Vill du sy om en klänning så det blir en blus och kjol? Det är precis det jag har gjort som bidrag till Monthly Makers tema kläder. Jag äger ingen symaskin och har först de senaste åren börjat lära mig att sy. Därför var månadens tema en rejäl utmaning för mig. Jag plockade upp en klänning som jag hittade på second hand i sommar. Den var för stor för mig, men jag gillade verkligen mönstret så jag köpte den med tanken på att sy om den. Med hjälp av en väns symaskin och sykunskaper fick jag ihop en kjol och en blus. 

Du kan läsa mer om den kreativa utmaningen och om hur du deltar längst ner i inlägget. I augusti är det som sagt tema “kläder” och Elsa är värd. Senast den 28:e vill vi ha in ditt bidrag.

DIY sy om kläder - reaktionista.se

SY EN BLUS OCH EN KJOL AV EN KLÄNNING

SVÅRIGHETSGRAD | 2 av 5
TIDSÅTGÅNG | ca 30 min
PRIS | ca 40 kr för material + kostnad för klänning
DU BEHÖVER | sprättkniv, sax, symaskin, synål, sytråd, nålar, resårband, säkerhetsnål, klänning.

DIY sy om kläder - reaktionista.se

SÅ HÄR GJORDE JAG

 1. Kolla hur klänningen är sydd i sömmarna och hur du bäst delar den. Kolla så att både kjolen och överdelen får en längd som passar dig.
 2. Sprätta upp lämpliga sömmar mellan över- och nederdel.
 3. Nåla upp överdelens kant så mycket det behövs för att kunna sy.
 4. Sy längs kanten med raksöm. Klipp bort lösa trådar.
 5. Ta fram resårbandet och mät upp hur stor kant du behöver för att trä in det i. Nåla.
 6. Sy längs kanten du har nålat upp med raksöm. Lämna en öppning vid en söm.
 7. Mät upp så mycket resårband du behöver och lägg på lite extra.
 8. Fäst en säkerhetsnål i änden på resårbandet och dra det igenom fållen.
 9. Sy ihop resårbandet för hand i lämplig längd så det sitter som du vill. Klipp av överflödigt band.
 10. Sy ihop öppningen för hand. Klipp av lösa trådar. Klart!

Monthly Makers kläder sy om klänning till kjol och blus - reaktionista.se

Jag är verkligen nöjd! Att förena hållbarhet, återbruk med att skapa något som passar just mig är verkligen det allra bästa med DIY.

De nya plaggen passar min stil som har mejslats fram den senaste tiden. Inför skolstarten blir det höga midjor och stilrent enkelt. Jag lämnar inte mönster och färger helt, även om jag känner mig allt mer bekväm i det minimalistiska. Dessa plagg får symbolisera hur jag vill uttrycka min personlighet i den nya tid som snart tar sin början. Det är ju ändå det som är så roligt med kläder, att det uttrycker något om människan som bär dem.

Monthly Makers Kläder - sy om en klänning till kjol och blus -reaktionista.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat KLÄDER och Elsa är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 augusti för att vara med. Mer inspiration hittar du i temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är Alicia, Beatrice, Elsa, Emilia, Fredrika, Jessica, Johanna, Julia, Mikaela, Ruth, Stina och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

Vad har du skapat på tema kläder? Vad vill du skapa? Ge mig inspiration!

SparaSpara

SparaSpara

32 kommentarer

 1. ååååå detta är ‘right up my alley’, så himla fyndigt och fint. Passar dig dessutom som en deöm, heja!!

 2. Så fint! Det här borde man ju göra oftare, köpa kläder som är fina men inte riktigt passar på loppis och göra om dem till något man gillar! Så kul ju!

 3. Wow, den kjolen blei med eitt noko heilt anna og så mykje finare når den blei! Både blusen og skjørtet er kjempefine og passar deg ypperleg! Du motiverer til å prøve å bli godven med symaskina 😉 Supert bidrag 🙂

 4. Så snygga klädesplagg det blev! Tror du att du kommer bära de två delarna ihop ibland också, som ett set? Jag har ingen symaskin själv så mina klädprojekt består av enklare saker som att klippa av ärmarna på en gammal t-shirt, göra shorts av byxor osv.

  • Jag har faktiskt inte provat än, men måste nog göra det nu när du sa det 😉 Det är ju superbra grej att göra saker utan symaskin. Jag har ju ingen jag heller, bara en jag kan låna någon gång ibland. Tack!

 5. Så snyggt, smart och enkelt! måste ha detta bakom örat när jag går på loppis och hittar klänningar i fina tyger!

  • Åh vad glad jag är att kunna inspirera! Känns som en sån grej du ser – mönster och färger – så det är nog en jättebra grej för dig!

 6. Fattar verkligen att du föll för tyget, jag hade gjort samma sak! Men är sååå impad att du med den osäkerhet du kände inför sömnaden fått ihop plagg som båda är snyggare än ursprunget – Indiska borde anlita dig som designer! Blusen är en DRÖM, perfekta formen och midjelängden. Blir supersysugen av det här!

  • Alltså såna här kommentarer får mig att förstå ännu mer vilken underbar konstlärare du är. Så peppande och bekräftande! Finaste!

 7. Vad fint det blev Wilda! Jag har samma klänning hemma. Kanske blir nästa projekt ;).

 8. Vad roligt att kunna göra om något så man kan använda det sen! Jag blir allt mer sugen på att lära mig sy också! Har endel kläder som jag också skulle vilja göra om, som jag “felköpt”, men som jag tänker att jag kunde göra om, typ så som du gjort! Inspirerande och fint ditt blev! 🙂

 9. Heisann, bluse og skjørt ble jo helt supert, litt retro mønster slik det skal være nå! Håper du får brukt klærne mye!

 10. Wilda! Jag ska skriva ett blogginlägg om att återbruka och fixa till kläder så de blir roligare att använda. Får jag använda två av dina bilder härifrån?

Kommentera