Idag ska jag visa er vad jag har gjort för Monthly Makers tema djur! Jag har nämligen reparerat ett klösträd – och pimpat till det. Det betyder också att du från och med nu kan lämna in ditt bidrag för månaden hos Mikaela! Senast den 28:e vill vi ha in ditt bidrag.

Det är inte så märkligt att Aslas smeknamn är “drottningen” med tanke på hur jag passar upp på henne och skämmer bort henne. Inget undantag denna månad. Jag har länge tänkt att jag skulle införskaffa sisalrep och reparera det 4 år gamla klösträdet. Nu blev det gjort!

Efter att ha cyklat 1,5 mil för att få hem rep och vädret började leka berg- och dalbana dog inspirationen lite, och det kändes plötsligt inte alls så roligt. Med peppande ord från mina fellow Monthly Makers kamrater fick jag ny kraft och kom på idén om att också reparera de slitna tygdelarna. Tänk vad lite uppmuntran kan göra! Drottningen verkar också nöjd med sin nya tron.

Reparera klösträd med Monthly Makers - reaktionista.se

SÅ LAGAR DU ETT TRASIGT KLÖSTRÄD

Jag har valt att dela upp beskrivningen i två delar eftersom det ju ibland räcker att bara byta ut sisalrepet och ibland vill en bara göra det lite extra mysigt för katten med fluffiga tyger. Mattan som jag har använt fyndade jag på Myrorna. Kolla alltid på second hand innan du köper nytt! Du sparar både pengar och naturresurser.

Reparera klösträd - reaktionista.se

LAGA EN TRASIG KLÖSPELARE

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 5 min per klöspelare
PRIS | ca 80 kr för 2-3 klöspelare
DU BEHÖVER | Sisalrep, häftpistol, superlim.

Restore a scratching tree - reaktionista.se

 1. Ta bort det trasiga/slitna sisalrepet.
 2. Rotera runt nytt sisalrep, fäst med superlim på vissa ställen, dra ihop repvarven tätt.
 3. Fäst med häftstift på några ställen, häfta snett igenom.
 4. Sätt dit några häftstift extra i ändarna högst upp och längst ner på pelaren.
 5. Lägg på lite extra lim emellan repvarven här och där. Klart!

Reparera klösträd - reaktionista.se

KLÄ OM ETT KLÖSTRÄD

SVÅRIGHETSGRAD | 1 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 15 min
PRIS | matta från secondhand för 40 kr, resten av förbrukningsvarorna ca 10 kr. Totalt 50 kr.
DU BEHÖVER | Limpistol, lim, sax, pläd/tyg/matta och ev. en häftpistol/nål och tråd.

DIY upcycle scratching tree - reaktionista.se

 1. Skruva bort de delar av klösträdet som du vill klä om, om det är möjligt.
 2. Mät upp hur stort tyg du behöver och klipp ut det.
 3. Fäst det med limpistol – om du som jag vill göra det enkelt för dig och bara förstärka de slitna delarna. Om du har en kattunge eller en busigare katt än jag så gör du nog rätt i att fästa tyget bättre med t ex en häftpistol eller genom att sy fast det.

Reparera klösträd - reaktionista.se

Trots brist på inspiration och ork så är jag nöjd med mitt bidrag för månaden. Det går ju inte att alltid vara på topp och skapa estetiskt vackra DIY:s. Ibland behöver de praktiska behoven stå över de estetiska. Det finns ju ändå något väldigt befriande över att kunna göra något själv och inte behöva bidra till ökad konsumtionshets. Det viktigaste av allt är ju att Asla är nöjd och det verkar hon helt klart vara, tycker ni inte?

Reparera klösträd - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat DJUR och Mikaela är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 april för att vara med. Mer inspiration hittar du i temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

26 kommentarer

  • Wilda Svara

   Tack så jättemycket! Jag håller helt med. Drottningen verkar nöjd 😀

 1. Asla ser sjukt nöjd ut! Skönt att få något praktiskt man tänkt göra länge gjort också ju! Fint det blev med mattan, ser jättemysigt ut att få ligga där 😊

  • Wilda Svara

   Haha ja visst gör hon? Ja det var riktigt skönt. Så annorlunda bidrag än tidigare men rätt skönt att göra något så praktiskt också. 🙂

 2. Håller med Mikaela – Asla ser verkligen nöjd ut i sitt nya klösträd! Det vita, lurviga tyget ser super mysigt ut 🙂

  • Wilda Svara

   Ja hon tycker nog också att det är ganska mysigt om ett tag. Nu är det mest märkligt tror jag. 😉 Tack Julia!

 3. Vilken kanonrenovering av klösträdet! Så fint att du visar på hur man kan laga och göra något ännu snyggare istället för att slänga och köpa nytt. Älskar för övrigt hur repets färg matchar Asla och mattan ser ut lite som hennes päls. =) Och att du gjort en katt nöjd är ju det bästa omdömet man kan få! Söt som bara den är hon också, Asla-drottningen. <3

  • Wilda Svara

   Tack för att du ser det där lilla extra Ruth! Jag köpte av misstag hem lite grått teddytyg som jag skulle ha använt men det funkade verkligen inte alls hemma hos mig med grått. Haha jag skyller på att Stina har hjärntvättat mig till att grått är så fint och får skicka det till henne istället 😉 Kram på dig!

 4. Alltså de d.i.y som man har användning av är ju typ de bästa! Ser fluffigt och mysigt ut! :3

  • Wilda Svara

   Tack Johanna! Jag blir mer och mer nöjd ju mer jag tänker på det. Tack för att du hjälper mig att se fler aspekter. Asla trivs gott 😀

 5. Fattar liksom inte hur du ens kan vara tveksam till det här bidraget för det är ju SÅ bra, SÅ fina foton med Asla, SÅ användbart och smart och SÅ inspirerande! Jag har letat efter en ny klöspinne i månader utan att få napp i någon djuraffär och detta inspirerade mig att istället fara och köpa rep och laga den jag har (vilket jag alltså gjort idag – Vifslan är överförtjust!). Är otroligt tacksam för denna guide + tycker du gjort ett jättebra pedagogiskt jobb med foton och beskrivning! Heja!

  • Wilda Svara

   Bästa Alicia! Om jag någon gång dippar i självförtroende vet jag vem jag ska höra av mig till 😉 Tack! Och ja jag börjar faktiskt bli mer nöjd nu. 😀 Kändes nog mest så annorlunda mot andra DIY:s. Jag är så rörd över att jag kunde inspirera dig och att du till och med gjorde handling av det! Så roligt!

 6. Gillar inte detta med att slita och slänga, därför blev jag så glad när jag såg detta projekt! Blev ju som nytt och dessutom superfint!!!:)

  • Wilda Svara

   TACK! Jag tvekade så länge på om detta var ett “tillräckligt” DIY men nu finns inget tvivel kvar. Så himla glad jag blir av dina ord!

 7. Det blev så fint! Så himla bra att du tar till vara och reparerar. Jag tycker att alla borde tänka lite mer så.

  • Wilda Svara

   Tack Sandra! Jag vill nog göra det mer än jag gör, men oftast blir jag så osäker på om jag kan. Det här var verkligen en utmaning i att bevisa att jag kan. Så härlig känsla.

 8. Jättefint och bra på alla sätt! Ser ut som att Asla är mycket nöjd över sin uppdaterade tron 🙂 Och alltså, hur gör man för att inte skämma bort sina älsklingar? Hälsningar hon som sitter på golvet och låter Albus slicka i sig vattendroppar från fingret eftersom han vägrar att dricka direkt ur skålen..

  • Wilda Svara

   Tack! Ja haha det är nog helt omöjligt. Jag har ju tack och lov en katt som vill göra det mesta själv så jag kommer nog rätt lindrigt undan på grund av det.

 9. Kan tänka mig att Asla blev riktigt nöjd med detta! Ser ju urmysigt ut med den fluffiga mattan 😀
  Älskar också att du slår ett slag för att reparera istället för att bara köpa/göra nytt!

  • Wilda Svara

   Tack Jenny! Ja hon verkar nöjd. 🙂 Så viktigt att reparera istället och också väldigt kul!

 10. Men så starkt av dig att komma igen och fixa klart trädet. Ibland är det ju precis sådär, att man sitter och undrar efteråt varför det var så svårt att få ändan ur. Och så är man stolt över att man gjort klart ännu ett UFO. Snyggt blev det, pedagogiskt förklarat är det och nöjd katt ser jag!

 11. Pingback: Handskar för hemmafixare och värkande händer | REAKTIONISTA

 12. Pingback: MONTHLY MAKERS TYG | Sänggavel med växttryck | REAKTIONISTA

Kommentera