Vad brukar du få över i matlagningen och vad hinner bli dåligt i din kyl? Som den präktigt medvetna människa jag är är jag nog ganska bra på att minska matsvinn. Med bokashikompost i lägenheten, genomtänkta inköpslistor, storkok och rester i frysen. Trodde jag!

För vet ni? Hela den här hållbarhetsgrejen går ju att dra hur långt som helst. Det viktiga är kanske ändå att vi gör vad vi kan utifrån våra förutsättningar. Här kommer därför tre tips oavsett hur mycket pengar, tid, ork och kunskap du har.

Minska matsvinn potatis - reaktionista.se

1. Överbliven kokt potatis

Kanske det enklaste tipset någonsin: skär gammal potatis i klyftor och stek dem i lite (eller mycket) olja så att de får en härlig gyllenbrun färg. Strö över flingsalt och eventuellt andra kryddor och njut järnet! Gammal potatis är extra god att steka tycker jag.

Eller varför inte smasha dem med sidan av en bred kniv? Sätt in i ugnen på 175-200 grader (varierar på ugn) i 15-20 minuter. Ringla olja över. Flingsalt funkar här också (min favorit!) men du kan också avancera genom att blanda favoritörter, vitlök och smält smör.

Minska matsvinn pesto - reaktionista.se

2. Pesto av matsvinn

Pesto – vilken himla bra grej! Det går att göra pesto av det mesta. Brukar du också ha stjälkar kvar och lite halvdåliga salladsblad som du helst inte vill äta som de är men de är inte helt förstörda än? Eller en ärtpåse längst in i frysen med bara jättelite ärtor kvar? Grönkåls- och selleriblast som smakar allt för beskt i sig självt?

Pesto!

Och ni vet den där oljan som soltorkade tomater ligger i? Den är ju alldeles för mumsig för att kastas bort!

Jag mixar alltså halvt vissna salladsblad, grönkålsstjälkar, tinade frysta grönsaker som blivit över, olja från soltorkade tomater, selleriblast med valfria örter (basilika och franska örter brukar jag ha i) och salt – ibland också lite citron. Att pressa över citron gör också att den håller sig bättre. Funkar att frysa in och tina över natten/dagen i kylen.

Minska matsvinn pesto - reaktionista.se

3. Verktyg för minskat matsvinn

Jag har också två favoriter bland köksverktygen som gör det mycket lättare att minska mitt matsvinn. Nämligen mixer/blender och slickepotten! Alltså ljuset som gick upp över mig när jag insåg att slickepotten hade oanade egenskaper bortom att bre ut grädde på tårta! Så för dig som missat den så rekommenderar jag att köpa en. Finns antagligen second hand också. Mixer-utbudet förändras ofta och därför finns det också en begagnad marknad även där att tillgå. Matsvinn är ju också ekonomiskt smart. Vi sparar resurser på alla vis.

Har du något tips att dela med dig av? Vad blir över hemma hos dig?

Matsvinn har också varit temat för Sustainable influencers under maj månad. Kolla gärna in vad mina kreativa kompisar hittar på. Som eko_ekonomens ogräspesto eller Tess hashtag #ingetskallförfaras.

Här har jag skrivit mer om att göra medvetna val med små resurser.

6 kommentarer

 1. Får ofta över lite belugabolognese här, lite tomatsoppa där… Någon ensam burk crème fraiche, lite överbliven keso. En del såser och röror blir över för att barnen inte riktigt gillade (just den här gången, deb rukar få smaka saker många gånger). Mitt trick då är att klä det i ny skepnad och moffa ner i en “gott-och-blandat”-lasagne! Vartannat lager tomatsås/soppa/lite “rödare” grejer, vartannat med “vitt”, alltså typ keso, crème fracihe blandat med riven ost, sånt. blir faktiskt gott och ser ut som nåt annat som barnen kan få för sig att äta .)

 2. Berätta gärna mer om din kompost i ett inlägg! 😀 Typ tips, lärdomar och tankar. Jag är sugen på att skaffa.

  Mina bästa tips är:
  1. Omelett och grytor på sånt som behöver ätas upp.
  2. Våga blanda maträtter om det bara finns små portioner kvar av flera olika saker. Lägg upp det fint på tallriken så kommer det bli gott! Typ rest-tapas. Eller komplettera en halv portion med 1-2 ägg.
  3. Jag fryser ofta in lök, citron och annat om jag köpt för mycket. Så skönt att hitta färdigskuret i frysen dagar jag inte orkar skära eller har slut på färsk.
  4. Lesscarbs på instagram brukar ha tips då och då kring att minska matsvinn 🙂

 3. Vilka bra tips! Vi blir hela tiden bättre här hemma hos oss på att minska matsvinnet. Men det finns ju alltid saker att bättre på.

  Att steka kokt potatis är så himla gott, vi gör det alldeles för sällan.

  Oljan som soltorkade tomater ligger i brukar jag steka soltorkade tomater i, men har inte tänkt på att det ju faktiskt går att använda den till annat också.

  • Ja jag gillar ändå att det alltid går att utvecklas i att ta tillvara resurser. Kändes lite väl enkelt att tipsa om stekt potatis egentligen men just för att det är så gott var jag tvungen! Åh bra tips att använda för stekning. Jag brukar mest fiska upp dem ur burken och klippa i strimlor över annan mat men finns så många användningsområden för oljan. Att steka i, att ha i dressing för sallad osv.

Kommentera