå hitta någon form av stil och pinnar en del på Pinterest för att komma underfund med vad jag egentligen gillar. Det börjar arta sig så smått, men det kommer nog vara ganska rörligt och levande allteftersom man utvecklas som person tänker jag.

  • Wilda Svara

   Håller helt med dig om att det är något rörligt. Fint att du har kommit fram till att du inte är så intresserad. Också det är ju en insikt! 😀

 9. Det här är så himla fint. Fint skrivet, fint stylat, och du är så fin. Fin rakt igenom och det är klart det är insidan som läcker ut.
  Jag har tänkt på att min stil har utvecklats de senaste åren, men inte reflekterat över hur den samspelar med mitt ökade välmående. Det var intressant, jag ska fundera mer på det!!

  • Wilda Svara

   Men wow vilka ord och de går som alltid rakt in. <3 Spännande att höra vad du kommer fram till. För mig har det helt klart betydelse. Och jag gillar ju din stil måste jag säga 😀

Kommentera