Minns ni Monthly Makers? Kanske hittade du hit tack vare den kreativa utmaningen? Saknar ni den? Det gör jag. Mest saknar jag gemenskapen. Monthly Makers tog paus vid årsskiftet. Vi som drev den behövde vila upp oss.

Jag blev väldigt glad när Alicia tog initiativ till en kreativ träff. Några har jag hållit kontakten med och andra har fallit bort. Ändå saknar jag oss som grupp och allt vi skapade tillsammans. Det var lätt att bjuda in till min stad. I måndags fick jag nämligen besök av tre av dessa kreativa brudar som har gjort mina dagar till något extra denna vecka: Mikaela, Bea och Alicia.

Monthly Makers Eskilstuna - bad - reaktionista.se

Måndag 16 juli |Rothoffsparken, Eskilstunaån och 32 grader

Mikaela och Bea vittnade om tåg med undermålig luftkonditionering, och när Alicia meddelade att tre färdmedel inte kunde erbjuda syre var det extra skönt att Eskilstunas bussar höll måttet. Citat Mikaela: – INTE ALLA bussar! Med den galna temperaturen 30-32 grader som är nu bestämde vi oss för att ta bussen till närmsta badplats och svalka våra matta kroppar.

Biologen Mikaela artbestämde också en del fåglar (även arten flygplan) och tränade upp skånskan där Bea från Malmö mest skakade på huvudet. Jag var snabbt igång med göteborgsskämten. Ja, ni hör ju hur knasigt roligt vi har det!

Monthly Makers Eskilstuna - reaktionista.se

När också Alicia var på plats pratade vi ikapp sen sist och gav tips på bästa tilläggen för wordpress till Alicias kommande hemsida. En god middag med hopplock av grönsaker, bulgur och halloumi fixade vi ihop på ett kick. Jag försökte mest få ihop mina världsbilder eftersom det var ofattbart fint att ha dessa människor hemma hos mig för första gången. Kan ni uppleva det ibland? Skevheten när två delar av ens liv förenas? Att det tar tid att foga ihop det?

Monthly Makers Eskilstuna - middag - reaktionista.se

Och det finaste: jag fick en handgjord feministkopp ur Mikaelas egen kollektion! Jag har drömt om en sån så länge. Det bara hoppar av glädje i bröstet när jag ser den.

Feministkopp av Mikaela Puranen - reaktionista.se

Vi bestämde oss för en kvällspromenad för att svalka hjärnorna och för att besökarna skulle få en första känsla av stan, förutom den underbara badplatsen. Rothoffsparken gjorde succé. Det är en fröjd med alla växter och bågarna av grönska som omger dem. Vi vandrade längs ån och hemåt genom stan skrattandes i samtal om högt och lågt.

Monthly Makers Eskilstuna - reaktionista.seMonthly Makers Eskilstuna - reaktionista.se

Tisdag 17 juli: akvarell, glass och en flytfarbror

Efter en natt i en varm lägenhet åt vi en långsam frukost. Sen startade dagens höjdpunkt: akvarellkurs med självaste konstnären Alicia Sivertsson. Vi tog fram våra akvarellfärger och papper och Alicia demonstrerade olika tekniker för oss. Så pedagogiskt och en ordentlig ögonöppnare för mig som knappt vågat testa tidigare.

Akvarellkurs med Alicia Sivert - reaktionista.se

Vi tog med oss sallad, pappersark och akvarellfärger och flyttade ut till Rothoffsparken. I skuggan under ett robiniaträd (sååå fina blad) slog vi oss ner och åt och målade om vartannat.

Monthly Makers Eskilstuna - reaktionista.se

Jag blev så nöjd att jag fick hybris och skröt så att öronen blev blå. Haha, men titta vad fint för att vara min första akvarell?

Akvarellmålning Rothoffsparken - reaktionista.se

Efter en tur till stans finaste secondhand, Öppna hjärtat, blev vi upphämtade av min stora kärlek. Han kom nämligen med det bästa förslaget en het sommardag i Eskilstuna: Slagsta glass. Det var lätt bästa sättet att få mina vänners gillande på studs. Sen hjälper det ju att Daniel är den ömma goda och jordnära människa han är. Och vi slog båda till på en bärsnäcka:

Slagsta glass Eskilstuna - reaktionista.se

Svalkade av glass på insidan behövdes det ändå ett dopp i ån. Daniel släppte av oss vid favoritbadplatsen och åkte vidare. Efter några simturer och skratt och Alicias oslagbara uttryck “det är inte att hoppa som är det svåra, det snitsiga är att landa rätt” när hon hoppade i vattnet togs akvarellfärgerna fram. Åvattnet fungerade alldeles utmärkt att måla med.

Ni ska också få höra det mest osannolika som vi skrattar halvt ihjäl oss åt än. Nämligen när en farbror kom flytandes på en gummibåt, paddlandes med händerna och såg så djupt tillfreds ut. Han måste dessutom ha paddlat en bra bit. Hysteriskt roligt att Alicias sambo också trodde att det var en svan på bilden hon skickade, när det var vad vi kallar en “flytfarbror”.

Monthly Makers Eskilstuna - Alicia Sivertsson - reaktionista.se

Den kvällen satt vi uppe tills solnedgången för länge sedan hade försvunnit. Med en påse chips, vidöppna fönster och samtal om bloggar och Kampen med Koden var vi sen redo att gå till sängs. Lakanen klibbade mot huden i den osannolika nattemperaturen.

Onsdag 18 juli | skrivande, gamla staden och konstmuseet

Mikaela Bea Alicia i Eskilstuna - reaktionista.se

En önskning om att besöka gamla staden i Eskilstuna kombinerat med en skrivpromenad ledde oss iväg till andra sidan staden denna onsdag. Vid ån vid Fors kyrka startade skrivövningen, 3+5 min med fokus på sinnena ljud och syn. Så roligt att få höra reflektionerna som uppstår, och de kreativa olikheterna. Senare fokuserade vi på detaljer och ljus, känsel och hörsel. Allt för att lära sig urskilja och betrakta, och försöka beskriva det i egna ord. Vi kom fram till att det kompletterade akvarellmålning på ett utmärkt sätt.

Monthly Makers Eskilstuna - reaktionista.se

Längs vägen stannade vi för att fotografera, beundra bakgårdar och ta porträtt av varandra. Jag fick se Eskilstuna i helt nya perspektiv och föll om möjligt ännu mer för denna vackra stad jag kallar hem.

Monthly Makers Eskilstuna - reaktionista.se

Sociala-medier-paus medan Alicia fotograferade mig i mitt rätta element: tegel. När vi var tillbaka i verkligheten kikade vi in på Eskilstuna konstmuseum, som är en riktig pärla. Där fanns spännande utställningar och även keramik – till keramikern Mikaelas stora glädje!

På väg hemåt med utsvultna magar och värmetrötta hjärnor tog vi oss förbi och in i de gamla Rademachersmedjorna. En längre tur får vi göra till jul när julmarknaden drar igång och fler av smederna är på plats.

Monthly Makers Eskilstuna - Rademachersmedjorna - reaktionista.se

Efter en välbehövlig lunch lyssnade vi på överlevnadsbehoven. Bea stannade kvar för att vila upp sig hemma, medan jag och de andra två tog oss tillbaka till badplatsen för att svalka oss i värmen. Där avslutade vi också skrivövningen för dagen och knöt ihop tiden tillsammans.

Monthly Makers Eskilstuna - Eskilstunaån - reaktionista.se

En busstur senare plockade vi upp Bea, ordnade matsäck till hemresor och sen vinkade vi av den ena efter den andra. När Alicia klev på tåget gick jag hem med lätta steg, trött och lycklig över att ha så fina vänner i mitt liv. Jag hoppas att jag till hösten får träffa fler av värdarna. Även om utmaningen har en paus är det berikande att möta andra kreativa kloka vänner. Jag känner mig både lugnare i prestation och mer inspirerad att skapa.

SparaSpara

12 kommentarer

 1. Ah men hallå, gråter och skrattar om vartannat. Så fint skrivet om de fina dagarna! Såå glad och tacksam <3 kände mig så tvungen att kommentera att jag till och med gör det från mobilen 😉

 2. Ååh jag säger som Mikaela, sån känslostorm att få läsa din sammanfattning och se dagarna genom dina vackra bilder! <3 Tack igen för en sån sjö av kraft! Jag sov till halv elva igår morse så även semester-Alicia kanske var lite trött ändå 😉

  • Tack bästa! Haha ja lite social bakfylla sådär. 😉 Känner verkligen att det var så inspirerande att få spendera tid med er! <3

 3. vilka underbara kreativa och gemenskapsfyllda dagar du skildrar! så härligt att läsa.

 4. Ser väldigt mysigt ut 🙂 Vilken fin akvarell du gjort! Akvarell är svårt, och jag har inte lyckats bemästra den konsten ännu ;P

  • Åh TACK! Det är verkligen svårt, men jag fick en SÅ bra nybörjarkurs. Och då var det inte alls lika svårt. Ett tips är att kika på youtube-klipp. Det har gett mig mycket sen jag började där med Alicia 😀

 5. Pingback: den kreativa veckan 29/2018: utomhusakvareller från Eskilstuna - Alicia Sivert

 6. Men åh vilka härliga dagar du beskriver! Så himla härligt att ses sådär, och vilken lyx med akvarellmålning med ett proffs som Alicia. Blir alldeles glad av att läsa och se bilderna. 🙂

 7. Pingback: Sybingo 2018 | sommarens sömnadsprojekt | REAKTIONISTA

Kommentera