Det blev något av garntemat också! Blir så förvånad över hur jag månad efter månad ändå hittar något som passar just mig i Monthly Makers. Den här garnlampan såg relativt enkel ut och jag hade verkligen behov av en ny halllampa.

Jag satte igång och ganska snabbt hade jag tapetklister under fötterna, i håret, på kläderna, på golvet. Ja, ni förstår. I huvudet hade jag det här soundtracket på repeat. Men ett lyckat resultat är värt det mesta! Håll tungan rätt i mun bara.

Untitled

Du behöver
 • Vitt bomullsgarn
 • Vaselin
 • Tapetklister
 • Ballong
 • Glödlampa
 • Lampsladd
 • (Plasthandskar om du tycker att det är obehagligt att bli tapetklisterkladdig)

OBS! Täck golv och möbler för att inte behöva torka bort tapetklister överallt efteråt.

Untitled

Blås upp ballongen. Knyt den i ett snöre och häng upp i taket. Ett tips är att hänga den lågt så slipper du oergonomiska ställningar och ryggbesvär. Smörj in med vaselin så att tapetklistret inte fastnar. Måla en ring lagom stor för att få in glödlampan.

Untitled

Lägg garnet i tapetklister, håll ena änden fri så du vet var garnnystanet börjar. Det bästa är nog att lägga i hela garnnystanet då det troligtvis är lättare att rulla ut det sen än om du lägger i garnet löst. Det märkte jag tyvärr för sent och fick improvisera mig ur garnknutar.

Untitled

Vira garnet runt ballongen och se till att det hamnar runt hela, framför allt undersidan är lätt att missa. Vira extra noga runt öppningen. Försök att ha lagom mycket tapetklister, så att det mest blöter ned garnet och inte i mellanrummen.

Untitled

Låt torka i ungefär ett dygn. Tapetklistret får garnet att stelna och bli hårt. Tryck till lite med fingrarna så att ballongen släpper garnet och tapetklistret. Gör ett litet hål på ballongen högst upp och låt det pysa ut långsamt så du hinner stoppa om ballongen sitter fast någonstans.

Untitled

Sen fick jag rätta till mitt misstag med för mycket tapetklister som täckte mellanrummen. Jag använde en hobbykniv/skalpell för detta och det funkade bra men var lite tidsödande.

Untitled

Till sist knöt jag fast lampsladden i hålet med samma garn. Jag använde i slutändan en annan lampsladd som jag kunde skruva fast i öppningen. Mät det i förväg. En större rund glödlampa passar bäst. Den fina garnlampan lyser nu upp min hall och välkomnar nya gäster. Gillar verkligen skuggorna den skapar!

Untitled

15 kommentarer

 1. Oh. Har velat göra (eller egentligen mest ha, inte förtjust i klister ;o) ) en sådan lampa länge. Verkligen jättesnyggt!

 2. Jaa men åh vad fint! Jag har också gjort en lampa med tapetklister, fast med virkade dukar. Dock nu 1-2 år senare så inser jag att jag borde ha öst på ännu mera lim för den förlorar formen lite. Men jag tror det beror på att dukarna är rätt tunga, garnlampor borde hålla formen bättre! 🙂

  • Det låter logiskt att det blir tyngre med virkade dukar. Trist att den förlorar formen, men häftig idé ju! Garnlampan är rätt skör den också, men den gick att rätta till formen på lite när jag råkade trycka till den på ett ställe.

 3. Snacka om att du offrat dig för konsten med klister i håret och halva huset! =) Lampan blev verkligen jättefin. Jag gillar särskilt de fina mönsterna som bildas när den är tänd.

 4. Pingback: Sammanställning - Garn - Beata

 5. For et fint resultat! Rett og slett kjempetøft, og det er ordentlig fint når lyset er på og lampa lager skygger i taket! 😀

 6. Jag ligger så fruktansvärt långt efter med min bloggläsning (vad hände med hösten??) men alltså jag vill säga att jag också är så himla impad över alla dina MM-bidrag! Tycker det är sååå fett hur mycket du skapat med oss och vilka läckra grejer det blivit! Den här lampan är nog den snyggaste jag sett i tapetklistergarntekniken, jag är i vanliga fall lite allergisk mot det uttrycket pga tycker ofta det är så slarvigt gjort men den här är verkligen proffsig och fin! Gillar väldigt mycket de vackra och lite spöklika nätskuggorna den kastar omkring sig.

  • Åh, dina ord gör mig så glad! Det har varit ett så givande år och min kreativitet har utvecklats snabbare än någonsin. Jag blir glad varje gång jag ser saker i mitt hem som har skapats genom MM. Det var verkligen en utmaning jag behövde i år. Tack för att du är en del av den utvecklingen.

 7. Pingback: Monthly Makers: juli. | REAKTIONISTA

 8. Pingback: Julklappstips. | REAKTIONISTA

 9. Pingback: 2015 | Ett kreativt år. | REAKTIONISTA

 10. Pingback: DIY | Skapa med geometriska former | REAKTIONISTA

Kommentera