Vad kan du göra av en gammal kartbok och ett tråkigt pussel? Med lite decoupagelim så har du snart färdiga glasunderlägg! Det är nämligen mitt bidrag till Monthly Makers junitema ÅTERBRUK! 

Glasunderlägg av pussel - Monthly Makers återbruk - reaktionista.se

Återbruk måste väl vara det mest kreativa som finns? Ändå var det som att det stod helt still hos mig jättelänge. Det var nog en kombination av hårt arbete under min värdmånad med tema TYG + att jag är kreativ i skrivandet varje dag. Trots ett visst motstånd var det väldigt kul att skapa något utanför skrivvärlden i juni.

Av någon anledning tänkte jag på pussel. Jag sökte puzzle DIY på Pinterest och hittade den här fina idén. Jag har länge velat använda min second-hand-fyndade kartbok till något och nu kunde jag slå två flugor i en smäll.

Glasunderlägg av pussel - Monthly Makers återbruk - reaktionista.se

Jag är så tacksam för att Monthly Makers finns och får mig att skapa något varje månad! Även om jag kanske är omotiverad och har noll lust till en början. Ibland behöver jag bara börja så väcks inspirationen till liv. Så var det verkligen den här gången.

Du kan läsa mer om den kreativa utmaningen och om hur du deltar längst ner i inlägget. I juni är det favorit-i-repris-temat ÅTERBRUK och Beatrice är värd. Senast den 28:e vill vi ha in ditt bidrag.

GLASUNDERLÄGG AV PUSSELBITAR

DIY puzzle coasters - reaktionista.se

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 60 min
PRIS | 60 kr per lack + loppispris för pussel och kartbok
DU BEHÖVER | 8×8 pusselbitar, en sida i en kartbok, decoupagelim/lack (jag använde ett matt som lim och ett glossy som finish), en hård pensel, en förskärare och något att skära mot (ett skärbord/tjock kartong eller dylikt)

DIY coasters from puzzle - reaktionista.se
 1. Lägg ihop pusselbitarna.
 2. Måla decoupagelim på ovansidan av pusslet och lägg kartsidan ovanpå.
 3. Måla ovanpå pappret så att luftbubblor trycks ut och pappret lägger sig rätt. I det här skedet behöver du inte vara så noga i kanterna. Låt det torka.
 4. Klipp bort överflödigt papper och vänd pusselsidan uppåt.
 5. Använd förskäraren för att skära ut kanterna runt om pusselbitarna. Var försiktig så du inte skär dig eller skadar någon yta.
 6. För att dela upp plattan i fyra delar viker du det försiktigt på mitten åt båda håll och skär igenom mellan pusselbitarna. Det är ett pilligt jobb och du behöver ha en vass förskärare för att det ska fungera. Ett tips om det är klurigt är att använda en tunn nål/knappnål för att trycka hål emellan bitarna. Det viktiga är att få loss dem. Decoupagelim är förlåtande, så du kan rätta till det i finishen. Jag skar av vissa kanter och limmade på i nästa steg och det blev bra ändå.
 7. Avsluta genom att måla decoupagelim under och över kanterna och lappa ihop eventuella delar som har fallit av längs kanterna. Tryck lätt på kanterna när du penslar. Om du vill kan du måla eller lacka baksidan också. Låt torka!
Glasunderlägg av pussel - Monthly Makers återbruk - reaktionista.se

I mitt första försök limmade jag fast pusselbitarna på kartong, men det blev alldeles för mycket och visade sig onödigt. Jag valde en ny kartsida och då fick också valet en betydelse. Jag valde en karta av de områden där jag har bott och vistats mycket i mitt liv. Det är som att jag har samlat ihop pusselbitar av mitt förflutna i fyra glasunderlägg. Bitar som än idag symboliserar viktiga personer och platser som har gjort mig till den jag är idag.

Glasunderlägg av pussel - Monthly Makers återbruk - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat ÅTERBRUK och Beatrice är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 juni för att vara med. Mer inspiration hittar du i temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

22 kommentarer

 1. så smart grej och framförallt så fint att välja ut ställen som betyder saker för dig! jättefint!

 2. Så fint! Älskar kartor och kul att kombinera till något användbart med pussel. Borde spana mer efter kartböcker på loppis! Extra plus för att lilla lilla Simlångsdalen där jag är uppvuxen är med på mitten på din tredje bild över Halland <3

  • Wilda Svara

   Nä men vad roligt! 🙂 Det var så kul att bara använda återbruksmaterial. Kartor är så bra DIY-material, kan användas på så många sätt!

 3. Så flotte – og for en god ide i disse ferietider :))

  God sommer fra
  Lena // Wonderwood

  • Wilda Svara

   Tack! Ja det tänkte jag inte ens på men det är ju bra timing! 😀 Glad sommar!

 4. Vad fint, och jättebra, att du valde ut speciella platser av kartan, som gör glasunderläggen ännu mer speciella utöver att du gjort dem själv! 🙂

 5. MEN WILDA! Fasiken vilket smart återbruk och vad vackra de blev! Men framför allt en så fin och betydelsefull idé där en kan få koppla ihop platser som betyder mycket för en själv – eller göra och ge bort i typ present till någon som har sitt hjärta utspritt över världen eller till två som gifter sig och förenar två platser. Eller typ göra ett set med födelseorterna för ens förfäder eller allt möjligt. Fick såå mycket inspiration av detta! Plus att jag kom på att jag måste skaffa pusselbitar till min skrottrycksstämpelsamling – lär ju bli fina avtryck!

  • Fina du! Dina kommentarer är alltid så välskrivna och känslostarka. Tack för att du ger så mycket av dig! Fick så mycket inspiration vidare av dina ord. Present till bröllop eller dop vore ju jättefint. Och ja! Pusselbitar ger ju superfina mönster!

 6. Alltså, så helt fantastiskt fint! Lägger till detta på min lista över saker jag vill skapa, oändligt med tack för inspirationen! Håll tummarna för att jag lyckas hitta några fina kartor på loppis framöver. TACK <3

 7. Åh så kreativt! Lite som en variant av den där Svenskt tenn-köksunderläggen (som är riktigt snygga!) fast i ny tappning. Jag har själv ganska många coasters som jag samlat på mig på olika resor. Både Kafka-underlägg och underlägg från Portugal som ser ut som kakelplattor. Väcker också minnen 🙂

  • Åh det hade jag helt missat så jag fick googla lite 😉 Jättefina ju! Vad kul att du har såna från Portugal. Jag minns att jag fick vykort i kork från Portugal när jag var barn. Det var speciellt. Fint med reseminnen!

 8. så söta och vad fiffig ide! Håll också tummarna för mej, jag vill också hitta en kartbok ;D

 9. Pingback: JUNI 2017 | skrivjobb, roomie och att bryta ett mål. | REAKTIONISTA

 10. Pingback: Miljömedvetna val när du har små resurser | REAKTIONISTA

Kommentera