Det här temat har jag fått brottas med en del. Mitt i julstöket ville jag ju också pyssla något med månadens tema. Jag hade massor av idéer och till slut valde jag något som utmanade mig: att dela en glasflaska. Jag köpte mig en glasskärare och var superpepp. Nu skulle jag skära glas för första gången!

Vase of a glass bottle

Jag var nog aningens naiv. Det gick inte alls. Bara små fula hack i glaset. Men skam den som ger sig! Jag googlade vidare och hittade en lite riskfylld metod med aceton och eld och tänkte “varför inte?”. Efter varningar från mina anhöriga var jag lite orolig, men nyfikenheten var större.

DIY break glass bottle

Du behöver
 • Glasflaska
 • Snöre och sax
 • Aceton
 • Tändare/tändstickor
 • Sandpapper
 • Iskallt vatten (i hink med isbitar eller rinnande från kranen)
 • Brandfilt/brandsläckare i närheten

Knyt snöret ett varv runt glasflaskan där du vill ha av den, och försök få en så rak kant som möjligt. Vira sedan snöret några varv runt, knyt ihop och klipp av ändarna så mycket det går. Dränk snöret i aceton och flytta dig sedan därifrån till diskbänken. Här krävs det försiktighetsåtgärder. Vrid på vattenkranen på kallaste eller fyll hinken med isbitar.

DIY break glass bottle

Håll sedan flaskan i en ände och tänd eld på snöret, akta dig så du inte andas in för mycket av röken, snurra lätt på flaskan så att elden bränner runt hela flaskan och direkt när elden slocknar ska du sätta flaskan under kranen eller i hinken med vatten. Av naturliga skäl finns det inga foton på när jag bränner snöret, men här finns en bild.

DIY break glass bottle

Vicka lätt på flaskan, så ska den dela sig. Du kan behöva upprepa den här proceduren några gånger med ny tråd för att den ska delas, men till sist går det. Jag lyckades inte få till en så fin kant, men jag blev nöjd ändå. Ta ett sandpapper och slipa kanterna mjuka. Håll dig över diskbänk/sophink för att inte sprida glasdamm.

DIY break glass bottle

Tadaa! Det blev en liten grön vas. Med en bukett tulpaner att leka med blev det något alldeles extra över den här skapelsen. Även om tanken var att göra tumblers, blev jag väldigt nöjd. Jag ser fram emot att sätta ner en bukett med vitsippor i den till våren.

Vase of a glass bottleVase of a glass bottle

Om du också har skapat något av temat glas denna månad kan du redan nu länka ditt bidrag hos Alicia i en kommentar på det här inlägget, eller vänta till den 25:e då hon lägger upp sitt eget bidrag. Du kan också lägga upp ditt bidrag på instagram med #monthlymakers Länka gärna här också om du vill! Det är så spännande att se andras tolkningar av och idéer på temat.

Vase of a glass bottle

16 kommentarer

 1. Alltså, vad du är häftig som gav dig på det där! Hade jag nog aldrig vågat. Men så är ju mod ditt signum😙.

  • Haha, tack. Jag var lite orolig när P började prata om att det kunde explodera och slå gnistor… Puss på dig!

 2. Ååååh! Jag har sparat flaskor för just detta ändamål, men varit alldeles för feg för att våga prova! Nu blev jag himla frestad – för ojojoj vad vacker din vas är! Jag älskar dess oregelbundenhet och den där buteljgröna färgen är en favorit <3 Modigt, läckert och fantasitriggande bidrag, Wilda!

  • Gör det! Det är verkligen värt det, om än lite läskigt första gången. Inte alls så farligt som jag blev varnad för, så kör på. Och tack! Jag gillar den mer och mer varje gång jag ser på den. När den får vara en vas och inte ett misslyckat glas så blir den genast finare.

 3. Åh vad häftigt! Har sett den där idén på pinterest och velat prova men har inte heller vågat, och inte vetat om det skulle funka, men det gör det alltså! Håller med Alicia om att oregelbundenheten är riktigt fin! Coolt att du vågade, nu vill jag också prova!

 4. Delikat och jättefin vas! Aha? Visste inte att man kan behöva göra om proceduren flera gånger. Bra att vet om jag nu ger mej på att testa själv någon gång. Inspirerande!!

  • Tack! Ja, jag gjorde om det av bara farten och det fungerade. Men tråden blir ju blöt så jag fick ta ny tråd, ny aceton och torka flaskan så klart. Lycka till!

 5. Jag har funderat på att testa det här, men inte riktigt kommer till skott, men det ser ju inte jättesvårt ut i alla fall. Tycker vasen blev superfin och jag gillar verkligen att kanten är ojämn! 🙂

  • Åh vad fint att du gillade det! Nej, inte så svårt alls, bara lite läskigt innan jag visste hur det skulle gå. Så kör på!

 6. Men gud vad läskigt att elda glas så det går sönder, men så himla ballt!!! Fantastiskt!

  • Tack! Ja, det var verkligen läskigt och med aceton och eld vet en ju inte vad som händer men det var mycket lugnare än jag trodde.

 7. Pingback: 2015 | Ett kreativt år. | REAKTIONISTA

 8. Har helt missat det här inlägget tidigare men wow, vilken häftig grej att testa på! Blir verkligen sugen på att göra det själv men är lite rädd för att använda eld i mitt skapande pga världens mest klantiga person 😉

 9. Pingback: MONTHLY MAKERS | Inspiration VÅREN | REAKTIONISTA

 10. Pingback: MONTHLY MAKERS "något jag aldrig testat" | ampel i makramé | REAKTIONISTA

Kommentera