Scanography är något jag har fascinerats mycket av men än så länge inte haft möjlighet att testa själv. Jessica är ju fenomenal på att skapa konstverk med denna teknik. Av en händelse hittade jag en scanner på en loppis nyligen. När månadens tema presenterades hade jag ännu inte bestämt mig för att köpa den, men det fick avgöra. 200 kr och en scanner senare började jag leka. Jag plockade in höstlöv i olika form och färg. Tyvärr fick jag inte riktigt till det som jag ville. Tills jag såg min frodiga murgröna och helt övergav höstlöven för denna skönhet. Vilken naturbegåvning! (höhö)

Monthly Makers FOTO - Scanography med växter - reaktionista.se

SCANOGRAPHY MED VÄXTER

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 30 min
PRIS | gratis förutom scanner och om du vill köpa växter
DU BEHÖVER | en scanner, växter, papper i önskad färg för bakgrund, dator och program för bildbehandling.

Monthly Makers FOTO - Scanography murgröna - reaktionista.se

SKAPA PRINTS MED SCANOGRAPHY

 1. Plocka ihop de växter du vill använda. Höstlöv, sommarblommor, snittblommor, gröna växter… Om du använder löv, se till att de är mjuka och inte har torkat än.
 2. Starta scannern och placera växterna i scannern som du önskar dem. Lägg bakgrunden ovanpå (eller tejpa fast det med tejpen på utsidan av scannerlocket).
 3. Gör en översiktsskanning och ställ in upplösning etc. För ett print bör du ha en upplösning på lägst 300 dpi.
 4. När du är nöjd med komposition skannar du in bilden. Lek och flytta runt växterna och gör nya foton tills du känner dig nöjd. Kom ihåg att mycket kan justeras i efterhand om du har ett bra program för bildbehandling.
 5. Nu ska du nämligen redigera bilden! Jag använder mig av Adobe Lightroom. För att få den effekt jag ville ha drog jag ner exponeringen (ljusstyrkan) en hel del och förstärkte svärtan. Jag höjde också ljuskurvan något för att få bladen att sticka ut mer. Jag använde också pensel och korrigeringsverktyget för att ta bort damm och skuggor från scannern. Lek med inställningarna och hitta din grej.
 6. Sedan är det ju egentligen klart, men det är ju roligt om det blir mer än foton på datorn så skapa prints eller fotoprodukter av det vet ja! Här kan du beställa prints och annat fint av mig. Nu finns två motiv av dessa uppe.

Monthly Makers FOTO - Scanography - reaktionista.se

Den slingrande murgrönan tar sig ur mörkrets grepp, viker sig undan och ur svärtans djup. Och ändå finns det en vila i bilden, en vila i mörkret. För mig symboliserar det höstmörkret och förmågan att hålla livskraften inom sig vid liv under årets mörka månader. För mig handlar det om att hitta vila i mörkret, acceptera det och låta det omfamna mig. Och fortsätta växa, leva, söka ljuset. Vad ser du? Hur hanterar du höstmörkret?

Monthly Makers FOTO - Scanography murgröna - reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I oktober är temat FOTO och Johanna är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 oktober för att vara med. Mer inspiration hittar du i temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

26 kommentarer

 1. Åh! Vad längesedan det var jag lekte med scannern nu, det måste det verkligen bli ändring på!
  Tycker det blev så trolskt och fint med murgrönan som växer in och ut ur bilderna, vackert!

 2. Så vackert! Murgrönan på före/efterbilder ser ut som ett hjärta <3 Idag hanterar jag höstmörkret genom att planera för en annan framtid än den jag är på väg mot, för den är inte hållbar. Ett första steg av många, men nu är jag på väg.

  • Tack! 😀 Ja haha jag försökte få till ett hjärta men det var så himla svårt :p Så klokt av dig att stanna upp och ta tag i det. Så viktigt för fortsättningen, och nuet. Hoppas att det lättar för dig snart. <3

  • Jag tänkte så himla mycket på dig när jag gjorde dessa bilder. Den där djupa svärtan du ofta har i dina bilder inspirerade mig mycket <3 Tusen tack för dina ord!

 3. Fint! 🙂 Har också varit nyfiken och velat testa på Jessicas scanografi med växter och grejer!
  Jag undrar dock hur du ökar svärtan? 🙂

  • Vad roligt att du också vill testa! Det är så himla roligt 😀 Svärta är ett av reglagen i Lightroom som jag använder, men har du inte det programmet så kan en ökning av skuggor, minskad exponering och ökad kontrast ha en liknande effekt.

   • Jag har Photoshop, vet inte hur stor skillnad det är på de båda. Jag får googla lite och se om jag kanske hittar om photoshop har det. Tack för svar! 🙂

    • Jag är inte så kunnig i Photoshop än så länge men jag hoppas att du hittar det du behöver. Det är ett reglage som justerar svärtan.

     • HEHE hoppar in i kommentarerna här – att justera svärtan kan man lätt göra med justeringslager i Photoshop. Jag använder Kurvor, där kan man ändra både vitbalans och svärta. Dra nedåt i den nedre delen av kurvan RGB i Kurvor så blir bilden mörkare. 🙂 Finns även nån som heter nåt justeringslager med kontrast och exponering men jag tycker inte man kan kontrollera lika bra med dem! Hoppas det ordnade sig!!

 4. Så vackra bilder Wilda! Älskar att du höll dig till grönt. Stämningsfullt och mäktigt. Murgröna är en av mina favoriter 🙂

 5. Pingback: Monthly makers - era bidrag - Johanna Montell

 6. Scanography är sååå kul och fantastiskt!! Dina blev såå vackra, älskar murgrönan <3

 7. Pingback: Monthly Makers tar en paus | REAKTIONISTA

Kommentera