Som jag har saknat att skriva poesi! Det behövs när jag nu lever i en värld med akademiska ord, för att inte tappa det levande språket och lekfullheten. Genom NaNoWriMo har november blivit en månad med fokus på skrivandet. Därför föddes idén om att kombinera månadens tema för Monthly Makers med att skriva poesi. På Instagram har ni kunnat läsa en dikt varje dag under november och jag tänker fortsätta månaden ut. Därför blev inte detta projekt helt färdigt till min Monthly Makers deadline. Istället för att visa upp en färdig diktbok tänkte jag idag berätta hur jag tänker när jag skriver poesi. Kanske kan det inspirera någon? 

Att skriva poesi - reaktionista.se

GÖR EN EGEN DIKTBOK

SVÅRIGHETSGRAD | 3 av 5
TIDSÅTGÅNG | 10-15 min varje dag för skrivandet. 30 min för att skapa boken.
PRIS |  20-30 kr.
DU BEHÖVER | pappersark, sytråd, synål och ev. designark/omslag.

Att skriva poesi - reaktionista.se

TIPS FÖR ATT SKRIVA POESI

 • Använd ord du tycker om, som klingar fint eller låter bra tillsammans. Smaka på dem.
 • Satsa på känslor, dramatik och natur. Eller bryt mot det helt och hållet.
 • Arbeta med kontraster, liknelser, måla upp bilder.
 • Gör gärna oväntade vändningar så en hajar till.
 • Genom att leka med radbrytningar kan du skapa underförstådda meningar i din text.
 • Skriv om citat, ordspråk och talesätt och lek med orden.
 • Tänk på någon du tycker om och försök beskriva känslan den ger dig.
 • Använd alla sinnen och förstärk gärna med färg.
 • Gå ut och beskriv naturen omkring dig.
 • Slå upp ord på måfå i en ordbok eller en annan bok och använd dem som pusselbitar.
 • Lek med rubriker i tidningar och kasta om orden.

DIY diktsamling Monthly Makers böcker - reaktionista.se

GÖR EN BOK

 1. Skriv ut dina dikter, eller ta en bunt pappersark och skriv dem för hand.
 2. Välj om du vill återanvända ett omslag från en bok eller ett anteckningsblock eller om du vill använda ett designark. Det går så klart också att måla sin egen sida, använda akvarellark eller göra det enkelt med bara ett enkelt vitt papper även som omslag.
 3. Sy ihop ryggen som jag visar här.

Gör en diktbok - Monthly Makers böcker - reaktionista.se

Att skriva poesi har jag gjort sedan jag var väldigt ung. Från början var det mest dikter om hjärta och smärta från en tonårings trasiga värld. På senare år har det blivit ett sätt att nå insikter som mitt omedvetna förmedlar. Jag skriver ofta direkt i anteckningarna på telefonen. Jag tillåter mig inte att tänka efter för mycket, för då tappar jag lätt känslan jag vill förmedla och flytet i orden. Istället tar jag det som direkt dyker upp. Det kan vara något som kräver viss träning och vana att uppnå. Ju mer jag skriver desto lättare blir det att få en känsla för språk och form. Fortsätt gärna följa min poesi på Instagram månaden ut. Kanske blir det ett stående koncept?

DIY diktbok - Monthly Makers böcker - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I november är temat BÖCKER och Alicia är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 november för att vara med. Mer inspiration hittar du i temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

Vilka ord tycker du om? Har du några fler tips för att skriva poesi?

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

9 kommentarer

 1. Väldigt, väldigt fint! Gillar så mycket att få ta del av ditt skrivande på Instagram, som små stycken att bara vila ögat på mitt i vardagen. Heja dig <3

 2. så fint att du delar med dig av din skrivandeprocess! Jag skulle vilja skriva mer, för mig själv, och detta tror jag hjälper mig på traven. Jag har dock lite svårt med orden, och jag tror det är därför jag är förtjust i black out poetry, då finns ju redan orden där, för mig att sätta samman. Din diktbok blev hur fin som helst. inget du funderat på att börja sälja? Jag hade köpt!

  • Tack! Nja, kanske. Det är nog mest tidsbristen som sätter stopp men så roligt att du vill köpa 😀 Jag ska se om jag kan få ihop något under nästa år om inte tidigare 🙂 Det är så fint att det finns så många sätt att välja mellan så att en kan hitta sitt eget 🙂 Men då kanske det skulle vara något för dig det där med att slå upp ord på måfå i en bok eller att klippa ut ord ur tidningar och dra några av?

 3. Vad fint att göra en diktbok! Har verkligen tyckt om att läsa din poesi nu under november månad och har blivit inspirerad till att skriva själv. Det känns som en av få kreativa saker där jag av någon anledning inte känner några prestationskrav, det är bara kul att leka med orden och hitta ett uttryck och känsla.

 4. Kul idé. Dikter förtjänar inte att ligga och skräpa på nätet någon stans. Gillade nummer tio som tusan! Handlar den om uppbrott?

  • Tusen tack! Så är det verkligen. Synd att utgivningen är för smal för lyrik idag. Jag brukar tänka att mina dikter betyder olika för olika personer olika dagar. I alla fall är det så för mig. Betydelsen ändras för mig med tiden och jag har ingen specifik tanke när jag skriver. Nummer tio kan helt klart handla om uppbrott även för mig, men också om växande och att våga ta nya steg. Fint att höra dina tankar. 🙂

 5. Pingback: Monthly Makers november/böcker: Era bidrag - Alicia Sivert

Kommentera